Ülseratif kolit kolon mukozasını tutan idiopatik inflamatuar barsak hastalığıdır. Barsağın bölümleri olan rektum ve kolon kısımlarının inflamasyonu ve ülserleşmesi sonucu meydana gelmektedir. Nedeni tam olarak bilinmesede, immünolojik sistemin, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Bulguları ;
- Rektal kanama
- Kanlı, mukuslu diyare
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- Epigastrik rahatsızlık
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Ateş
- Kilo kaybı
- Elektrolit dengesinde bozukluk
Beslenme tedavisi ;
- İnflamatuar barsak hastalıklarında görülen bulantı, kusma ve iştahsızlık sonucunda malnutrisyon görülebilmektedir. Bu nedenle akut dönemde enerji ve besin öğelerinin yeterli alımı sağlanmalıdır.
- Kişinin semptomları dikkate alınarak yüksek enerji ve bol protein içeren, az yağlı az posalı bir beslenme programı verilebilir.
- Az ve sık beslenilmeli, az ve sık tüketim GIS’i ( gastrointestinal sistem) yormamak açısından çok önemlidir.
- Yağ türü olarak orta zincirli yağ asitleri(MCT) ve omega -3 (n-3)alımı önemlidir, bunlar immün sistemi destekleyicidir ve anti-inflamatuar etkilerinden dolayın olumlu etkileri vardır.
- Vitamin ve mineraller kolonun tutalan kısmından dolayı emilemeyebilir bu nedenlede vitamin-mineral eksikliği görülebilir. Bu durumlarda bu mikro besin öğelerinin takviyesi yapılmalıdır.
- Prebiyotik – probiyotik kullanımı önerilebilir, semptomlar üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Uyarıcı ve tahriş edici etkisinden dolayı acılı baharatlar, kızartmalar, yağlı yiyecekler, çok soğuk besinler, koyu çay-kahve tüketimi azaltılmalıdır.