Kayseri’de bir vatandaş, ‘Evrim Akın ile Ev Kuşu’ programının adını kullananlar tarafından dolandırıldı. Dolandırıcılar, mutfağının yapılmasını bekleyen vatandaşa 269 TL 99 kuruşa sünger sattı.
Kayseri’de yaşayan 42 yaşındaki Ş.D., mutfağının yapılması için arama motorunda, ‘Evrim Akın ile Ev Kuşu’ programını arattı, ilk sırada yer alan sayfadan programa başvuru yaptığını zannederek dolandırıcıların tuzağına düştü.
Ancak dolandırıcılar, mutfağının yapılmasını bekleyen kadına, noterden onaylattırılması gereken belgeleri göndereceklerini söyleyerek, 269 TL 99 kuruşluk süngeri satmış oldu. Böylece Ş.D., dünyanın en pahalı süngerine sahip oldu.
Ş.D.’nin başına gelen dolandırıcılığın ilk olmadığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, dolandırıcılık düzeneğinin nasıl işlediğini şu şekilde anlattı:
“Arama motorundan, ‘Evim Şahane’ ya da ‘Ev Kuşu’ gibi programları birinci sıraya yerleştiriyorlar. Evini yaptırmak isteyen vatandaş da ilk sıradaki sayfaya giriyor ve müracaat ediyor. Daha sonra karşı taraftan başvuru yapanları arıyorlar, evi yapılacak olanlara da bir sözleşme göndereceklerini, noter masraflarının da o kişiye ait olduğunu söylüyorlar. Evi yapılacak olan kişi de o 269 TL 99 kuruşu ödüyor. Fakat kargodan gelen paketin içinde bir sünger çıkıyor. Evinin yapılacağını zanneden tüketici bir sünger alışverişi ile karşı karşıya kalıyor. Ama baktığınızda işi de usulüne uygun yapmışlar, sünger için de bir fatura düzenlemişler.”
Vatandaşı '21 gün sonra paranızı göndereceğiz' deyip kandırıyorlar
Daha sonra hakkını aramak için faturanın üzerindeki telefon numarasını arayan vatandaşların ikinci kez aldatıldığını ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bu bir uzaktan satış yöntemi. Uzaktan satışta tüketicinin hakkı 14 gün içinde satın aldığı maldan, hiçbir bahane ve sebep göstermeksizin vazgeçmek. Fakat tüketiciler süngerle karşılaştıklarında ve firmayı aradıklarında, telefonda kendilerine 21 gün içinde paralarının ödeneceği söyleniyor. 21 gün demelerinin nedeni, 14 günü geçirtmek ve tüketiciyi hakkından mahrum bırakmak. 21 günden sonra da tüketici geri ödemesi yapılmayıp da hakem heyetine gittiğinde, heyette, ‘süreyi geçirmişsiniz’ itirazı ile karşılaşıyor. Hakem heyetlerine 14 günü geçirmeden müracaat edelim ki kanun bizim yanımızda olsun.” diye konuştu.
Dolandırıcılar işletmeyi açtığı kentlerde satış yapmıyor
Dolandırıcıların işlerini sağlama almak için işletmelerini açtıkları kentlerde satış yapmadıklarını da belirten Şahin, “Kayseri’de ki bir tüketici bunun için Kayseri’deki savcılığa gittiğinde, fatura İstanbul adresli olduğu için İstanbul’a gitmesi gerektiği ifade ediliyor kendisine. O nedenle bu firmalar adreslerinin olduğu kent sınırları içinde satış yapmıyor. Bu düzene karşı yöneticilerimizin, savcılarımızın ve tüketicilerimizin uyanık olması lazım” dedi.
Tüketiciler şikayet etmediği için dolandırıcılığın önüne geçilemiyor
Hukuki bir merci olmamalarına rağmen, son zamanlarda aynı şekilde dolandırılan üç vatandaşın kendilerine başvuruda bulunduğunu kaydeden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin dolandırılmalarına rağmen yetkili mercilere bulunmamasından dolayı dolandırıcılık olaylarının önüne geçilemediğini vurguladı. Şahin, “Tüketiciler şikayet etmediği için yetkililerin haberi olmuyor ve konuyla ilgili çözüm de aranmıyor” diyerek vatandaşları uyardı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.