Aşurenin tadının ve renginin tam yerinde olması için ne yapılmalı?
Aşurenin serüveni oldukça ilginçtir. İhtiyaçtan ortaya çıkmış ve yıllardır sevilerek yenen en güzel çorbadır aşure.
Serüveni ise şu şekildedir;
Nuhun gemisi tufan dinip, Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmekiçin, bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar". Aşure bereketli, besin değeri yüksek ve doyurucu özelliğe sahip bir çorba çeşididir.
Güzel Bir Aşurenin Püf Noktaları
Kar 360 haber olarak aşurenin nasıl yapıldığını araştırdık ve öğrendik;
Akşamdan nohutu tuzlu ve sıcak suyla ıslatıyoruz. Fasulyeyi ve buğdayı da ayrı kaselere koyup soğuk suyla ıslıyoruz. Sabah fasulyeyi ve nohutu süzüyoruz ve yıkıyoruz.
Ayrı tencerelere koyuyoruz, üzerlerini aşacak şekilde su koyuyoruz ve haşlıyoruz. Kaynayınca köpüklerini alıyoruz. Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz. Buğdayı da elimizle oğuşturarak kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Süzdürüyoruz ve tencereye alıyoruz.Üzerini 3 parmak aşacak şekilde sıcak su koyuyoruz. 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar altını açıyoruz 1 taşım daha kaynatıyoruz ve yine 10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar ocağı açıyoruz. Suyu azalmış olduğu için kaynar su ekliyoruz.Nohutu ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Kuru üzümleri iyice yıkayıp süzdürdükten sonra tencereye ekliyoruz. Hepsini bir kaynatıyoruz. Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için yine kaynar su ekliyoruz. Yarım saat sonra içine yıkanmış süzülmüş pirinci ilave ediyoruz.
Soyulmuş ve küp doğranmış elmayı ekliyoruz. Küp doğranmış ve suda bekletilmiş kayısıları da yıkayıp süzüyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Azaldıkça kaynar su ekliyoruz. Bu ölçüler için toplamda 15 ila 20 litre arası su kullanıyoruz. Elmalar pişmek üzereyken sütü ekliyoruz. Son olarak şekerini ve gül suyunu döküyoruz. İncirleri küp doğrayıp suda haşlıyoruz. Suda bekletiyoruz ve kara suyu çıkana kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp yıkıyoruz. İncirleri de en son tencereye katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz ve sıcakken kaselere paylaştırıyoruz. Üzeri kabuk bağlayınca, nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz.
Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün oruç tutmak ve 10.gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümid edilir.Bu 10 günlük orucu tutamayanlar,mümkünse 8,9 ve 10 günleri oruç tutmalıdır.Rasülullah Efendimiz S.a.v. 9. günü seferde bulunuyorlardı.O bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve "sağ olursak seneye 9.günü de tutarız" buyurmuşlardır.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.