Dershaneler kapanırsa öğrenciler ne yapacak? Bu soru öğrencileri ve aileleri oldukça düşündürüyor. Peki, maddi sorun yaşayan aileler ne yapacak? Bunun sonucunda özel dersler artış gösterecek ve bu durum ailelerin daha da zorlanmasına sebebiyet verecek. Bunun yanında merdiven altı işletmeler de yaygınlaşacak. Ya da okullardaki eğitim daha mı yeterli hale getirilecek? Akılları karıştıran bu soruların cevabı ise henüz bilinmiyor.
Dershanelerin durumu hakkında kar 360 Haber olarak, KÖKDER Dernek Başkanı Sinan Yalçın Yelken ile röportaj yaptık. Dershanelerin kapatılmasının daha çok zarara sebep olacağını ileri süren Yelken, düşüncelerini Kar 360 haberle paylaşıyor.
"Dershanenin Kapatılması Maliyeti Daha da Artıracak"
Dershanelerin kapatılma durumunu Kenan Evren döneminde olsun Tansu Çiller döneminde olsun hep gündemde olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Sinan Yalçın Yelken, şimdi yine gündemde olduğunu söylüyor. Dershanelerin kapatılmasının maliyeti artıracağını ifade eden Başkan Yelken şunları söyledi; " Dershane eksiklikleri tamamlamanın en iyi yoludur. Dershane ihtiyaçtan doğar. Okulda bilgiler öğrenilir, ama onların tekrarı yeniden takviyesi için de dershane çok gereklidir. Bu ihtiyaç olduğu sürece dershanenin devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün milli eğitimdeki öğrenci sayısı 16-17 milyon dershaneden söz ettiğimizde ise 1,5 milyon insandan bahsediyoruz. Dershanenin ders kayıtları için 2 milyon civarında bir maliyeti var. Özel okula dönüşmesinden söz ediliyor. Özel okulda 6 ila 12 bin liralık bir maliyet söz konusu. Yani dershaneler velinin bütçesine yük oluyor derken çok daha maliyetli. Bu anlamda çok tutarlı değil. Dershaneler ihtiyaçtan ortaya çıktığı için şurayı kapattım şurayı sildim demekle olmuyor. Kapattım demekle de kapanmıyor."
Dershane Modunda Merdiven Altı İşletmeler
Şu anda merdiven altı işletmelerin yavaş yavaş türediğini belirten Başkan Sinan Yalçın Yelken:" Avukat büroları, emlakçılar, hatta binaları toplantı salonlarında özel dersler dershane modunda türemeye başlamış durumda. Bunlar denetimsiz olduğu için ciddi bir sıkıntı. Onun yerine keşke dershaneleri biraz daha değeri artacak şekilde niteliğe kavuşturabilseler o daha iyi olurdu." diyor ve dershanelerin kapatılacağına inanmadığını ifade ediyor:" Dershane ihtiyaç sonucu doğan eğitim kurumudur. Kayseri'de Fen Lise öğrencisi bizim ilk 90 öğrencimiz. Şimdi bunların öğrencileri dershaneye ihtiyaç duyuyorsa bunların birçoğu da böyledir. Maliyeti ucuz olan ise dershanelerdir. Dershane kalktığı zaman özel derslere ağırlık olur ve öğrencilerimize yazık olur. Kendi çocuklarımız da var hem öğretmen hem veli gözüyle bu duruma yaklaşıyoruz."
"Dershaneler İtibarsızlaştırılıyor"
"Mevcut imtihan sistemi daha güzel denetlenerek devam eder. " diyen Başkan Yelken, dershanelerin kapatılmasına örnekler veriyor: " Bu bir nevi bütün gazetelerin kapatılıp resmi gazetelerin olması, toplu özel hastanelerin kaldırılarak devlet hastanelerinin olması gibi veya sanayinin kapatılıp ana tamirin bırakılması gibidir." Bunların yanında dershaneleri itibarsızlaştırdıklarını ileri süren Başkan Yalçın, şunları kaydediyor: "Dershaneleri itibarsızlaştırıyorlar. Dershaneler sadece zenginlere hitap ediyor diyorlar. Ama tam tersi, maddi durumu iyi olanlar zaten özel okullara gidiyor, dershanelere ihtiyacı olmuyor çok fazla. Ama bu durumun tersi söz konusu olanlar ise okul yanında dershaneye de ihtiyaç duyuyor, tamamen dershaneye yöneliyorlar."
Dershanelerin kapatılması iyi mi olacak kötü mü olacak? Bu soruların cevabını bütün aileler merak ediyor ve uzun bir süre böyle devam edecek gibi görünüyor.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.