Merkez Bankası 9 toplantısının ardın ilk defa faizi indirmedi. Sabit tuttu. Oysa beklenti 0.25 puan indirmesi yönündeydi.
Faizler iniyor, indikçe enflasyon rakamları aşağı çekiliyordu. Fakat O da ne Mayıs ayı enflasyon rakamları beklenenin aksine yükseliş gösterdi. Demek ki, faizi aşağı indirmekte enflasyonu aşağı indirmek için yeterli değilmiş. Yani bu yolda bir yere kadar idare etti.
Farkındasınızdır, dolar günlerdir hatta haftalardır 6.80 tl- 6.86TL aralığında dar bir bantta gidip geliyor. Gram altın ise, ons altın kaynaklı küresel riskleri fiyatladığı için yükselişte. Ons altın beklendiği gibi 1780 hedefine ulaştı. Daha ileri ve yukarı olacak mı olabilir mi bunu da zaman içinde göreceğiz. Doların fiyatına bakınca yeniden yukarı yönlü hedefleri gözümüzde canlandırsakta, haftalardır sanki sabit kur sitemine geçmişiz gibi dar bantta seyredince, yukarı yönlü beklentilerimizi revize etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Dolar yüks(e)lemiyor!!!
Finansal piyasalarda bir enstrümanın fiyatı yükselmiyorsa ya da yükselemiyorsa büyük ihtimal düşer. Doların önümüzdeki günlerde bu fiyatların aşağısına ineceğini iddia ediyorum. Bu düşüşle birlikte de altında da dolar bazlı düşüş yaşanacağını söyleyebilirim. Fakat altın fiyatlarını tahmin etmek daha zor.
Teknik göstergelere bakıldığında artık Doların ve altının aşırı alış bölgesi içine girdiğini görüyoruz. Bu bölgelerde alış yapmak, pahalı fiyatı kabul etmek demek. Bir trader için bu fiyatlar alım için çok makul seviyeler olarak görülmez. Çünkü pahalıya alınan bir mal fiyatı düştüğünde zarar ettirir. Teknik indikatörlerin dili ile bakacak olursa bu fiyatlar alım yönlü değil satış yönlü işlemlerin yapılmasının daha uygun olacağını işaret ediyor.
Merkez Bankası Faiz silahını bekletiyor!
Merkez Bankasının yaptığı hamle üzerine bir değerlendirme yapmamız gerekirse; Piyasaları canlandırmak inşaat, konut ve Emlak piyasasını hareketlendirmek için faiz silahını çekti. Kamu bankaları ucuz kredi imkanı sunarak tarihin beklide en düşük seviyesinden kredi imkanını sundu. Kısmi bir talep olduğunu, hafif hareket olduğunu söylesekte, bu piyasayı tatmin etmedi. Çünkü vatandaşta hala bir güvensizlik bir tedirginlik var. Hala açılmadı tam anlamıyla. Çekilen krediler daha çok ihtiyaç kredisi olarak çekildi.
Bu kredi artışı bankalar içinde olumsuzluk doğuracak. Çünkü batık kredi oranının her geçen gün arttığını görüyoruz. Bu krediler geri dönmezse, bankaların karlılık oranları azalacak. Bu bankalar adına kabul edilemez bir durum. Kimse zararına iş yapmak istemez, geri gelmeyecek parayı da vermek istemez.
Bundan sonraki gidişat nasıl olacak?
Herkesin beklentisi; Doların daha da yukarılara gideceği yönünde. Ama unutulan bir şey var. Bu piyasalarda her şey mümkündür. Çoğunluğun beklentileri her zaman doğru olmayabilir. Sonu hüsranda olabilir. Dolar yaz dönemi içinde turizm sezonunun açılması ile gelecek dövizle biraz kendine geleceğini düşünüyorum. Gelecek olan döviz turizmle piyasaya girecek. Bu döviz hasta olan ekonomiye taze kan gibi girecek. Bu, kısmi rahatlama ve bolluk getirecek. Bu tabiî ki bazıları için yine döviz toplamak için fırsat kabul edilecektir onda artık şüphemiz yok. Bu alım hamleleri hacim artışına sebep olacak. Düşüşün önüne engel olacaktır. Düşüş için teknik gösterge artık yeterli doygunluğa ulaştığında istenen hacim oluştuğunda döviz fiyatlarının düşmesine kimse engel olamaz. Çünkü akıllı olan paradır, insanlar değil.
Dolar için beklentimiz aşağı seviyelere inmesi yönünde. Bunun en önemli gerekçesi açılan piyasalar ve turizm gelirleri. İçeri giren döviz artışı ile piyasaların istediği gerçekleşmiş olacak. Temmuz ve Ağustos ayları dövizin aşağı çekilmesi ve piyasaların dizginlenmesi için bir fırsat dönemi.
Ama gözden kaçırılmaması gereken İkinci dalga ihtimali ki piyasları en çok tedirgin eden başlıca sebeptir. Rusya ile olan S400 meselesi üzeri örtünmüş görünse de, Libya’da devam eden savaş ve karşı karşıya geldiğimiz Rusya hala bizim için bir tehdit. Gerilim yine baş gösterebilir. Dünyada devam eden salgın artık kabul edilen bir gerçek olacak. Ekonomilerin durmasına kapanmasına izin verilmeyecek.
Sazan sarmalı dememizin sebebi; Finansal piyasalarda bir haberle bile fiyatlar değişeceği için, kimsenin oltaya gelmemesi için söylediğimiz bir tabir. Sazanlar atlamayı sever. Bu gidişat her ne kadar “kontrol edilemez” “artık bitti” “Bundan sonra daha ne olabilir ki” dedirtse de yaşamadan bilemeyiz. Düşüş ihtimali aylık periyotta hala mümkün!!!
Ekonomik veriler bir döngüsel harekettir. Merkez bankası, faiz, enflasyon ve kur üzerinde tercih yapacak. Faizin düşüşünün durması, ilerde yükseltmek zorunda kalabileceğinin sinyalini verdi. Faiz için dip bu seviyeler. Dahası kantarın topuzunu kaçırır. Dolar ve Altın için hedef beklentilerimizi daha önceki yazımızda dile getirmiştik.