|   | 
  • Beslenme hakkında bilmedikleriniz bu yazıda


    Beslenme hakkında bilmedikleriniz bu yazıda
    Toplumumuzda genelde, karın doyurma ile beslenme birbiriyle karıştırılmaktadır. Oysa, beslenme ile karın doyurma arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır.


    Toplumumuzda genelde, karın doyurma ile beslenme birbiriyle karıştırılmaktadır.  Oysa, beslenme ile karın doyurma arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır.

    Beslenme; anne karnından itibaren büyüme, gelişme, yaşam kalitemizi arttırma ve bunu sürdürme, sağlığımızı korumak için besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde alınıp kullanılmasıdır. Tanımdan da anlaşıldığı gibi aslında çok yönlü bilimsel araştırmalara konu edilecek kadar  çok boyutlu ve önemli bir meseledir. Nitekim, bugün üniversitelerde beslenme,  bilim dalı olarak akademik yerini almış durumdadır. Buna karşılık karın doyurma, mideyi rastgele doldurmaktır.

    Besinler protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, su dediğimiz besin ögelerinden ibarettir. Bu besin ögelerinin vücuda günlük olarak belirli miktarda ve oranda alınmasına yeterli ve dengeli beslenme diyoruz. Bu miktar ve oran;  cinsiyet, yaş, hastalık vb özel durum gibi kriterlere bağlı olarak değişmektedir.  

    ?Yeterli alım?, vücudun çalışması için gerekli enerjinin sağlanması anlamına gelmektedir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler enerji sağlayan besin ögelerimizdir. ?Dengeli tüketim? ise enerjinin yanında bütün besin ögelerinin gereksinim kadar alınmasıdır. Gereksinim de yukarıda bahsettiğim cinsiyet, yaş gibi kriterlere bağlı olarak değişir. Bu yüzden,  söz gelimi sağlıklı biriyle önemli hastalığı olan birinin veya  gençle yaşlının aynı şekilde beslenmesi düşünülemez.

    Yağ, şeker, nişasta gibi besin ögeleriyle enerji gereksinimimizi karşılarken; protein, vitamin, mineral desteği ile de büyüme, gelişme sağlanmaktadır. Diğer taraftan benim proteine, yağa ihtiyacım varmış deyip bunları aşırı miktarda tüketmek de yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaktadır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenmeyi doğru anlamamız gerekmektedir. 

    Her bireyin bu besin gruplarına olan ihtiyacı farklı düzeylerde olmaktadır. Bu farklılık göz önünde tutularak kişiye özel beslenme planı uzmanı tarafından ayarlanmalıdır. Bireyler bu plan doğrultusunda neyi, ne zaman, ne kadar yemesi gerektiğini öğrenip bunu bir yaşam biçimi haline getirmelidir.  

    Hayatımızda karşılık bulan bilgilerimizle var oluruz. Bir iş yaparken ona ait bilmemiz gereken bilgiler, çocuk büyütürken dikkat etmemiz gereken noktalar vb gibi beslenme hakkında da sahip olmamız, bilmemiz gereken belli bilgiler, kurallar vardır. Hayatımızda yer alıp beslenmemizi etkileyen diğer etkenlerde olması gerektiği gibi beslenmeye dair bilgilerimiz de ne kadar kaliteli, uygulanabilir ve bize ait olursa yaşamımızdaki farkındalığımız da o oranda artacaktır. Hayatımızın öznesi olmak adına bunları  başarmak zorundayız.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.