Aşırı kilonun toplum arasında “unutkanlık” hastalığı olarak da bilinen alzheimerin de en önemli nedenleri arasında olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, alzheimere yakalanmamak için mutlaka kilo dengesinin korunması gerektiğine dikkat çekiyor
Vücutta birçok hastalığa neden olan aşırı kilonun toplum arasında “unutkanlık” hastalığı olarak da bilinen alzheimerin de en önemli nedenleri arasında olduğu ortaya çıktı
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, günümüzde Alzheimer hastalığının, beynin yıllar içinde birçok etkene bağlı gelişen bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.
Alzheimer hastalarının yüzde 60-90’ında beyin damarlarının da hasta olduğunu ifade eden Şahiner, yaş ve eğitim süresinin hastalığın en önemli risk faktörü olarak ortaya çıktığını vurguladı.
Alzheimer hastalığına yakalanma riski ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında kesin bir ilişki olduğunu kaydeden Şahiner, dolayısıyla kişinin bedensel ölçülerinin alzheimera yakalanma konusunda önem taşıdığını ve tek başına bulma çözmenin alzheimerin önüne geçmediğini ifade etti.
Şahiner, beynin rezerv kapasitesini korumak ve alzheimere yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
Egzersiz yapın: Gün içinde mümkün olduğunca aktif olmak, arabayı az kullanmak, evde her gün kullanılan elektrikli aletlerle yapılan işleri zaman zaman kas gücüyle gerçekleştirmek de yeterli olabilmektedir. Bu tür değişiklikler kullanılmayan kasları aktif hale getirmenin yanı sıra işi organize eden beynin de çalışmasını sağlamaktadır.
Öğrenmeye devam edin ve sosyal yönden aktif olun: Uzmanlar, kişinin entelektüel seviyesi yükseldikçe, demans yaşının ileri gittiğini belirtmektedir.
Stresten uzak durun: Kişinin kendine stres yaratan durumları tespit ederek, bunları hayatından çıkarması çok önemlidir.
Kaliteli uyku uyuyun: Geceleri iyi bir uyku uyuyamamak, beynin küçülmesini çok hızlanmaktadır. Çünkü beyinde her gün milyonlarca toksik madde üretilir ve bunlar uyku esnasında temizlenir.
Akdeniz tipi beslenin: Kalp dostu her şey, beyne de dosttur. Damar yapısını koruyup, damar sertliğini önlemeye yardımcı olan Akdeniz tipi beslenme de bu noktada öne çıkmaktadır.
İşitme kapasitenizi kontrol edin: Yaşlanmaya bağlı olarak işitme kapasitesinde azalma olmaktadır. Bu nedenle ileri yaş grubunda periyodik işitme testi yapılması önem taşımaktadır.
Östrojen seviyenizi yüksek tutun: Tiroit hormonları ve östrojen seviyelerinin düşmesi, özellikle kadınlarda menopozla birlikte görülmektedir. Bu da beyin yaşlanması ve Alzheimer’a yatkınlık riskini yükseltir. Özellikle menopoz sonrası hormon replasman tedavilerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.