|   | 
  • Dr. Metin Koç

    Dengeli Anne Baba

     

    Çocuğunuzu mükemmel yapmaya çalışmaktan vazgeçin ama  ilişkinizi mükemmel yapmaya çalışmaya devam edin.

                                                       Dr. Henke

    Anne babalar, çocuklarının yaratılıştan gelen farklı kılana dikkat kestikleri zaman bunları tanıma adına büyük bir adım atmış olurlar. Özellikle çocuğun duygusal yapısını anlamak, onun kendi bireysel farklılıklarını öğrenmek, ayrıca onun sağlıklı bağlanmasına özen göstermek onu sağlıklı bir geleceğe hazırlayacaktır. 

     

    Dengeli anne babaların en önemli özelliği çocuğuyla sağlıklı bir bağ ve güven duygusu oluşturmalarıdır. Bu noktada anne baba çocuğunu kendisinin bir uzantısı veya sahip olduğu bir şey olarak değil; benzeri olmayan, kendine ait farklılıkları, duyguları olan ayrı bir birey olarak görürler. 

     

    Dengeli anne babalar çocuğun kendisini ve çevresini tanımasına izin verirler. Bu anne babalar için çocuğun kendini bizzat kendisinin keşfetmesine ortam sağlarlar. Çocuğun olumsuz bir olayla karşılaşmasını durumunda zengin anne baba ilk başta ne olduğunu Öğrenir ve çocuğun duygusal düzenine yaklaşır. Verdikleri ilk tepki çocuğu dinlemek ve anlamaktır. Zaten çocuğun o anda tek ihtiyacı da budur. 

     

    Anne babası tarafından dinlenilen çocuk kendini değerli hisseder ve “çocuğum sen önemlisin” mesajını alır. Bu mesaj onun çevresi ile ilişkilerinde sağlıklı karar vermesini sağlar. 

     

    Anne babanın dikkat ettiği başka bir yöntem de çocuğuyla empati kurmak ve çocuğun empati yeteneğini geliştirmektir. Bu çerçevede çocuğun yaşadığı duygunun aniden durmasına izin verilir ve duyguya dışardan bakabilmesi amaçlanır. 

     

    Dengeli anne babalar çocuklarına çevreleri ile sağlıklı, anlamlı ve yakın ilişki kurabilme yeteneği kazandırırlar. Sorumluk duygusunu özümseyen dengeli anne baba, çocukların sorumluluk almasıyla birlikte üstesinden gelemedikleri durumlarda üçüncü kişilerden tavsiye alma noktasına teşvik ederler. 

     

    Dengeli anne babalar mükemmel olmaya çalışmazlar. Kendilerine ve çocuklarına çizdikleri hedefleri ulaşabilir ve gerçekçidir. Her davranışlarında çocukların gelişimini amaçlarlar. Bu gelişim adımını ilk, çocuklarının atmasını önemserler.

     

    Dengeli anne babaların başka önemli bir özelliği de bildiğinde ısrar eden değil yeni bilgileri almaya açık olmalarıdır. Kendilerini hep yeni şeyler öğrenmeye adayan bu anne babalar çocuklarının aynı merak ve heyecanla hayata bakmalarını amaçlarlar.

     

    Dengeli anne babalar çocuklarını oldukları gibi kabul ederler ve bunu her zaman ifade ederler. Çocuklarını değil, çocukların davranışlarını düzeltmeyi amaçlayan anne babalar, çocukların özelliklerine göre geleceğe ilişkin tercihlerine saygı duyarlar. 

     

    Dengeli anne babalar çocuklarının yaptığı eylemlerden kendilerini sorumlu tutmazlar. Çünkü çocuğun yaptığı davranışlar kendi sorumluluğundadır. Bunu fark eden çocuk kendi davranışlarının sorumluluğunu alacaktır. 

     

    Dengeli anne babaların odaklandıkları en önemli nokta. “Çocukla kurulan ilişkinin derinliğidir”. Çocuğun duygusunu, tercihini, önceliğini en iyi bilen anne baba çocuğuna öğrettiği “anlamlı ilişki kurma” kavramının çocuğun ileriki yaşantılarında kullanmasını amaçlarlar.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.