|   | 
  • Cumhurbaşkanı Gül?e Kayseri'den Dershane Çağrısı


    Cumhurbaşkanı Gül?e Kayseri'den Dershane Çağrısı
    Dershaneler gündemi uzun süre meşgul ettiği gibi bugün de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Serhat Dershaneleri Müdürü Mehmet Havesli ve 30 Dershane Müdürünün katılımıyla gerçekleşen basın toplantısı Kayseri Ticaret Odası?nda yapıldı.

     Serhat Dershaneleri Müdürü Mehmet Havesli gelişmiş bütün ülkelerde eğitim planlamaların değişen hükümet ve şahıslara göre değil, ülkenin şartlarına ve geleceğine göre oluşturulması gerektiğini belirtti.

     Müdür Havesli, sözlerine şu şekilde devam etti:

    ?Ülkemizde ise konunun ilgilileriyle çalıştaylar yapılmadan üç-beş yetkilinin düşünceleri doğrultusunda bir takım değişiklikler planlanmıştır. Bu taslak çalışmaları şayet siz değerli basınımız tarafından ortaya çıkarılmamış olsaydı biz paydaşların konuyla ilgili herhangi bir bilgisi olmadan yasal süreç gerçekleşmiş olacaktı.?

     Dershane adına düzenlenen toplantıların basına kapalı yapılmasından şikayet eden Mehmet Havesli açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

    ?Keşke, bu toplantılar basına hatta halka açık olsaydı.

    Keşke, kararları verilmiş bu uygulama katılımcılara kabul ettirilmeye zorlanmasaydı.

    Keşke, söz oyunlarıyla kapatma yok, dönüşüm var denilmeseydi.

    Keşke, özel okul temsilcileri de davet edilip dönüşümle ilgili düşünceleri alınsaydı.

    Keşke, yüzde yetmiş beş böyle istiyor fikri sabitesiyle yola çıkılmasaydı.

    Keşke, ülkemizin bilim adamları ve akademisyenleriyle konu müzakere edilseydi.?

    Her alanda özel teşebbüslerin desteklendiği ülkemizde dershane, etüt eğitim merkezi ve çeşitl kurslara yapılan bu müdahaleyi yerinde bulmadığımızı huzurlarınızda yineliyoruz.

     Serhat Dershaneleri Müdürü Mehmet Havesli Abdullah Gül?e dershane sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu;

     ?Şu an huzurlarımızda sesimizi duyurma adına son bir ümit olarak Hemşehrimiz, Cumhurbaşkanımız Sayı Abdullah Gül'e seslenmek istiyoruz.

    "Sayın Cumhurbaşkanımız, Bu günlerde de ülkemizin kanayan yarası olan eğitimimiz ve sektörümüzle ilgili Zât-ı âlilerinizden benzer açıklamalar talep ediyoruz. Hatta Çankaya Köşk'ünün kapılarını bu fedakâr eğitimcilere de açıp onları dinleyeceğinizden eminiz. Toplumumuz ve de özellikle eğitim camiamızdaki kaosu her zaman ki yaklaşımlarınızla çözüme kavuşturacağınız konusunda size olan güvenimiz tamdır."

    Her ne kadar dün akşam bakanlar kurulu sonrası kapatma ile ilgili bir takım ifadeler olduysa da eğitimin bir süreç olduğu bu sürecin aktörleri olan öğrenci, veli ve öğretmenlerin rahatlatılması bakımından daha net bilgilerin ifade edilmesi gerekirdi. Kaldı ki 100 bine yakın çalışanı 2 milyon üzerinde öğrencisi buna bağlı olarak velisi bulunan sektörün kapatılması için öngörülen sürenin yeterli olmadığı görülecektir.

    Günlerdir sorulmasına rağmen net bir cevap alınamayan sorular olduğunun altını çizen Serhat Dershaneleri Müdürü Mehmet Havesli şu soruları yineledi:

     1.            Maddî durumu iyi olan aileler çocuklarını zaten koleje gönderiyor, özel ders aldırıyor. Çocuğunu koleje gönderemeyen aileler ne yapacak?

    2.            Devlet okulları arasında eğitim kalitesi acısından uçurum var. Ancak öğrenciler aynı soruları cevaplamak zorunda. Dershaneler kapatılınca ortaya çıkacak 'fırsat eşitsizliği' nasıl çözülecek?

    3.            Türkiye'de eğitimin derslik, nitelik, öğretmen açığı ve uyuşturucu, alkol ve şiddet gibi daha ciddi sorunları varken ilk yapılacak iş dershaneleri kapatmak mı olmalıdır?

    4.            Özel Dershaneler Birliği açıkladı. 3 bin 858 dershaneden sadece yüzde 5'i dönüşüme uygun. Geriye kalan yüzde 95'in ve buralarda istihdam edilen öğretmen ve çalışanların akıbeti ne olacak?

    5.            250 binden fazla öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Hal böyleyken bile devlet atama yapamazken, 50 binden fazla dershane öğretmeni nasıl kamuya alınacak?

    6.            Dershane öğretmenleri de neden diğer öğretmen adayları gibi sınavla değil de mülakatla alınacak? Öğretmenler hangi kıstaslara göre seçilecek?

    7.            Başbakan Erdoğan, sağlıkta olduğu gibi eğitimde de dönüşümün yapılacağını söylüyor. Sağlıkta dönüşüm özel hastaneleri kapatılarak mı başlatılmıştır?

    8.            Özel okulların kontenjanlarının yüzde 40'ı boş. Madem hükümet dönüşen dershanelere teşvik vereceğini söylüyor, hâlihazırdaki kolejleri neden desteklemiyor?

    9.            Küçük yerleşim yerlerinde ortaya çıkacak çarpıklık düşünüldü mü? Muğla'nın 26 bin nüfuslu Ortaca ilçesinde 4 dershanenin okula dönüştüğünü düşünelim. Ortaca'da bu kadar kolej çalışabilir mi?

    10.          Dershanelerin amacı öğrencileri MEB'in sınavlarına hazırlamak. Hal böyleyken öğrencileri 'yarış atına' dönüştüren kurum dershaneler midir yoksa MEB mi?

    11.          İngilizce, Kürtçe, gitar kursları serbestken, Türkçe, matematik, fizik kursu nasıl yasak olur? Bu, Anayasa'nın 'eşitlik' ilkesine aykırı değil mi? Başka bir iktidar, 'Kur'an kurslarım' kapatmaya kalkarsa ne olacak?

    12.          Liseye ve üniversiteye girişler 'sınavsız' olursa çocuklar neye göre seçilecek? 'Okul not ortalaması' baz alınacaksa okullarda yaşanacak şişirilmiş not sorununun önüne nasıl geçilecek?

    13.          Geçen yıl 1 milyon 857 bin öğrenci üniversite sınavına girdi. Bunlardan yüzde 31'i mezun öğrencilerden oluşuyordu. Dershaneler kapatılırsa mezunlar sınava nasıl hazırlanacak?

    14.          Çocuk basına 1.500 TL teşvik verileceği belirtiliyor. Dershaneler için 2.000 TL'yi ödeyemeyen aileler, ücretleri 15.000 TL olan kolejlere çocuklarını nasıl gönderecek?



    Haber - Fotoğraf: Kar360 Haber



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.