|   | 
  • 'Hava kirliliğine ücretsiz dağıtılan kömür sebep oluyor'


    'Hava kirliliğine ücretsiz dağıtılan kömür sebep oluyor'
    Kayseri Kömür ve Katı Yakıt Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, ısınmada katı ve sıvı yakıt kullanımını yasaklayan kararın esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Yasağa gerekçe gösterilen hava kirliliğine devletin...

    Kayseri Kömür ve Katı Yakıt Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, ısınmada katı ve sıvı yakıt kullanımını yasaklayan kararın esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Yasağa gerekçe gösterilen hava kirliliğine devletin ücretsiz dağıttığı kalitesiz kömürün sebep olduğunu savunan Tiryakioğlu, "Bizim sattığımız ithal kömür kirlilik sebebi değil. Yasak süresinin uzatılmasını istiyoruz." dedi.

        Mahalli Çevre Kurulu'nun 20 Mayıs 2014 tarihinde aldığı kararla 35 mahallede bu kış sezonunda merkezi ısıtma sistemlerinde kömür ve fueloil kullanımının yasaklanması, kömürcü esnafını zorda bıraktı. Alternatif arayışlara giren esnaf, geri dönen kömür alım sözleşmeleri nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor.

        Kayseri Kömür ve Katı Yakıt Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, yetkililerden süre istediklerini ancak verilmediğini söyledi. Sitede 125 esnafın bulunduğunu anlatan Tiryakioğlu, ?Biz karara karşı değiliz. Zaten zaman içinde sektör bitecek. 2017 yılına kadar süre istedik ama vermediler. Makine Mühendisleri Odası?yla da görüştük, Kayseri?de doğalgaza geçilmesi istenen bölgelerdeki evlere bu kadar kısa sürede tesisat kuracak usta da yok. Moralimiz bozuk. Kayseri?de ortalama 90 bin ton kömür satılıyor. Bunun 50 bin tonu bina içine girmiş zaten. Burada olan küçük esnafa olacak. 125 civarında esnaf vardı 65 esnaf kaldı. Gücü olanlar başka işlere girdi.? dedi.

        Kömür ve Katı Yakıt Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, yasak kararıyla ilgili hava kirliliğinin bahane edildiğini söyledi. Kirliliğe bedava dağıtılan yerli kömürün sebep olduğunu iddia eden Tiryakioğlu, ?Eskişehirbağları gibi gecekondu bölgelerine bakılsın. Kirlilik oralarda. Bu da kaymakamlıklar kanalıyla bedava dağıtılan yerli kömürden kaynaklanıyor. Geçen sene 10 bin 500 ton kömür dağıttılar. Biz ithal kömür satıyoruz. İthal kömürün kükürt oranı 0,9, devletin dağıttığı kömürün kükürdü ise 2,5?3. Bu esnafın ahı kimsede kalmaz.? diye konuştu.

        Karar aleyhine açtıkları yürütmeyi durdurma davasının reddedildiğini anlatan Tiryakioğlu, ancak davanın esastan görüşülmesine devam edileceğini söyledi. Tiryakioğlu şunları söyledi: ?15 günden fazla zaman geçtiği halde davayı esastan görüşecek mahkeme hakim belli olmadı. Bu iş nasıl ve ne oluyor bilmiyoruz. Dava sürerken yasağın üstüne bu kadar gidilmesini istemiyoruz.?

        MAHALLİ ÇEVRE KURULU KARARI

        Kayseri Mahalli Çevre Kurulu, 20 Mayıs 2014 tarihli kararıyla, merkezi ısıtma sistemi bulunan apartman, site, lojman ile kamu kurum ve kuruluş binalarında katı ve sıvı yakıt kullanımı yasaklanmış, yerine alternatif ısınma (doğalgaz, güneş enerjisi) sistemlerine geçilmesi zorunlu kılınmıştı. İl merkezindeki 35 mahalleyi kapsayan kararla ilgili süre 30 Ekim 2014 tarihinde sona erdi. Karar gereği, buralarda katı ve sıvı yakıt kullananlar hakkında idari işlem ve para cezası uygulanacak. Ayrıca depolarda tespit edilen kömürler de yediemine alınacak. Aynı Mahalli Çevre Kurulu toplantısında katı ve sıvı yakıt yakılmaması zorunluluğunun, 31 Ekim 2015 tarihinden sonra bütün il genelinde uygulanması kararlaştırıldı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.