Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Işıldak: "Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık" şeklinde konuştu.
Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ümit Işıldak, aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesine ilişkin, "Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık" dedi.
Işıldak, Kayseri Gazeteciler Cemiyetini ziyaretinde yaptığı açıklamada, dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, kentte 381 aile hekiminin görev yaptığını, bunlardan 167'sinin üyeleri olduğunu söyledi.
Aile hekimine başvuru oranının uygulamaya geçildiği ilk yıllarda yüzde 30 civarında olduğuna dikkati çeken Işıldak, şöyle devam etti:
"Bu konuda üniversitedeki arkadaşlardan yardım istedim. Dernek olarak bilimsel bir çalışma yapacağız. Aslında aile hekimine başvurmadan hastaların ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gitmemesi lazım. Bu zorunlu olsaydı aile hekimlerinden yararlanma çok daha artacaktı. Gerçi bir takım katkı paylarının ortaya çıkması bunu sağladı. Dolaylı sevk zincirini ortaya çıkardı. Katkı payı ortaya çıktığında ya da arttığında aile hekimlerine başvuru sayısı artıyor. Şu an Kayseri'yi baz aldığımızda aile hekimine başvuru oranının yüzde 70-75'lerden aşağı olmadığına inanıyorum."
Işıldak, 2012 yılının Temmuz ayında çıkarılan bir kanunla aile hekimlerine "ihtiyaç ve zaruret" halinde nöbet zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, bu uygulamanın son dönemde yapılan düzenlemeyle ayda 8 saat şartına bağlandığını kaydetti.
Doktor sıkıntısı olan bölgelerde aile hekimlerinin nöbet tuttuklarını ifade eden Işıldak, şunları söyledi:
"Fakat bu kanunla ihtiyaç ya da zaruret olmasa bile aile hekimlerine ayda 8 saat nöbet zorunlu hale getirildi. Bizim itirazımız buna. Şu an Kayseri kent merkezinde 260 civarında aile hekimi var. Kanunda yapılan değişiklikle 'bu insanların hepsine 8 saat nöbet yazacaksınız' anlamı çıkıyor. Bunun pratikte uygulanabilirliğini tartışıyoruz. Sayın bakanımız "eğitim amaçlı" diyor ama biz ona katılmıyoruz. Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Eskiden hepimiz acil servislerde çalıştık. Çünkü ihtiyaç vardı. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya da hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık."
Dr. Ümit Işıldak, her yeni uygulamanın aile hekimlerinin iş yükünü artırdığını, bunun performanslarını olumsuz etkileyeceğini savundu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.