|   | 
  • Dr. Metin Koç

    Kıskançlık Ve Çocuk!

     ‘ Çocuklar yağmura benzer. Onları bir kaba koymaya çalışmayın. ‘

    Kıskançlığın çocukta olan etkileri:

     

    Sahip olduklarını paylaşmayı öğrenmemek diye tanımlayacağımız kıskançlık duygusu önemli duygulardan biridir. Oyuncağı, sevgiyi, parayı paylaşmayı bilmediğimiz durumlarda bu duyguyu yoğun olarak yaşarız. 

    Anne baba çocuk doğduğu andan itibaren paylaşmaya dönük davranışları geliştirmeye çalışır ve durum çocuk tarafından gözlemlenirse ileride yaşanacak kıskançlığın önü alınmış olur. Örneğin evde bir iş bölümü gören çocuk anne babasının bu paylaşımını kopyalayacak ve zamanı geldiğinde bu davranışları Sergileyecektir. 

    Anne babaların sorun yaşadığı kıskançlık türü; kardeş kıskançlığıdır. Bu duruma büyük oranda anne babaların olumsuz tutumları neden olur. Örneğin küçük kardeşin ağlamasına büyüğün neden olduğunu aktaran anne babanın verdiği mesaj: küçüğe daha çok ilgi gösteriyorumdur. Bu anlayış ise büyük çocuğun daha da kıskanmasına sebep olur. Issız bir yerde kardeşini yakalayıp gereğini orada yapmaya çalışacaktır.

    Çocuklar büyüdüğünde eğer kıskançlık devam ediyorsa, aralarında bir sorun olduğunda, çözümü onlara bırakmak ve onlara duyulan güveni sözel olarak ifade etmek iki çocuğu da rahatlatacaktır. Çocuklar arasında kıyas yapmamak da kıskançlığı engelleyen tutumlardan biridir. İlerleyen yıllarda harçlığın, elbisenin, yemeğin ve de sevginin eşit olarak paylaştırılması hem çocuktaki adalet duygusunu geliştirecek hem de kıskançlık duygusunu olumluya çevirecektir. 

    “Kardeşin senin kadar büyük olmadığı için kasları gelişmedi. Senin gibi yürüyemiyor, koşamıyor, kendi yemeğini yemiyor. Bunları yapacak kadar büyüyene kadar onun ihtiyaçlarına bizim yardımımız gerekiyor” açıklaması iki kardeşi de rahatlatacak bir yaklaşım sunacaktır. Ayrıca, çocuğu kardeşinin ihtiyaçlarının giderildiği anda yanına çağırmak, ondan yardım istemek de çocuğun bu duyguyu sağlıklı yaşamasına yardım eder. Örneğin küçük çocuğa yemeğini yedirirken  büyükten kaşık getirmesini, tabak getirmesini istemek peçeteyle ağzını sildirmek kıskançlık duygularını dindirecektir.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.