|   | 
  • 40 yaşından sonra erkekleri bekleyen o hastalık!


    40 yaşından sonra erkekleri bekleyen o hastalık!
    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, 40 yaşından sonra erkekleri bekleyen hastalıkları ve alınabilecek önlemleri anlattı.


    Prostat kanseri, erkeklerde sık rastlanan kanser türlerinden biri. Özellikle 40 yaşından sonra yavaş yavaş üroloji uzmanlarının kapısı daha sık çalınıyor. Hastalığın belirtileri arasında idrar yapmaya başlamada güçlük, idrar akım hızında azalma, sık sık idrara çıkma ve normal alışkanlığın dışında gece idrara kalkmak yer alıyor. 

    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, 40 yaşından sonra şikayet olmaksızın her erkeğin ürolojik muayeneden geçmesinin ve şikayetleri gündelik hayatını etkilemeyen hastalarda öncelikle yaşam tarzı değişikliğine gidilmesinin doğru olacağını belirterek, ?Yatmadan önce sıvı alımı kısıtlanmalı, alkol ve kafein içeren içeceklerden muhakkak uzak durulmalıdır.? dedi.

    Erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden prostat kanseri erken evrede saptandığı zaman tedavisi mümkün olan bir hastalık. Prostat kanserinin erken evrede çoğunlukla belirti vermediğini belirten Prof. Soyupak, ?Prostat kanseri genelde çok yavaş ilerlemekle birlikte bazı hastalarda oldukça hızlı da seyredebilmektedir. Bu hastalık iyi huylu prostat büyümesine benzer şikayetlere sebep olabilmektedir. İleri evrelerde ise bel ağrısı, halsizlik ve anemiye (kansızlık) neden olabilir. İlerleyen yaş, ailede prostat kanseri öyküsü olması, obezite ve ırk risk faktörleridir. Birinci derece erkek akrabasında prostat kanseri olan hastalarda risk 2-3 kat artmaktadır. Riski azaltmak ve erken tanı koymak amacıyla 50 yaşından itibaren düzenli PSA bakılması ve parmakla muayene ihmal edilmemelidir. Ailenin diğer fertlerinde kanser öyküsü olanlarda bu yaş daha erkene çekilmelidir? diyor.

    Hastalığın tedavisinde uygulanacak yöntemlerin faydaları ve yan etkileri konusunda hastanın mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Bülent Soyupak ?Oldukça yavaş seyreden bir hastalık olması sebebiyle uygun hastalarda tedavi verilmeden yakın takip edilebilir.? diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.