Pandemi sürecinde tüm sektörler hızla dijitale dönüşürken, pek çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de dijitalleşmenin etkisi görüldü. Satışının yüzde 98’inden fazlasını fiziksel satış ofislerinde sonuçlandıran inşaat sektörü için, öngörülen iyi, orta ve kötü 3 senaryoyla dijitalleşme ve veri hakimiyetinin önemi kritik olacak.
Pandemi sürecindekonut alışkanlıklarında ve pazarlamasında ciddi değişimler yaşandı. Online satış süreçlerinde yüksek oranda artışlar yaşanırken, fiziki ofislerde bulunan satış temsilcilerine, teknik servislere; doktorlara, eğitimcilere kısacası birebir görüşülmesi gereken herkese kişiler cihazları üzerinden bağlanarak görüntülü görüşmeler gerçekleştirildi.
Büyük zararların önüne geçilebilir!
“Arz ve talep üzerindeki değişiklikler gelecek dönemlerde inşaat şirketlerinde bazı önlemler alınmasını zorunlu hale getirecek gibi görünüyor. Yapılan araştırmalara göre inşaat şirketlerinin büyük çoğunluğu için fiziksel satış ofisleri, hala satış süreçlerinin %90’dan fazlasını kapsıyor.
Şirketler, satış süreçlerini olabildiğince dijitalleştirerek ve pazarlama faaliyetlerini müşterileri yeni dijital dünyaya adapte edecek şekilde gözden geçirerek büyük zararlara uğramanın önünü kesebilirler. Pandeminininşaat sektörüne ve farklı arz ve talep zorluklarıyla karşılaşan alt sektörlere etkileri ve toparlanması krizin ardından dijitalleşebilme yeteneklerine göre değişiklik gösterecektir.
Dijital veri ve dijital bilgi daha çok önem kazanacak!
Pandemi süreciyle birlikte inşaat sektörü, dijital veri, dijital bilgi ve bu bilginin geleceğe yönelik simülasyonları ile çok daha efektif şekilde geleceği öngörebilme yönetsel gücüne ulaştı. Dijital dönüşüm, ortaya koyduğu performans arttırıcı katkı ile özellikle kurumsal yönetim sistemlerinde hızlı ve doğru karar alma ortalamasını artırdı. Dijital dönüşüm kurumsal etkililik ve verimlilikte her açıdan çoklu kaynak kullanımlarını optimize etmede en iyi yol. Teknoloji ilerledikçe de yeni dijital her yönü ile işin içinde daha fazla olacak ve iş yapma biçimlerini kısmen ya da tamamen değiştirerek konut pazarlamasında yeni denge noktalarına doğru evrilmesinin önünü açacaktır.
İnşaat sektöründen eğitime, eğitimden sağlığa tüm sektörler bir çözüm arayışı içinde,
İçinde bulunduğumuz dönemde birçok firma müşterilerine dijital kanallardan bir an önce ulaşabilmek için arama motorlarında karşılarına ilk çıkan çözümü kullanıyor. Fakat burada çoğunlukla göz ardı edilen bir detay var: Firma-müşteri arasında paylaşılan bilgiler günlük hayatta arkadaşlar arasında kullanılan uygulamalar üzerinden paylaşılamayacak kadar hassas. Bu bilgiler kimlik, kredi kartı, hesap bilgileri gibi değerli bilgiler olabilir. Müşterileriniz ile dijital dönüşüm pazarlaması yapmak istiyorsanız; temel hedefleriniz arasında ilk sırada güvenlik, sonra kullanım kolaylığı ve profesyonellik gelmelidir. 2009 yılındainşaat firmalarına dijital medya ile konut pazarlaması yapılacağını anlattığımda hazır olmayan firmalar, şimdi ise görüntülü görüşme üzerinden satış yapılabileceğini ve hizmet verilebileceğini anlattığımızdabuna da hazır olmadıklarını görmekteyim. Şimdi ise inşaattan sağlığa tüm sektörler bir çözüm arayışı içinde ve tüm sektörler hızla dijitale dönüşüyor.
Üç farklı senaryo olabilir!
Son yirmi yılda SARS ve Fukushima gibi önceki aksaklıkların aksine, koronavirüsten kaynaklanan bozulma hem arz hem de talep üzerinde etkili oluyor. Avrupa’da konut tipinde ve tarzında büyük değişiklikler olmazken ülkemizde durum tam tersine evrilmiş durumdadır.
Konut satanlar için üç farklı senaryo belirledim:
İyi Senaryo: Önemli sosyal izolasyon ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte, çoğunlukla dört ila sekiz haftalık kesinti. Satış ofisi trafiği eksikliği: Tahmini 8 hafta
Orta: Eylül ve Ekim aylarında orta vadeli kesinti ve bu noktadan sonra kademeli iyileşme. Satış ofisi trafiği eksikliği: Tahmini 16 hafta.
Kötü Senaryo: ABD ekonomisinin Kasım ayından Aralık ayına kadar büyük ölçüde kapanmasıyla uzun vadeli ve geniş alanda etkili ekonomik bozulma. Satış ofisi trafiği eksikliği: Tahmini 32 hafta
Kalıcı kayıplar yaşanabilir!
En iyi senaryo olsa bile satış ofisiniz yine 8 hafta yani 2 ay kapalı kalacak. Açık olsa dahi gelen olmayacaktır. Konut tipi, pazarlama stratejileri ve satış süreçlerinizi tekrar gözden geçirmeyen firmalar kalıcı kayıplar yaşayacaktır.
Telefon için;
“Çok güzel bir buluşa benziyor ama Tanrı aşkına bunu kim, niye kullanmak istesin ki?”
Rutherford B. Hayes - ABD Başkanı. 1876 yılında ilk telefonu gördükten sonra yaptığı yorumu lütfen unutmayın…