Soğuk ve güzel bir kışın ardından herkesin özlemle beklediği bahar geldi çattı. Herkes çok mutlu. Sınavlara hazırlanan Öğrenciler, Aileleri ve Öğretmenleri hariç. Çünkü yıllardır gece gündüz demeden çalışan LGS ve YKS öğrencilerinin gireceği sınavlara artık sayılı günler kaldı.
Araştırmalar gösteriyor ki bahar aylarında havadaki negatif yüklü iyonların artması insan metabolizmasında değişiklikler meydana getiriyor. Bu değişiklikler öğrencilerde halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, aşırı uyku isteği gibi olumsuzluklar oluşturuyor.
Bununla birlikte sıcak hava ve güneşli günler öğrencinin kapalı mekanlardan uzaklaşma isteğini artıyor. Öğrenciler odalarına kapanıp ders çalışmak, okula gitmek yerine arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmeyi tercih ediyorlar.
Bu durum öğrencilerdeki ders çalışma şevkini kırıyor ve maalesef arzulanan başarıyı düşürüyor. Yılların emeği heba olup gidebiliyor.
Peki, bahar rehavetinden kurtulmak için neler yapmalıyız?
1) Verimli bir çalışma için ulaşmak istediğiniz hedefin çekim gücünü kullanın. Başarının olabilmesi, mutlak amacın belirlenmesiyle mümkündür. Bu amaç, sizin itici gücünüz olacaktır.
2) Çalışma şevkiniz kırıldığın da sınav sonuçlarının açıklandığı ve başarılı olduğunuzu hedefinize ulaştığınızı hayal edin.
3) Bireysel olarak ders çalışmaktan ziyade okulunuzun düzenleyeceği gurup çalışmalarına katılın. Çünkü sınavlara kısa zaman kala tek başına ders çalışmak stresi artıracaktır. Bu durum birçok öğrencinin pes etmesine sebebiyet verecektir.
4) Bedenimiz bahar aylarında özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle meyve, sebze, patates, kayısı tüketimini artırın.
5) Uyku düzeninize dikkat edin. Aynı saatlerde uyuyup uyanmaya çalışın.
6) Uzun süre ders çalışmanın vereceği rahatsızlıktan ve isteksizlikten kurtulmak için hareket edin, dinlenmek için ara sıra yürüyüş yapın.
7) Her sabah aynı saatte uyanıp sağlıklı bir kahvaltı yapın. Çünkü en güzel sabahlar kahvaltıyla başlar.
8) Girdiğiniz her denemeye gerçek sınava giriyormuş gibi girin. Sınav stresinizi azaltacaktır.
9) Girdiğiniz her deneme sınavında yapamadığınız soruları mutlaka öğretmenlerinize çözdürün ve çözemediğiniz soru hangi konudansa o konuya tekrar göz atın. Bu saatten sonra en sağlıklı tekrar bu olacaktır.
10) Anne-Babalar sizlere de büyük görevler düşüyor. Bir sınav uğruna yıllardır emek verip büyüttüğünüz gözünüzün nuru çocuklarınla aranızı açmayın. Devamlı ders çalış, az kaldı gibi uyarıcı yaklaşımlardan uzak durun. Yapıcı konuşmalarla çocuklarınızı rahatlatın. Başarıda en büyük isteklendirme sevgidir. Çocuklarınızı sevgisiz bırakmayın.
Yıllardır sınavlar dur durak demeden devam ediyor. Her yıl binlerce öğrenci de beni bu havalar mahvetti dedi ve demeye devam ediyor. Siz senelerdir çalışıp çabalayan, gecesini gündüzüne katan, her gece rüyalarında sorular çözen, her sabah erkenden kalkıp sıcacık yatağını bırakıp okula giden, her hafta sonu geziye pikniğe gitmeyip etüt merkezlerine giden geleceğimizin mimarları, umut ışıklarımız az kaldı. Ne olur az daha sabır. Güzel günler göreceğiz, güneşli günler.
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ile Görüştü!
-
03 'Elimizden Geleni Yapacağız'
-
04 İzmir'de polislere silahlı saldırı
-
05 Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
-
06 Uludağ'da sezonun ilk karı!
-
07 Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak
-
08 4 milyon terminatör böcek üretildi
-
09 Navigasyondan bulduğu adresi soydu