İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, 4 bin 500 TL?ye mal ettikleri 4 adet güneş enerji paneli ve aküler ile 6 günlük enerji depolayabildiklerini belirterek, "Deprem gibi afetlerde, daha önce karşılaştığımız Marmara depremi ve Van...
İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, 4 bin 500 TL?ye mal ettikleri 4 adet güneş enerji paneli ve aküler ile 6 günlük enerji depolayabildiklerini belirterek, "Deprem gibi afetlerde, daha önce karşılaştığımız Marmara depremi ve Van depreminde edindiğimiz tecrübelere göre, kazazedenin kurtarılmasında mutlak sessizlik olması gereken durumlarda jeneratörün sesini tamamen ortadan kaldırmış oluyor" dedi.
"Bizim en çok kullandığımız malzememiz jeneratörler. Jeneratörleri her zaman hazır tutup yakıtını hazırlamak lazım" diyen Dr. Öksüzkaya, "Ama hem maliyet açısından hem de afet durumlarında sessizlik açısından daha farklı enerji kaynakları kullanmanın faydaları var. Bizde Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü olarak Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerimizin (UMKE) kullanması için güneş enerjisinden faydalanmaya yönelik güneş panelleri edindik" dedi.
Dr. Öksüzkaya, "Müdürlüğümüze ait teknik birimde arkadaşlar gerekli çalışmaları yaparak hazırlıkları tamamladılar. Güneş panellerini aldık ve şuan kullandığımız güneş panelleri 4 adet 40 watt?lık güneş panelleri. Bu güneş panelleri ile güneş enerjisini depolayıp özel olarak aldığımız Solar Enerji Akülerine aktarıp depoluyoruz. Bu akülerden de inverter aracılığıyla 12 Voltluk enerjiyi 220 Volta çevirebiliyoruz. Bu aydınlatmalarda özellikle gece aydınlatmalarında pilli cihazların telsizlerin şarjlarında, bizim için çok önemli" diyerek şu şekilde konuştu:
"Deprem gibi afetlerde, daha önce karşılaştığımız Marmara depremi ve Van depreminde edindiğimiz tecrübelere göre, kazazedenin kurtarılmasında mutlak sessizlik olması gereken durumlarda jeneratörün sesini tamamen ortadan kaldırmış oluyor. Hem maliyet açısından hem daha sonraki kullanımları açısından çok önemli. Tamamen boşalmış bir akünün şarj olabilmesi için yaklaşık 10 saat yeterli oluyor. Şarjı dolmuş bir akününde yaklaşık 6 gün kullanılması mümkün oluyor. Bunun maliyetide kullandığınız panel sayısına göre ve malzemeye göre değişiyor. Bizim şuan burada bulundurduğumuz 4 tane 40 wattlık güneş panelimiz 2 tane 20 wattlık şarj çeviricimiz, inverterimiz ve 6 adet akümüz ile maliyetimiz 4 bin 500 lira arasında. Kullanım açısından baktığımızda yıllarca kullanılabilecek cihazlar. Böylelikle hem eğitim ve tatbikatlarımızda hemde Allah korusun olağandışı bir durum meydana geldiğinde oradaki gerekli enerjiyi hem aydınlatma için hem de tıbbi cihazlarımızın kullanılması için doğadan sağlayıp bedavaya getirmiş olacağız."
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.