|   | 
  • Sigarayı Bırakarak Akciğer Kanseri Riskini Azaltın


    Sigarayı Bırakarak Akciğer Kanseri Riskini Azaltın
    Akciğer kanseri ile ilgili umut verici tedavi yöntemleri gelişiyor. Ancak buna rağmen hala en tehlikeli türlerden biri. Sigara ile doğrudan ilişkili olan bu kanser türüne karşı, sigarayı bırakmak riski azaltıyor.

    Akciğer kanseri, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu ve gelişen tedavilere rağmen hala en ciddi kanser türleri arasında yer alıyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri, sigara tüketiminin fazla olması. Akciğer kanseri tütün ve tütün ürünü kullanımıyla ilişkili bir kanser türü ve sigara tüketiminin daha az olduğu ülkelerde akciğer kanseri gelişiminde de ciddi oranda azalmalar görülüyor. Akciğer kanseri kansere bağlı ölümlerin büyük bir kısmının nedeni. Bu kötümser tabloya rağmen akciğer kanserinin tedavisinde önemli gelişmeler kaydediliyor. 

    1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla akciğer kanserinin tedavisinde yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, şunları söyledi: ?En önemli gelişme, metastaz yapmış yani yayılmış akciğer kanserinde beklenen yaşam süresinin 12 ay ve üzerine çıkarılmış olması. Eskiden akciğer kanserini ?küçük hücreli? ve ?küçük hücreli olmayan? olmak üzere 2 farklı tip olarak teşhis eder ve tedaviyi tipe göre belirlerdik. Ancak zaman içinde oluşan genetik ve moleküler düzeydeki gelişmeler sayesinde, ?küçük hücreli olmayan? akciğer kanserinin de farklı alt tiplerden oluştuğunu; bu tiplerin farklı tedavi seçeneklerine ayrı yanıtlar verdiğini gördük. Örnek olarak; ?adenokanser? dediğimiz akciğer kanserinin tedavisinde daha etkili olan ilaçlar keşfedildi. Bu ilaçların bir kısmıyla, klasik kemoterapi ilaçlarından daha farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Böylelikle akciğer kanserinde ?idame tedavisi? dediğimiz ve kanseri daha uzun süre kontrol altında tutabilecek tedavi imkanları doğmuş oldu.?

    KÜÇÜK HÜCRELİ OLMAYAN AKCİĞER KANSERİNE KARŞI AŞI ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

    Küçük hücreli olmayan akciğer kanserine karşı aşı çalışmaları sürüyor. Kübalı ve Arjantinli bir grup araştırmacının keşfettiği aşı uygulamasının ilk sonuçlarını ümit verici bulan Prof. Dr. Büyükçelik, ?Ancak bu uygulamanın yaygın olarak kullanılabilmesi için, devam eden çalışmaların sonuçlarının da beklenmesi gerekiyor. Bu yeni deneysel tedavi yöntemini mucize bir uygulama gibi göstermek için henüz erken ve bu konuyu sadece çalışma sonuçları aydınlatabilir? dedi. 

    KÜÇÜK HÜCRELİ AKCİĞER KANSERİ SİGARA İLE İLİŞKİLİ

    Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde görülen bu gelişmelere karşın, küçük hücreli akciğer kanserinde olumlu gelişmelerin aynı oranda meydana gelmediğini belirten Prof. Dr. Büyükçelik, şu bilgileri verdi; ?Bu kanser türü sigara ile ilişkili, hızlı büyüyen, yayılan ve kısa sürede ölümle sonuçlanan bir tür. Bu nedenle sigara ve benzeri tütün ürünlerini kullanmamak, akciğer kanserini önlemek için önemli bir adım. Sigara ile mücadelede başarılı olan ülkelerde, akciğer kanserinin daha az görüldüğü biliniyor. Bu gelişmeler ışığında; diğer kanser türlerinde beklendiği gibi, akciğer kanseri de, kontrol edilebilen kronik bir hastalık haline gelebilir. Akciğer kanserine bağlı ölümleri azalttığı kesin olarak kabul edilen ilk tedavi ise, sigarayı bırakmak. Bu nedenle sigara hangi yaşta ve ne zaman bırakılırsa bırakılsın avantaj sağlıyor. Sigaradan uzak bir hayat, akciğer kanseri ile mücadelede önemli bir basamak.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.