|   | 
  • Sabahattin Sürmen

    Kayserispor 3 Puan Kaybetti Ama Eray'ı Kazandı

    Bir takımın yaşayabileceği her türlü sıkıntıyla sezonun ilk hafta maçına başlayan Kayserispor’un Sivasspor maçından alacağı sonuçtan çok nasıl bir oyun ortaya koyacağı daha çok merak ediliyordu.

    Bu maçın hakkı kesinlikle beraberlikti. Nitekim Aylton’un son dakika attığı gol de VAR ne derse desin, sabaha kadar da incelesin, bana göre pozisyon ofsayt değildi.

    Kayserispor; Manaj, Prichard gibi golcüleri durdurdu da geriden gelen Radokovich’e engel olamadı iyi mi?

    Hayatında 2 gol atamamış adam 2 gol birden attı. 3. Golü de kendi kalesine atıyordu da Ali Şaşal kurtardı.

    Kayserispor evinde 3 puanı kaybetti ama Eray gibi az bulunan bir orta saha yıldızını kazandı. Eray’ın klas hareketlerini, oyun zekasını, hırsını, sürekli golü koklayan, arkadaşlarını pozisyona sokan yeteneğini tüm Türkiye’ye izletti. 

    3 Puanı kaybetti ama seyircisine ümit vererek taraftarının yüreğine su serpti, ferahlattı ve desteğini kazandı.

    Arif ve Kartal’ın da hakkını teslim etmeliyim.

    Her iki takım da açık futbolu tercih etti. Maça çok hızlı başlayan Kayserispor son vuruşlarda bitirici olabilseydi şimdi 3 puanı da kazandı cümlesini kuracaktım. 

    Kadroda Bahoken ve Aylton’u göremeyince önce şaşırdım, ama oyun kurgusundaki oturmuşluk ve genç yetenekler nedeniyle onları çok aratmadığımı söyleyebilirim. 

    Burak Yılmaz; kaleyi Bilal’e emanet ederek, defansı Attamach, Arif, Carole; orta sahasını Mehdi, Eray, Kartal, Gökhan; forvetini de Mane, Ramazan ve Cardoso ile kurmuş. Sürekli ayağa olumlu paslarla rakibi bunaltıp öne çekerek defansın arkasına attığı uzun toplarla galibiyet aradı. Cesur bir oyun oynattı.

    Rakibine göre çok yüksek bir topla oynama oranına ulaşan Kayserispor; Gökhan, Cardoso, Carole, Karimi ve Eray ile sağdan ve soldan ortalarla forvetlerine ‘alın da atın artık şu golü’ dedi. Ama bunda başarılı olamadı.   

    Defans bloğundaki uyumsuzluğumuz geçen sezon ki kadar olmasa da yenilen iki golde de yine bariz bir şekilde görüldü. 

    Radakovic, Bilal’in de alması gereken pozisyonda 3 defansın üstünden kafayı vurdu, fileleri buldu.

    Diğer pozisyonda yine Bilal’in ve bütün defansın bakışları arasında ve direkten dönen topta ileri çıkmayıp ofsaytı bozanla golü yedi. 

    Arif’in ıskalamasını saymazsak rakibe çok da pozisyon vermedi. Ama bu iki hata yetti de arttı bile! Fakat şu dersi de unutmamak gerekir ki bulduğun fırsatlarda topu rakibin kalesine de filelere de göndermelisin. 

    Rakip forvet topu alınca Arif, Attamah, Carole veya Arif, Mehdi, Kartal gibi 3 kişinin birden baskı yapması çok pozitif bir direnci gösteriyor. Kayserispor bunu sahanın forvet haricinde her yerinde yaptı. İyiye işaret…

    Oyun kurarken topa rakipten daha çok sahip olma başarısına, birbirini anlayarak, nereye gideceğini bilerek, ona göre top atarak daha verimli hale getirmeyi de eklemelidir.

    Sivasspor  5 kişilik defansın önünü 4 kişilik orta sahayla kurup forvette hava topu uzmanı Manaj’a top getirmeye çalıştı. 

    Uğur ve Murat’ın sağlı sollu atakları ortadan Charisis, Prichard desteğiyle daha sakin ve ne istediğini bilen bir oyunla Bülent Uygun istediğini zorda olsa almasını bildi.      

    Kayserispor herkesi yanılttı.  

    Son derece diri, ne yaptığını bilen, rakibini çok iyi analiz etmiş, sürekli gol düşünen bir mantıkla oynayan Kayserispor izledik.

    Üstelik 100 dakika koşan, diri, dili dışına çıkmayan bir Kayserispor çok umut vericiydi.

