İzmir’de yaşayan Yeşim Sanatcı, 15 yıl boyunca özel bir bankada çalıştı. Emekli olmadan beş yıl önce sayıları bir kenara bırakıp cam sanatına yönelen Sanatcı, önce Cam Ocağı Vakfı’nda cam eğitimi aldı, ardından evinde atölye kurdu. Emekli olduktan sonra neredeyse tüm vaktini cama ayıran Sanatcı, camdan ürettiği takı ve heykelcikleri dükkanında satışa sunuyor. Sanatcı’nın en dikkat çeken ürünü ise, üzerindeki tüm çiçek ve yaprakları camdan oluşan elbise. Sanatcı, bu elbise ile Cam Sanatları Topluluğu tarafından New York’ta düzenlenen festivale katıldı ve elbiseyi podyumda sergiledi. Düğme şeklinde yapılan camdan çiçeklerin süslediği elbise, üç ayda tamamlandı.
Cam sanatına yönelme serüvenini anlatan Yeşim Sanatcı, “15 yıl bankacılık yaptım. Emekli olmama beş yıl kala bir arkadaşım Cam Ocağı Vakfı’ndan bahsetti ve 2005 yılında orada cam eğitimi aldım, ardından evimde atölyemi kurdum. Bir yandan bankada çalıştım, bir yandan cam konusunda kendimi geliştirdim. Emekli olduktan sonra bütün zamanımı camla geçirmeye başladım. 12 yıldır camla ilgileniyorum” dedi.
“Podyumda kendim sergiledim”
1971 yılında kurulan, 50 ülkeden 2 bin 700’ün üzerinde üyesi bulunan Cam Sanatları Topluluğu’nun her yıl bir kentte festival düzenlediğini söyleyen Sanatcı, “Festival bu sene de New York’ta düzenlendi. Festivalin düzenlendiği kasabada dünyanın en büyük cam koleksiyonuna sahip bir müzesi var. Bünyesinde 45 binin üzerinde cam eser ve geniş bir kütüphanesi bulunuyor. Oraya kendi ürettiğim cam elbise ile katıldım. Çalışmam yaklaşık üç ay sürdü. Elbiseyi festivale götürdüm ve podyumda kendim sergiledim. Camdan yapılabilecek her şey o festivaldeydi ve benle birlikte üç Türk arkadaşım da oradaydık” diye konuştu.
“Başarmanız mümkün”
Elbisenin üzerinde bulunan çiçeklerden birinin yapımının bir gün sürdüğünü kaydeden Sanatcı, şunları söyledi:
“Çalışırken malzemeyi temin etmekte zorlandım. Çünkü kullandığımız malzeme Türkiye’de yok. Elbisenin rahat taşınabilir olması için hafif olması gerekiyordu. Tekniği de buna göre kullandım. Çiçekleri ise dikilebilir düşme formunda yaptım. Daha önce hiç camdan bir elbise ile karşılaşmamıştım. Örneğin şapkalarda, elbiselerde, ayakkabılarda çok rahat cam kullanılabilir.”
Sanatcı, cam sanatı ile ilgilenmek isteyenlere de, “İnsanlar ürettiğim eserleri görünce ‘çok güzel ama ben yapamam’ diyor. Denemeden kimse bilemez. Deneyeceksiniz, sabredeceksiniz. Sonuçta başarmanız mümkün.”
Etiketler
elbise
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.