|   | 
  • SOSYAL KAYTARMA


    SOSYAL KAYTARMA
    Spor yazarı Ömer Belek; Futboldaki kaytarmanın nasıl olduğunu ve Kayserispor'un hazırlık kampı sürecini Fanatik Sporda Anadolu ekinde değerlendirdi.

    Sosyal kaytarma grup halinde yapılan çalışmalarda bireyin beklenenin altında çaba göstermesidir. Bu tanımı somut bir olayla örneklendireyim. Doktor bir dostum 25 yıldır devam eden bel ağrısının sebebini şu şekilde anlattı. Arabamız çamura saplanmıştı… 4 kişi arkadan arabayı kaldırıp iteklemek için hazırlandık. Diğer arkadaşların ellerinin ucuyla tutup da benimde bütün vücudumla arabayı kaldırmak istemem bel ağrısına sebep oldu, 25 yıldır çekiyorum dedi. Arabayı ellerinin ucuyla tutan arkadaşlar sosyal kaytarmanın en güzel örneğini vermişlerdir. Konuyu futbola getirdiğimizde adam kovalamıyor, gölge markaj yapıyor, rakibini takip etmiyor, gerekli bindirmeleri yapmıyor, ikili mücadelelere girmiyor ifadeleri futbolda sosyal kaytarmanın örnekleridir. Günümüzde eli belinde futbolcu kalmadı ama sosyal kaytarmacılık yapan birçok futbolcu var. Kayserispor’a baktığımızda bunun örneklerini görmekteyiz. 90 dakikayı çıkaramayan Silvestre Varela çok fazla forma şansı bulamayan Asamoah Gyan ve topla çok fazla oynayıpta yorulunca  Deniz Türüç.

    Galatasaray’da sosyal kaytarmaya örnek futbolcu şu an Göztepe ile anlaşan Yasin Öztekin ve Younes Belhanda, Beşiktaş’ta Oğuzhan Özyakup, Vagner Love geçen yılki performansı ile Jeremain Lens, Fenerbahçe’de Giuliano, Nabil Dirar, Maricio Isla Trabzonspor’da Juraj Kucka ve takımdan ayrılan Dame N'Doye .

    Sosyal kaytarma takıma zarar vermekte, grup başarısını düşürmekte ve takım içerisinde bölünmeye sebep olmaktadır. Her teknik adam sosyal kaytarmayı önlemenin ve başarıyı artırmanın yollarını aramalıdır. Görev görünürlüğünün farkında olan futbolcular da daha çok çalışmakta takıma daha fazla katkı sağlamaktadırlar. Akademik olarak belirlenmiş tespit ölçekleri kullanılarak futbolcu performansları artırılabilir, sosyal kaytarmanın önüne geçilebilir.

    HAZIRLIK DÖNEMİ

    Kayserispor ‘un Hollanda kampı devam ederken de transferler de yapılmaya devam ediyor. Daha öncesinde Sakıp, Mensah, Hasan Hüseyin ve Bilal Başaçıkoğlu transfer edilmişti. Son yapılan transferimiz Çin Halk Cumhuriyeti ekibi Guizhou Zhicheng’ten takımından Chefren Chery. Ayrıca geçen yıl takımın en iyilerinden olan Ryan Mendes’in yeri doldurulmalı. Chery Mendes’in pozisyonu için mi alındı onu da hazırlık maçlarında göreceğiz. Teknik Direktörümüz Ertuğrul Sağlam Bursaspor’dan öğrencisi N’diaye’yi de kadroda görmek istiyor.  Yöneticilerden aldığımız bilgiye göre 1 veya 2 transfer daha yaptıktan sonra  sezona başlayacağız.

    Hazırlık döneminin en önemli aşaması takım olabilmektir. Yıldızlarla dolu bir takım yerine kolektif oynayabilen entegre bir takım her zaman başarıyı getirir. Son Dünya kupasında Hırvatistan takımı  bunun en güzel örneğidir. Takım olabilmek için hazırlık kamplarının ortamı yeterli olmayabilir. Kampta mutlaka mentor ve psikolog bulundurulmalı kaynaşma ve başarı için aktiviteler düzenlenmelidir. Hazırlık karşılaşmalarında istenilen sonuçlar alınamasa da takım olma adına önemli adımlar atılabilir. Takım haline dönüşen bir Kayserispor çok can yakacaktır. Yönetime, teknik kadroya ve takım kaptanlarına çok iş düşmektedir.

     İskeleti korunmuş bir Kayserispor, gerekli takviyeleri yapan bir yönetim, futbolcusunu tanıyan üst düzey teknik-taktik bilgiye sahip teknik kadro ve her şeyden önemlisi taraftar şuuruna sahip Kayseri şehri başarıyı da yakalayacaktır.   



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.