|   | 
  • YURT DIŞI'NDAN KORNEA İTHALATI


    YURT DIŞI'NDAN KORNEA İTHALATI
    Prof.Dr.Kuddusi Erkılıç, Sağlık Bakanlığı'nın kornea ithalatı kararına ilişkin açıklama yaptı.

     Esma Aygün - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, Sağlık Bakanlığı'nın kornea ithalatı kararına ilişkin "Kornea ithalatı, korneadan dolayı göremeyenler için büyük bir umut. Ancak kornea nakline en kalıcı çözüm kadavradan naklin kolaylaştırılmasıdır" dedi.

    Prof. Dr. Erkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korneanın saydam bir cam tabaka olduğunu ve mercek özelliği taşıdığını söyledi.

    Korneanın, gelen ışığı şiddetle kırıp yolunu değiştirerek gözün merkezi olan retinaya düşürdüğünü anlatan Erkılıç, korneadaki bir bulanıklığın ya da mercek özelliğinin bozulmasının sağlıklı görmeyi engellediğini kaydetti.

    -"Kadavradan nakil yapılan nadir dokulardan"-

    Korneanın kadavradan nakil yapılabildiğine dikkati çeken Erkılıç,

    "Tedavinin mümkün olmadığı durumlarda nakil gerekiyor. Sentetik kornea yok, yarı sentetik kornea üretilmesi için dünyada çeşitli çalışmalar yapılıyor. Kornea aslında böbrek ya da kalp gibi değil, çok sık bulunabilecek bir doku. Ölmüş bir kişiden böbrek nakledemezsiniz, ancak kornea ölümünün üzerinden birkaç saat geçmiş birinden bile alınabilir" diye konuştu.

    Kadavradan nakli mümkün olmasına rağmen insanların kornea nakline sıcak bakmadığını ifade eden Erkılıç, şunları kaydetti:

    "Kadavradan kornea alınması 'gözün oyulması' şeklinde anlaşılıyor. Oysa sadece gözün dışındaki çerçeve alınıyor. Kornea kadavradan nakli yapılabilen nadir dokulardan. Yakınlarının rızası olmadığı için kadavradan kornea alamıyoruz. Bunun kanunlarla kolaylaştırılması gerekiyor."

    Kornea naklinin sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erkılıç, şöyle devam etti:

    "Yaklaşık 3 yıldır kornea olmadığı için kornea nakli ameliyatı yapamıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın yurt dışından kornea ithal etmesi oldukça iyi ve önemli bir girişim. Kornea ithalatı, korneadan dolayı göremeyenler için büyük bir umut ancak kornea nakline en kalıcı çözüm kadavradan naklin kolaylaştırılmasıdır. Bu sorun, yasal düzenlemelerle ve her şeyden önce de insanlarımıza organ nakli konusunda bilinçlenmesiyle çözülebilir."

    -"Genç insana genç, yaşlıya yaşlı kornea"-

    Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, kornea naklinde yaş uyumunun önemli olduğununa işaret ederek şunları söyledi:

    "ABD ve Avrupa'da genç ölümleri bizim kadar çok değil. Gelecek kornealar nispeten ileri yaş korneası olabilir. Korneanın üzerindeki bilgilendirmede yaşı, hastalık olup olmadığı ve milimetreye düşen hücre sayısı yer alır. Genç insanlara genç, yaşlılara da yaşlı kornea nakli yapılması daha uygun."

    Türkiye'de 5 binden fazla kornea nakli bekleyen hasta olduğunu hatırlatan Erkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kornea ithalatı döviz kaybı belki ama korneadan göremeyen pek çok insan var, bu anlamda bir umut. Kayseri'de de 100'den fazla hastamız kornea bekliyor. Yurt dışında organ ve doku nakli konusunda sivil toplum kuruluşları çok aktif. ABD'de özellikle organ ve doku bankalarının idaresini sivil toplum kuruluşları üstleniyor. Bunlardan bazıları dini vakıflar. Ülkemizde organ nakli konusunda aksi bir fetva olmamasına rağmen insanlarımız tam olarak organ naklini anlayabilmiş değil. Naklin önemi tüm kurum ve kuruluşlarca insanlarımıza anlatılmalı ve bu konuda duyarlılık oluşturulmalı."dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.