Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Kayseri Şubesi Başkanı Halit Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu Tasarısı'nın amacının sorgulanması gerektiğini belirtti.
Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Kayseri Şubesi Başkanı Halit Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri (Tsk) Disiplin Kanunu Tasarısı'nın amacının sorgulanması gerektiğini belirtti. Erdoğan, "Bir taraftan geçmiş darbeler araştırılırken ve darbelere dayanak olan mevzuatın ıslahına çalışılırken, diğer taraftan gelecek darbelerin kadrolarının oluşturulmasına dayanak olacak yasal düzenlemelere onay verilmemelidir." dedi.
Basın toplantısı düzenleyerek, Tsk Disiplin Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şöyle konuştu: "Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından ve Sayın Başbakanımızın imzasıyla, Tbmm'ye 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı' başlığı ile bir tasarı sunulmuştur. Tasarı, Tbmm'ye verilmeden önce 26 Kasım 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda da görüşülmüştür. Özüne bakılınca yeni düzenlemede üç husus dikkat çekmektedir. Birincisi; bu tasarı ile barışta, '477 Sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkındaki Kanun'un uygulamasına son verilmesi ve Disiplin Mahkemeleri yerine 'Disiplin Kurullarının' getirilmesi. İkincisi; Sicil Yönetmelikleri ile düzenlenmiş olan 'Disiplinsizlik ve ahlaksızlık nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezasının' kanun kapsamı içine sokulması. Üçüncüsü de; mahkemeler ve hakimler devre dışı bırakılarak, Silahlı Kuvvetler'de disiplinin temininin amirlerin ve idari kurulların yetkisine bırakılmasıdır."
Halit Erdoğan, ayrıntılı incelendiğinde 477 sayılı kanunun sadece savaş zamanına münhasır hale getirilmesi ve bu mahkemelerin yerini barış zamanında Disiplin Kurullarının aldığını hatırlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Başka kanunlarda idari yaptırıma bağlanmış da olsa aynı fiile, disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından ceza verilmesine cevaz vermesi. Bir fiil hakkında adli soruşturma ve kovuşturma yapılmasının, disiplin amirleri tarafından disiplin soruşturması yapılmasını ve disiplin cezası verilmesini engellememesi. Amirlerin idari tahkikat heyeti teşkil yetkisinin disiplin soruşturmacısı tayin etme yetkisine dönüştürülmesi ve disiplin soruşturmacılarına geniş yetki verilmesi. Benzer eylemler adli ve askeri suç teşkil etse dahi, aynı fiillere disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından disiplin cezası verilebilmesi. Amirlerin mahiyetindekileri yazılı ve sözlü ikaz ve eleştirmesinin ceza sayılmayıp, disiplin yönünden eğitilmesi ve ıslah edilmesine katkı sağlanması amacına dönük ve hizmete müteallik emir sayılması (mobbing uygulamaları için yasal dayanak) oluşturuyor. Bu dayanak, 28 Şubat döneminde subay ve astsubayların erken emekli olmaları veya istifa etmeleri için etkili şekilde kullanılmıştır. Halen de askeri okullarda öğrencileri bezdirmek ve kendi istekleri ile ayrılmak zorunda bırakmak için yaygın olarak uygulanmaktadır."
Bu kanunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ideolojik tasfiyenin mekanizması olarak kullanılacağını ifade eden Erdoğan, "Suçsuz insanlar, yetkileri artırılmış kasıtlı amirler tarafından hak etmedikleri şekilde cezalandırılarak disiplin sağlanamaz. Astının hukukuna riayet etmeyen amir de, kurullar da, komutanlar da, yargı da, yürütme de, yasama da, ortaya çıkacak disiplinsizlik ve durumlardan sorumlu olacaktır. Bir taraftan geçmiş darbeler araştırılırken ve darbelere dayanak olan mevzuatın ıslahına çalışılırken, diğer taraftan gelecek darbelerin kadrolarının oluşturulmasına dayanak olacak yasal düzenlemelere onay verilmemelidir." diye konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.