|   | 
  • Elektriğe gizli zam yapıldı


    Elektriğe gizli zam yapıldı
    Elektrik Mühendisleri Odası, faturalarda yapılan bazı kalem oyunları ile elektriğe gizli zam yapıldığını öne sürdü.

     
    Elektrik Mühendisleri Odası, faturalarda yapılan bazı kalem oyunları ile elektriğe gizli zam yapıldığını öne sürdü. Faturada; enerji bedeli, kayıp ve kaçak bedelinin düştüğünü doğrulayan Oda, buna karşılık dağıtım, iletim, perakende hizmet bedellerinin artırıldığını kaydetti. Elektrikte 'maliyet bazlı fiyat mekanizması' adı verilen sistemin bugüne kadar otomatik zam mekanizması olarak kullanıldığını da kaydetti. 

    Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "1 Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifesinde yine kalem oyunlarıyla enerji maliyeti ile kayıp ve kaçak bedelindeki düşüşler tüketicilere yansıtılmadı. Bu indirimler şirketlerin tahsil edecekleri dağıtım ve perakende hizmet bedellerine yapılan zamla buharlaştırılırken, TEİAŞ`ın tahsil ettiği iletim bedeli de artırıldı. Böylece yurttaşların elektrik tarifesi değiştirilmezken, sektörün zam talepleri de örtülü bir şekilde karşılanmaya devam edilmiş oldu." ifadeleri kullanıldı. 

    Oda'nın hesaplamalarına göre elektrik tarifesindeki kalem oyunlarıyla asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL'lik indirim buharlaştırıldı. Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL'ye ulaşıyor. Dolayısıyla söz konusu tarife düzenlemesinde artırılan iletim bedeli hariç olmak üzere zamlandırılan dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri kalemleriyle özel dağıtım şirketlerine 119 milyon 823 bin 817 TL`lik doğrudan aktarım yapılmış oldu.
     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.