Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, gebelik sonrası depresyonun bulaşıcı özelliğinin olduğunu belirterek, depresyonun atlatılmasında eş desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.
Özel Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, halk arasında gebelik sonrası depresyon olarak bilinen ‘postpartum psikoz’un, sadece anneyi değil, aileyi de etkileyecek düzeyde bulaşıcı bir özelliği olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Gökalp Öner, gebelik sonrasında ortaya çıkan hormonal değişikliklerin annede meydana getirdiği psikolojik etkileri şu şekilde sıraladı:
“En büyük sıkıntı gebelik döneminde de sonrasında da devam eden, ‘Biz bu bebeğe nasıl bakacağız, bakabilir miyiz, anne olmaya hazır mıyım?’ endişelerinin yaşandığı dönem. Bu fizyolojik değişikliklerle birlikte bu durum biraz daha derinleşebiliyor. Gebelik boyunca ve sonrasında sürekli üzgün olmak, ağlama nöbetleri, hissizlik, normalden fazla yemek, sürekli yorgunluk ve halsizlik, korku, telaş, iyi bir anne olabilecek miyim düşüncesi, genel ilgisizlik ve hiçbir şeyden mutlu olamama durumu, konsantre olamama, sağlıklı düşünememe, uykusuzluk, bebeğe daha ilerleyen dönemlerde zarar verir miyim korkusuna dönüşüyor. Hatta postpartum psikoz dediğimiz; bebeğe zarar verir miyim sanrıları, daha sonra çocuğum acaba iyi bir şekilde büyüyor mu, ben yeterli geliyor muyum düşünceleri daha çok depreşiyor ve bu sefer uzun süreli ağlama nöbetleri, eşine ve çocuğuna ilgisizlik durumu gelişebiliyor.”
PSİKOLOJİK DESTEK ŞART
Söz konusu psikolojik etkilerin sadece anneyi değil, evdeki diğer bireyleri de etkilediğine dikkat çeken Doç. Dr. Gökalp Öner, “Postpartum psikoz bulaşıcı bir hastalık aslında; babaya da bulaşıyor ve bu sefer baba, ben yeterli olabilir miyim, yanlış mı yaptık düşüncesine kapılıyor. Bu durum sonuçta içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor ve kısır bir döngüye dönüşebiliyor. Burada hem biz doktorların hem de eşlerin ve hatta anne adayının annesi ile babasının uyanık davranmaları gerekiyor. Herhangi bir ilgisizlik, ağlama nöbetleri durumunda annenin psikolojik bir destek alması gerekiyor” diye konuştu.
"BABALAR BEBEKLE İLGİLİ SORUMLULUK ALMALI"
Postpartum depresyonun atlatılmasında babalara büyük görev düştüğünü vurgulayan Doç. Dr. Gökalp Öner, “Baba sorumluluk almalı ve her koşulda eşine destek olmalı. ‘Bu çocuğun hayatını birlikte devam ettireceğiz’ duygusunu anneye hissettirmesi gerekiyor. Onun dışında hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilecek alınganlıkları biraz daha tolere etmesi, alttan alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.