    14 Ağustos 2024 tarihindeki hafta içi yazımda Sivasspor’un MR’ını çekmiş, bir tahlilini yapmıştım. O yazıya bir daha bakmanızı öneririm. 

    Burak Yılmaz da aynı şekilde Sivas defansının uyumsuzluğunu, Uğur ve Murat’ın defanstan iyi çıkmasına rağmen geri dönüşlerde hata yaptığını görerek oyun kurgusunu net biçimde uzun toplarla defans arkasına atılan uzun toplarla gol aramak üzerine kurmuş.

    Bu tespit çok işe yaradı. Çünkü Kayserispor bu planla ilk golü buldu. Bununla birlikte Uğur’un ileri çıkıp geri dönüşte geç kalınca Gökhan’ı yere indirerek ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Takımını 10 kişi bıraktı. 

    Mehdi ve Karimi’nin bu takımın oyun kurgusunda ağırlıklarını koymalarını ve daha verimli olmalarını beklerim. Çünkü onların kapasiteleri buna müsait. Onlar kendilerinden bekleneni karşılamalıdır.

    Gelelim maç pozisyonlarına…

    Kayserispor - Sivasspor İç Anadolu Derbisi’ne iki takım da hızlı başladı.

    Daha maçın 2. dakikasında Uğur’un defansın arkasına gönderdiği topla kaleci ile karşı karşıya kalan Pritchard’ın vuruşunu kaleci Bilal kurtardı.

    14. dakikada Mehdi önceki pozisyonu tekrar etti. Yine mükemmel ara pasıyla Cardoso’yu topla buluşturdu. Cardoso, kaleciyi de geçerek topu filelere bıraktı. Kayseri büyük sevinç yaşadı.

    Fakat, bu sevinç 3 dakika sürdü. Ceza alanın hemen önünde Charisis’in plase şutu yan direğe çarparak Bilal’in ve bütün defansın bakışları arasında oyun alanına döndü. Dönen topa Radakovic sadece dokunarak filelere gönderdi. 1-1

    Heyecan dolu ilk yarı 1-1 berabere sonuçlandı. 

    50. dakikada Attamah sağ taraftan arka direğe gelen topu kornere attı. Pritchard’ın soldan kullandığı korner atışında kale sahasında 3 Kayserisporlu futbolcu üzerinde yükselen Radakovic kafayla topu ağlara gönderdi. 1-2.

    İkinci golden sonra biraz panikleyen ve şaşkınlık yaşayan Kayserispor çabuk toparladı.

    73. dakikada Gökhan’ı arkadan yaptığı müdahaleyle durduran ve ikinci sarı kart sonrası kırmızıyı gören Uğur, Sivasspor’u 10 kişi bıraktı.

    Bu dakikadan sonra maç ‘Sivas Geçilmez’e döndü. Haliyle Bülent Uygun 10 kişiyle defans kurdu.

    77. dakikada Eray, sağ kanattan kullandığı serbest atışta arka tarafa harika bir top gönderdi. Defanstan seken topa arka direkte dokunan Aylton topu yan ağlara bıraktı. 
     

     

    90. dakikada Karimi’nin ortasını Bahoken arkaya aktardı. Son anda Aylton topu arka direkte filelere gönderdi fakat VAR 5 dakikadan fazla süren incelemesinde pozisyona ofsayt dedi.

    Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı, Cardoso’yu ilk yarının son saniyesinde kırmızı karttan hakemin bitiş düdüğünün kurtardığı maçta 3 puanı alan taraf Sivasspor oldu. Kaptanı Uğur’u da kaybetti.

    Fakat Kayserispor kaybetmesine rağmen çok şey kazandı. İyi yolda olduğunu, daha iyi olabileceğini gördü. Küçük dokunuşlarla çok daha başarılı sonuçlarla başarılı olabileceğini anladı.

    Moral olsun diye söylemiyorum, gerçekten beklediğimden daha iyi bir Kayserispor izledim. 

    Bizim Trabzonspor maçının ertelemesi de bir bakıma iyi oldu, bu boşluğu Kayserispor daha iyi değerlendirebilir. 

    Burak Yılmaz; Aylton, Bahoken ve Nazon gibi 3 güçlü adamı takımda daha verimli hale getirirse, Eray, Arif, Talha, Kartal gibi gençlere sahip çıkıp daha güçlü motive ederse işinin daha da kolay olacağını düşünüyorum.

    Olacak, olacak, daha da iyi olacak.

     

    Haydi hayırlısı bakalım…   

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.