|   | 
  • Her Menisküs Ameliyatla Tedavi Edilmez


    Her Menisküs Ameliyatla Tedavi Edilmez
    Dizlerde, ilerleyen yaş ve kiloya bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar arasında en sık görülen menisküs yırtıkları, ameliyatsız da tedavi edilebiliyor.

    Dizde derecesi düşük olan problemler ve stabil yırtıklar, egzersiz uygulamaları ve ilaç kullanımı ile iyileşebiliyor.

     Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü?nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, sık rastlanan diz sorunlarının başında gelen menisküs yırtıkları hakkında bilgi verdi.

     Dizdeki takılma ve kilitlenmeler menisküs belirtisi olabilir

    Menisküs, genç hastalarda daha çok spor yaralanmalarıyla meydana gelmektedir. Özellikle halı sahaların yaygın olması ve birçoğunun uygun şartlarda yapılmaması, bilinçsiz, yeterince ısınmadan spora başlanılması, başta menisküs olmak üzere birçok spor yaralanmasına neden olmaktadır. Yaşlılarda ise zamanla menisküs dokusundaki olumsuz değişikliklerin yanı sıra fazla kiloya ve dizdeki kireçlenmeye bağlı yırtılmalar gözlenmektedir. Kesin olarak ayırt edecek bulgular olmamakla birlikte, diz çökme, ayakta uzun süre durma ya da merdiven çıkma esnasında ağrı olması, dizdeki takılma ve kilitlenmeler menisküs belirtisidir.

     Menisküs yırtığı farklı nedenlerle oluşabilir

    Menisküs yırtığı ve yaralanmanın mekanizmasına bağlı olarak farklı şekilde oluşabilir. Sık karşılaşılan yırtıkların başında ise uzunlamasına, enine ve yere paralel şekilde yırtıklar gelmektedir. Kaza ya da darbeler sonucu dizin normal hareket yönünden farklı bir yönde hareketi ile yapı olarak sağlam bir menisküs de yırtılabilir. Sağlıklı bir yapıya sahip olmayan, yaşlılığa bağlı ya da tekrarlayan küçük yıpranmalarla yapısı bozulmuş bir menisküs daha kolay yırtılabilir. Bu tür yırtıklar yaşlılarda ise zamanla saçaklanarak giderek bozulur.

    Düşük dereceli yırtıklar egzersizlerle tedavi edilebilir

    Menisküs yırtığı tedavisinde ameliyat ya da ?ilaç- egzersiz- istirahat? birleşimi yöntem uygulanmalıdır. MR ile tespit edilen takılma ve kilitlenmeler gibi mekanik belirtileri olan yırtıklarda doğrudan artroskopi denilen kapalı ameliyat yöntemini tercih edilmelidir. Eğer hastanın tam ayrılmamış düşük dereceli yırtığı varsa hastanın şikayetleri ilaçlarla ve doktor tarafından verilecek özel egzersizlerle tedavi edilmektedir. Egzersiz yöntemi en az 1,5 ay uygulandıktan sonra şikayetlerde azalma görülmezse cerrahi yöntem uygulanabilir.

     Ameliyatta artroskopi dönemi

    Menisküs tanısı konulduktan sonra zaman kaybetmeden tedaviye geçilmelidir. Menisküs yırtığı, tanısı ortopedi uzmanının muayenesi ve sonrasında çekilen MR ile konulur. Menisküs tedavisinde önceleri açık cerrahi uygulanırken, günümüzde ise modern tedavi yöntemi olan kapalı ameliyatlar yani artroskopi yapılmaktadır. Diz eklemine yaklaşık 5 mm çaplı optik sistemle (kamera) girilir. Diz içinin görüntüsü ekrana yansıtılıp diz içindeki bağ ve diğer yapıların muayenesi yapılır. Menüsküs yırtıklarının çoğunda yırtık bölümü çıkarmak tedavi için yeterlidir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.