|   | 
  • Seadet Mercan

    Deprem Sonrası Çocuklarla İletişim

    Ülkece çok zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde bu durumla baş etmek yetişkinler için güçken, çocukların dünyasında neler yaşandığı konusunda doğal olarak endişeleniyoruz, onların nasıl baş edeceğini düşünüyoruz ve onlarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini sorguluyoruz. Böyle bir durumda yapılabilecek en değerli şey yetişkinler olarak çocuklara olabildiğince sevgi ve şefkatle yaklaşarak güvende hissetmelerini sağlamak olacaktır. Bunun için de öncelikle kendi bedensel ve ruhsal sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

     

    Çocuklar soru sormaya ve konuşmaya açıklarsa, rahat hissedebilecekleri bir ortamda onları özenle ve dikkatle dinlemeye, duygularını anlamaya ve yoksaymamaya, sorularına dürüstçe ve yaşlarına uygun basit - net cevaplar vermeye önem göstermeliyiz. Eğer konuşmaya açık değillerse de onları zorlamaktan kaçının. Oyun oynamak çocukların duygularını dışa vurmalarını sağlar. Onlarla oyun saatleri düzenleyerek duygularını ifade etmelerine yardımcı olabilirsiniz.

     

    Maruz kalınan görseller, haberler biz yetişkinler için bile yıpratıcıyken çocuklara karşı bu noktada daha hassas olmak gerekiyor. Onların yanında konuşulan şeylere, kullandığımız kelimelere her zaman dikkat etmek gerekirken, böyle bir durumda daha seçici olunmalı ve izlenilen içeriklere de dikkat edilmeli.

     

    Öte yandan, olumsuzluklar içindeki olumlu şeylere odaklanabilirsiniz. Örneğin, tüm dünyada ülkemiz için yardım kampanyalarının düzenlendiğini, toplumların birlik ve beraberlikle dayanışma içinde olduklarını, sivil toplum kuruluşlarındaki insanların hiç tanımadıkları insanlar için gece gündüz demeden gönülden yardım ettiklerini anlatabilirsiniz. Böylece kendilerini daha güvende hissedebilirler.

     

    Rutinler bizi hayata bağlar. Bu nedenle, depremden doğrudan etkilenen bir aile değilseniz eski düzeninize dönmeye çalışın. Yemek saatleri, oyun saati, kitap okuma saati gibi rutinleriniz varsa bunları devam ettirin.

     

    Son olarak, çocukların endişeli ve üzgün duygu durumlarının 1 aydan daha fazla sürdüğünü gözlemlerseniz  profesyonel bir desteğe başvurmanız gerektiğini unutmayın.

     

    Sevgiler.

     

    Psikolojik Danışman Seadet Mercan

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.