"Benim sorunum halk arasında ayran gönüllülük veya şıpsevdi olarak bilinen bir problem. Yaşım 26 son bir kaç yıldır normal evlilik planları kuruyordum. Kendimce beğendiğim. Birkaç bayan vardı. Ama ne hikmetse başka bir bayanın ismi zikredilince acaba diyorum onu mu tercih etsem. Ya da bunu elden kaçırmamalıyım gibisinden bir sürü nefsimin telkinleri beni boğuyor. Ben ne yapacağımı şaşırdım. Bana makul ve güzel bir yol gösterip yardımcı olursanız. Çok mutlu olurum? Ben inançlı bir insanım. Kötü bir iş yapmaktan ve kötülüğe düşmekten korkuyorum..."
Akıl ne ile meşgul ise onu düşünür. Siz kendinize farklı uğraşlar bulmak zorundasınız. Aksi halde dervişin fikri neyse zikri de o olmaya devam edecektir. Bir konuda çok düşünür ve harekete geçmezsek duygu ve düşüncelerimiz artık tek düze olacaktır. Hiçbir boyutu olmayacaktır farklı olarak. En kısa zamanda mutlaka hayatınızda değişiklikler yapmalısınız. Bu değişikliklerin köklü olmasına gerek yok. Mesela yazılacağınız bir kurs veya haftada bir yapacağınız futbol maçları... gibi.
'"Sınıf öğretmenliğinde okuyorum. Benim sorunum sinirli olmam. Etrafımdaki insanları çok kırıyorum herkesin hatasını arayıp onları bozarak doğrusunu söylüyorum, sonra da pişman oluyorum. Böyle sinirli olmam bazen çok şiddetli baş ağrılarına sebep oluyor. En çok da işlerim rast gitmediğinde başım ağrıyor. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz?"
Asabiyetiniz fiziksel sorunlarınızdan kaynaklanabileceği gibi, mükemmeliyetçi tutumlarınızdan da kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle fiziksel tetkiklerin yapılması icap ediyor. Şayet fiziksel bir sorununuz yoksa bu sefer tutumlarınızın kaynağına inmeniz gerekecek. Mükemmeliyetçi tutumlarımız, karşı tarafın hatalarına yönelmemize neden olur. Öncelikle mükemmeliyetçilikten vazgeçmelisiniz. Sinirlerinizin düzelmesi için mücadele etmelisiniz. Hayatta mutlaka alternatifler vardır. Hiçbir sorunun tek çözümü yoktur. Bir başarısızlık yaşadıysanız, ikinci bir seçeneği denemelisiniz. Aksi halde hayal kırıklıkları, hüsran ve sinirlilik hali baki olur.
'"Ben nişanlıyım fakat çok kıskancım. En ufak bir şeyde aşırı sinirleniyorum ve kafamda kuruntular yapmaya başlıyorum. Aslında nişanlımın beni sevdiğini biliyorum. Onun çevresindeki bütün kadınlardan nefret ediyorum. Derler ya "Karşımda can çekişseler kılım kıpırdamaz, hatta hoşuma gider.? Bu huyumdan vazgeçmek istiyorum. Beni sakinleştirmek için önereceğiniz bir şeyler varsa çok sevinirim. Çoğu zaman sinir küpü gibi oluyorum. Bu durumun onda birini yansıtsam kızıyor nişanlım. Acilen bu huyumu yenmem lazım."
Bu huyunuzu kendiniz için yeneceksiniz. Kıskançlık, öz güven eksikliğinden kaynaklanır. Elbette aşırı kıskançlıktan bahsediyorum. Normal kıskançlık düzeyinin olmaması fıtrata terstir. Mutlaka başarılı olduğunuz alanlar vardır. Bu alanlarda faaliyet göstermeye başlayın veya devam edin. Kendinizi sevin, önem verin kendinize. Siz, kendinize güvendikten sonra, çevrenizdeki insanların tutumu da size karşı daha farklı olacaktır. Bizler insanız ve hiç kimseye yüzde yüz güvenemeyiz zaten. Burada mühim olan ortalama bir güveni tutturmaktır. Aksi halde zaten her insan her an hata yapabilir. Buna da hazırlıklı olmak gerekir. E malum diyoruz ya insanız...
Kayseri Anadolu Haber