|   | 
  • Bir Kıssa & Bir Beyit -14


    Bir Kıssa & Bir Beyit -14
    MÜSLÜMANA HAKARET ETMEK

    Hizmetkârlarına Hakaret Eden Adam Hakkındaki Hadis Rivayeti 

     

    Hz. Âişe anlatıyor: Adamın biri geldi, Resûlü Ekrem’in karşısına oturdu ve: “Benim iki kölem var. Onlar, bana hep yalan söylüyor, ihanet ediyor ve baş kaldırıyorlar. Ben de onlara hakaret ediyor ve dayak atıyorum. Bu yaptıklarımdan dolayı hesaba çekilir miyim?” diye sordu.  

     

    Peygamber Efendimiz: “Kıyamet günü, onların sana yaptıkları ile senin onlara yaptıkların tartılır. Şayet senin onları azarlayıp dövmen, onların kabahatlerine eşit ise, ne sana ne de onlara bir ceza söz konusu olur. Ama senin onları aşağılaman ve dövmen, onların fenalıklarından daha ağır gelirse, o takdirde onların hakkı senden alınır.” buyurdu. 

     

    Allah Resûlünü dinleyen bu sahabi bir kenara çekildi ve hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Resûlü Ekrem ona: “Sen, ‘Biz, kıyamet gününe mahsus öyle doğru ve hassas teraziler koyacağız ki hiçbir kimseye zerre kadar haksızlık edilmez. Hardal tanesi ağırlığınca da olsa, yapılan iyi veya kötü işi oraya getirip tartarız. Hesap görücü olarak Biz fazlasıyla yeteriz.’ (Enbiyâ, 21/47) âyetini okumuyor musun?” diye sordu. 

     

    Sahabi şöyle cevap verdi: “Yâ Resûlallah, o hâlde bu kölelerden ayrılmaktan başka çözüm yolu görünmüyor. Şahit ol ki, ben onları Allah için hürriyete kavuşturdum.” (Tirmizî, Sünen 5/320) 

     

    Hayatu’s-Sahabe, Yusuf Kandehlevi 

     

    Bir beyit/şiir: 

     

    Rızkına kâni’ olan gerdûna minnet eylemez 

    Âlemin sultânıdır muhtâc-ı sultân olmayan 

     

    (Rızkıyla yetinen dünyaya minnet eylemez, 

    Dünyanın sultanıdır, sultana muhtaç olmayan.) 

     

    Ziyâ Paşa 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.