Vatandaşın, doğalgaz faturaları ile başı dertte!
Zaten maaşlara enflasyonun altında bir oranla zam yapılmış. Doğalgazı, gazlamak oldu mu şimdi?
Dünyada doğalgaz fiyatları şu anda 90'lı yılların seviyesinde… 2005 yılı fiyatlarının 7'de birinde… Son 1.5 yılda tam 2.5 kat düştü. Ama Türkiye’nin doğalgaz faturası ikiye katlandı. Avrupa da ithalatçı olmasına rağmen, doğalgazın bin metreküp fiyatını 120 dolarlık fiyatlardan alıyor. Türkiye ise, bu ödeme 280 dolarları buluyor. Dostumuz Putin, bize acımıyor! Bir dostun daha kazığını yemiş olduk bu sene de.
Asgari ücretli biri, bu maliyetlerle, doğalgaz faturasına maaşının 4’te birini vermek zorunda. Vermezse kışı, ya ısınmadan geçirecek ya da battaniye altında!
İnsanın elleri faturaları, öderken zorlanıyor. Ülkede doğalgaz tüketimi azaldı. Kombiyi yakmaya korkar olduk.
“Yok mu kardeşim doğal faturalarını düşürecek bir yöntem? Bilelim de, düşsün faturalar. Yoksa bu faturalar kolay ödenmez.”
Var tabi ki olmaz mı?
Öncelikle varolan kombinizi bir kontrol ettirin. Bakım ve onarım için 200 tl lik ücret ödeyeceksiniz. Çift yoğuşmalı kombiler her zaman için daha iyi sonuç verir. Elinizde yoksa 4 bin tl ye alabilirsiniz!
Peteklerinizi, uygun zamanda temizletin. Ücreti her petek için 20-30 tl arası bir fiyata bulabilirsiniz. Bu verimliliği % 20 artırır.
Peteklerin önünün mutlaka açık olmasını sağlayın. Peteğin önünü kapatacak şekilde koltuk ya da eşya koymamanız gerekli. Bu bedava.
Evinizdeki pencereler, mutlaka çift camlı olması gerekiyor. Değilse, olmalı. Çünkü, hava değişimini engellemiş olursunuz. Bir evin ortalama 8 penceresi varsa, bu 8 pencereyi değiştirmek istediğinizde ortalama ödenecek tutar. 8 bin Türk Lirası.
Odalardaki peteklere, termostatik radyatör vanası takarak ısı ayarını kontrol edebilirsiniz. Vanalar ortalama 50 tl’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Sıra geldi olmazsa olmazımız, bina yalıtımı. Mantolama, tereddütsüz yapılması lazım. Mantolama, gerçekten güzel ısı yalıtımı sağlar. % 50 oranında tasarruf sağlar. Yalıtım için, bir bina size düşen pay ortalama rakamla 8-10 bin Türk Lirası.
Isınma probleminizi çözmek ve faturaları azaltmak için, aklımıza ilk gelen işlemleri bu şekilde yapmamız lazım. Bu tasarruf yöntemleri için, yaklaşık 20 bin Türk Lirası hesap çıkarttık. Siz daha iyi fiyat bulabilirsiniz. Taktikler burada. Tasarruf edeyim derken yeni borçlara girmek pek akıllıca olmasa gerek.
Vatandaşta, bu kadar masrafın altına giremez. Faturası %20-40 arasında düşürmek için bu masrafa katlanmak pek akıl karı bir iş değil. Ancak uzun vadeli bir şey olur. Okuduğum bazı yerlerde, işte “Efendim şunu yaparsanız parasını 5 yılda kendisini amorti eder. Parasını çıkartır.” Diyorlar. Arkadaş nasıl hesapladınız. Doğalgaz faturalarını önümüzdeki 5 yılda indirim gelecek mi ki? Ya da şöyle sorayım: Siz kaç defa indirim yapıldığına dair bir haber duydunuz? Dünya da doğalgaz fiyatlarına 2 kat fazla para ödüyoruz. Olması gerekenin çok üzerinde bir fiyat bu.
Kötü yönetilen bir ekonomi de, hatalar yanlışlar belli olmasın diye sayılarla oynadılar. Suni olarak baskıladılar, hesaplama yöntemlerini değiştirdiler, Ama gelinen nokta da, fiyatların düşürülmemesin, indirimin yansıtılmamasının arkasında bütçe açığını kapatmak olabilir. Zarar halka maledildi yine…
Her şey pahalı... Çok pahalı…
Özel şirketleri koruyan ve kollayan politikalar sebebi ile vatandaşa daha da kemer sıkacağa benziyor. Yeni zamlar gündemde kalmaya devam edecek. Kendimizi kurtarmak için tezek bile yakalım desek, onda bile kıtlık yaşanır, aşırı talep sebebiyle. Fiyatları uçar.
Tasarruf, yapmak için bile para harcamanız lazım. Zannedildiği gibi o kadar yapılan harcama, kendini 5 yılda amorti etmiyor. Yapılan zamları ancak o yılı kurtarıyor. Faturalar, bize reva görüldüğü kadar geliyor.
Taktik-maktik işe yaramaz. Ne yaparsak yapalım bundan kendimizi kurtaramayız. O borç ödenecek. Allah kış gününde, herkesin yardımcısı olsun.