|   | 
  • DÜNYA'NIN EN BÜYÜK HAYAT AĞACI


    DÜNYA'NIN EN BÜYÜK HAYAT AĞACI
    Dünya'nın en büyük çini panosu ve çini ile gerçekleştirilmiş Dünya'nın en büyük Hayat Ağacı Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor.

     Selçuklu Medeniyetinin en önemli illerinden Kayseri'ye, cephe düzenleme çalışmaları kapsamında yapılan Selçuklu Hayat Ağacı Cumhuriyet meydanına ayrı bir renk katacak. 
    Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Yolu Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde başlatılan cephe düzenleme çalışmaları sınırları genişletilerek sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Meydanına bakan bir binaya boyu 16, eni 12 metre olan Selçuklu Medeniyetinin simgelerinden Hayat Ağacı yapılıyor.
    GÖĞÜN KATLARINI SİMGELİYOR
    Hayat Ağacı, aslında insanlık tarihinin çeşitli dönemlerinde en fazla kullanılan simgesel tema. Selçukluların Hayat Ağacı'nı kullanış biçimleri, Orta Asya'daki kullanış biçimleriyle benzerlikler taşıyor. Her ikisinde de ağacın dalları göğün katlarını simgeliyor. Farklı şekillerde Kayseri'deki Selçuklu eserlerinde de görülen Hayat Ağacı şimdi Kayseri'nin meydanına nakşediliyor. Üstelik bu Hayat Ağacı dünyaca meşhur İznik çinisi ile yapılmış Dünya'nın en büyük Hayat Ağacı. Hayat Ağacı figürü ayrıca, Dünya'nın en büyük çini panosu olma özelliğini de taşıyor. Türkiye'de ve Dünya'da başta camiler olmak üzere farklı yapılarda çini ile kaplı yüzeyler var; ancak tek parça en büyük tablo Kayseri'ye yapılacak. 196 metrekare olan Hayat Ağacı'nın bir benzeri Dünya'da bulunmuyor.
    SELÇUKLU KENTİNE YAKIŞTI
    Kayseri, Selçuklu Medeniyetinin en önemli illerinden biri oldu. Konya ve Sivas ile birlikte Selçuklu'ya başkentlik yapan üç şehirden biri olan Kayseri, aynı zamanda Konya ile birlikte Selçuklu dönemine ait en fazla tarihi eser bulunan il durumunda. Kayseri'de Seklçuklu döneminden kalma Gevher Nesibe Medresesi, Camii Kebir, Hunat Camii ve Medresesi, Hacı Kılıç Cami, Sultanhanı, Karatay Hanı, Sahabiye Medresesi gibi çok önemli eserler bulunuyor. Bu yönleriyle bir Selçuklu kenti olan Kayseri'nin meydanında artık O medeniyetin en önemli simgelerinden biri yer alacak.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.