Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, aşırı sıcaklar sebebiyle zeytin ağaçlarının strese girdiğini ve meyvelerinin hem küçüldüğünü hem acılaştığını belirterek, bu meyvelerden üretilen zeytinyağlarının da hem acı olduğunu hem de meyvemsi kokusunun bulunmadığını söyledi.
-
Kıvrak, yaptığı açıklamada son 50 yılın en sıcak yazlarından birinin yaşandığını belirterek, zeytin ağacının gövdesindeki suyu bu sene meyvesine veremediğini hayatta kalmak için etkin ve kısıtlı kullandığını anlattı. Zeytin ağacının su stresi yaşaması sebebiyle zeytinlerin ve ondan üretilen zeytinyağlarının bu yıl daha acı olduğunu vurgulayan Kıvrak, şöyle konuştu;“Aslında stresli bir yıl yaşanmasaydı meyvemsi kokuyu buram buram alırdık. Bünyesindeki su olsaydı ya da normal yağış düşseydi bünyesindeki suyun zeytine aktaracaktı. Acılaşmamış olacaktı. Zeytin normalde acı oluyor. Ancak suyla dengeli bir dağılım olunca acıyı çok hissetmiyorduk. Bu yıl meyvemsi kokuyu bulamıyoruz. Bunun yerine daha acı bir zeytin ve yağıyla karşı karşıyayız. Su az olunca ağaç, hayatını devam ettirme iç güdüsüyle daha fazla meyve verdi ancak küçük oldu. Daha çok çok küçük zeytin ve çekirdek ağırlıklı bir verim gördük. Ağaçlar bu yıl sadece çekirdeğe, tohuma yani genetik koduna çalıştı.”Ağaçların bu stres altında kendi meyvesini korumak adına zeytini dış etkenlerden korumak için özellikle biraz daha acılaştırdığını dile getiren Kıvrak, “Meyvelerini acı yapmak zorunda. Çünkü kuşlar yerse meyvelerinden, tohumlardan yeni ağaçlar çıkmaz. Bu yüzden ağaç öleceğini düşündüğü için bu sene meyve tanelerini acılaştırdı. Bunun adı ağacın yok olmaya karşı kendini koruma içgüdüsü. Acı olunca kimse yemiyor, çekirdek tohum olarak kalıyor” dedi."Zeytinyağının ağzını açık bırakmayın"Kıvrak, üreticilerin zeytin ve yağının acılığından şikayet ettiğini belirterek, şunları kaydetti;“Üreticiler acısı çıksın diye zeytinyağlarını açık havaya daha fazla maruz bırakıyorlar. Yanlış. Bu yıl zeytinyağını bu şekilde yemeliler. Ağzını açık bırakmamalılar. Çünkü bu bol antioksidan içeriyor. Ağzı açık bırakılırsa acılık gider ancak yağ tüm özelliğini kaybediyor. Sağlıklı, antioksidan etkisi yok oluyor. Sonra yağlı boya tadına dönüşüyor.”
DİĞER HABERLER
-
Korkutan Müsilaj Manzarası!
1737881330İzmit Körfezi'nde yeniden görülmeye başlanan müsilaj tedirginliğe sebep oldu. Su altı kamerası
-
“Eylem Tok ve oğlu Türkiye'ye gelmesin”
1737787891Geçtiğimiz mart ayında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan kazaya karışan 17 yaşındaki oğlu T
-
39 milyon ton tahıl üretildi!
1737110763Antalya’da Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi’ne katılan Tarı
-
15 Yıl Sonra Tekrar Görüntülendi
1736936699Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen türlerden birisi olan deniz tavşanı Antalya'nın dünyaca ünlü Kon
-
Kış aylarında nem cilt için büyük ihtiyaç
1736405271Soğuk havalar ve düşük nemin cilt sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr
-
‘Kaplumbağa Terbiyecisi' Taksim'de Sergileniyor
1736320475Osman Hamdi Bey'in ünlü tablosu ‘Kaplumbağa Terbiyecisi'nin 1906 versiyonu Pera Müzesi'nde serg
-
Validen Aynı Yöntemle Cevap!
1736168150Erzincan’da kar yağışı sonrası bir otomobilin camına "Sayın Valim kar tatili" yazan öğrencilere
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Gabar Dağı'nda 500 kilometrelik yol yapıldı
-
03 Okan Buruk: "Gol neden iptal edildi, anlamadık"
-
04 Sinan Kaloğlu: “Bizim için üzücü bir maç oldu”
-
05 Sakarya'da acı olay!
-
06 Enerji içeceğinden uzak durulmalı!
-
07 'Dubai çikolatası' çılgınlığı kurabiyeye de sıçradı
-
08 Mustafa Keçeli: "Yediğimiz goller bize yakışmadı"
-
09 Hacamatta Yanlış Uygulamaya Dikkat!
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.