Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında çocuklarda ateşli hastalıklarda artış yaşanıyor.
Ailelerde çocukları ateşlendiğinde daha çok endişeleniyorlar. Çocuklarda görülen yüksek ateş vücudun enfeksiyonla savaştığını gösteren iyi bir belirtidir. Yüksek ateşten korkmak yerine ateşin neden yükseldiğinin anlaşılması ve ateşli çocuğa yaklaşımı bilmek önem taşımaktadır.
Çocuklarda yüksek ateşle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceran Çağrıl, bilgiler verdi. Dr. Serap Ceran Çağrıl, şunları söyledi: "Normal vücut ısısı 35,5-37.3 derecedir. Bunun üzerindeki vücut ısısı yüksek ateş olarak kabul edilir. Yüksek ateş vücudun bir hastalıkla savaştığının göstergesidir. Yüksek ateş her zaman müdahale gerektirmez. Ancak bu gibi durumlarda çocuğunuzun yeme ve uyku düzeninde, fiziksel görünüşünde, oyun oynama isteğinde bir değişiklik olup olmadığını dikkatle gözlemlemeniz gerekir. Çocuğunuzda herhangi bir rahatsızlık gözlemlediğiniz takdirde aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz."
Dr. Serap Ceran Çağrıl, yüksek ateş durumunda yapmanız gerekenleri şöyle sıraladı: "Vücutta meydana gelen sıvı kaybını engellemek amacıyla gün boyunca sıvı tüketimini arttırın. Çocuğunuza rahat giysiler giydirin. Vücut ısısının yükselmesine sebep olacağı için kalın kıyafetler giydirmekten veya sarıp sarmalamaktan kaçının. Çocuğunuzun yeterince dinlediğinden emin olun. Ateşe bilinçsiz müdahale olumsuz sonuçlara yol açabilir bu nedenle, ateşin düşmesini sağlamak için vücudunu alkolle ya da sirkeyle ovmayın ve soğuk su banyosu yaptırmayın. 3 ayın altındaki çocuklara, doktor tavsiyesi dışında, ateş düşürücü ilaç vermeyin. Çocuğunuz katı gıdalar tüketmiyorsa telaşlanmayın. Sıvı alımı yüksek ateş esnasında daha önemlidir. Çocuğunuza, doktorunuza danışmadan asla aspirin vermeyin. Ateş düşürücü ilaç vermek için çocuğunuzu uykudan uyandırmayın."
Dr. Çağrıl, öncelikli olarak ailelerin çocuktaki yüksek ateşle ilgili doktoruna bilgi vermesi ya da hastaneye götürmesi gerektiğini de hatırlatarak, ateşin 3 günden uzun sürmesinin riskli olduğunu ifade etti.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.