|   | 
  • Avanos Çamuru Ambalaja Girdi


    Avanos Çamuru Ambalaja Girdi
    "Kör de bilir Avanos'un yolunu, testi bardak kırığından bellidir" sözüyle özdeşleşen Türkiye'nin el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, bir işletmeci, çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamuru paketleyerek satıyor.

     Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, bir işletmeci, çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamuru paketleyerek satmaya başladı.

    "Kör de bilir Avanos'un yolunu, testi bardak kırığından bellidir" sözüyle özdeşleşen Avanos'ta 5 kuşaktır çömlek ve seramik işiyle uğraşan çanak çömlek imalatçısı Güray Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyelerinin iki katlı kayadan oyma bir yapının içerisinde olduğunu ifade etti.

    Tüysüz, burada hem üretim hem de satış yaptıklarını, üretimin bütün aşamalarını gelen misafirlerine gösterebildiklerini anlatarak, dedelerinden öğrendikleri bu mesleği bugünlere taşıdıklarını vurguladı.

    Çanak çömlek yapımında kullanılan yöreye özgü çamurun elde edilmesinin geçmişten günümüze dek problem olduğunu kaydeden Tüysüz, Kızılırmak'tan çıkardıkları ya da dağlardan getirdikleri toprağı geleneksel yöntemlerle işleyerek çömlek yaptıklarını fakat çamurun içinde kalan en küçük taşın bile çömleğin ya da vazonun piştikten sonra deforme olmasına sebep olabileceğini anlattı.

    Bu nedenle bir süredir hem kendilerinin hem de Avanos'taki diğer çanak, çömlek imalatçılarının, İzmir, Kütahya gibi illerden hazır çamur satın alarak üretim yaptıklarını belirten Tüysüz, şöyle devam etti:

    "Yöremizde hammaddemiz vardı ama kullanamıyorduk. Bunun üzerine yeni bir sistem geliştirdik ve 4 farklı karışımdan çamur üretmeye başladık. Dağdan ve nehir yatağından toprak haliyle otlu, çöplü, taşlı geliyor. Biz bunları 2 saat boyunca bir değirmende öğütüyoruz. Bu süreçte toprak ayran kıvamına geliyor, bunu da ince eleklerden geçirerek bir kuyuda biriktiriyoruz. Kuyulardan da çamurun suyunu filtre ederek alıyoruz. Daha sonra da çamuru silindirden geçirip vakum presten geçiriyoruz. Bu şekilde çamurun içinde hem hava kalmıyor hem de yoğunluğu artmış oluyor. Ardından da poşetliyoruz. Bir poşette ortalama 25-30 kilo çamur bulunuyor."

    - "Günde 3 ton çamur üretiyoruz"

    Kurdukları sistem sayesinde günde 3 ton çamur üretebildiklerini vurgulayan Tüysüz, talebe bağlı olarak üretim kapasitesini 10 kat artırabileceklerini söyledi. Tüysüz, ilk aşamada ürettikleri çamurla Avanos'un ihtiyacını karşıladıklarını, İstanbul ve Mersin'e de az da olsa çamur satmaya başladıklarını ifade etti.

    - "Çabuk kuruyor zamandan tasarruf sağlıyor"

    Ürettikleri hazır çamurun daha önce geleneksel yöntemlerle hazırlanan çamura oranla daha çabuk kuruduğunu ve bunun da zaman tasarrufu sağladığını dile getiren Tüysüz, şunları kaydetti:

    "Bizim iki ayrı çamur çeşidimiz var. Biri normal çömlek çamuru. Bu çamurla hem vazo hem de kalıp çalışmalar yapabiliyoruz. Ayrıca çamurumuzun kuruma süresi çok kısa. Ürünü yaptıktan 2 gün sonra fırına koyabiliyoruz. Normalde geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve bizim bu yörenin çamurlarıyla yapılan bir ürünün 10 günlük kuruma süresi oluyor. İkinci çeşit olarak şamotlu çamurumuz var. Bu çamurla da yine heykel ve pano çalışabiliyoruz. Pişme dereceleri ise 900 ile bin 80 derece arasında değişiyor. İstediğimiz seramik sırrını rahatlıkla yapabiliyoruz."

    Tüysüz, çamurun tonunu özelliğine göre 350-400 liradan sattıklarını ifade ederek, internet siteleri üzerinden de sipariş aldıklarını sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.