Tıbbi olarak "İleri Anne Yaşı" terimi, 35 yaş ve sonrasında yaşanan gebelikleri ifade etmektedir.
Son 20 yılda etkin doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması ve infertilite (kısırlık) tedavi yöntemlerinin gelişmiş olması gebeliğini ileri yaşlarda yaşayan anne adaylarının sayısını önemli ölçüde artmıştır.
30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda gebelik sırasında oluşabilecek problemler 20'li yaşlardaki gebeliklerden daha yüksektir. Bu nedenle ileri yaş gebelikleri daha yakından takip ve tedavi gerektirir.
Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü?nden Op. Dr. Tolga Atakul, ileri yaş gebelikler hakkında bilgi verdi.
İleri yaş gebeliklerde risk artıyor
35 yaş sonrası oluşan gebeliklerde, yaşa bağlı oluşan ve giderek artan bir risk söz konusundur. Yaş ilerledikçe anne adaylarında diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Bebekte kromozomal anomali yani Down Sendromu gibi sorunların ortaya çıkma olasılığı, yaş ile direkt ve doğrusal olarak ilişki göstermektedir. Ancak ileri yaşlarda gebelikte ortaya çıkabilecek sorunlar, anne adayının gebeliğe başlandığı anda kendisinde kronik hastalıkların varlığı ya da yokluğu ile ilişkidedir. Bu nedenle özellikle 35 yaşından sonra planlanan gebeliklerden önce rutin muayene yaptırmak çok önemlidir.
Kronik hastalığınız varsa gebeliğinizi ertelemeyin
Kronik hastalığı olan kişinin gebe kalma yaşı geciktikçe, gebelik esnasında anne ve bebek için de istenmeyen durumların ortaya çıkma olasılığı artmaktadır. Kronik hastalığı olan kadınların gebelik planlarını ertelememeleri önerilmektedir. Gebelikte genellikle 24?üncü haftadan sonra görülen hipertansiyona ?preeklampsi? adı verilir. Hastada preeklampsi gelişmiyorsa gebelik sırasında yaşanan hipertansiyon çok büyük bir risk artışı oluşturmaz. Kronik hastalığı olmayan anne adaylarında da ileri yaş preeklampsi riskini çok fazla artırmaz. Ancak gebelik sonunda tansiyon yüksekliğinin seyri mutlaka takip edilmelidir. Gestasyonel diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) ileri yaşlardaki gebeliklerde yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. Uzun süreden beri var olan ve kontrolsüz seyreden diyabet anne ve bebek için büyük tehlike oluşturabilir. Böbrek, karaciğer, akciğer, kalp-damar hastalıkları ve derin ven trombozu gibi diğer kronik hastalıklar da anne ve bebek için risk faktörüdür.
Özel durumlar dışında rutin gebelik takibi yapılmalı
İleri yaş gebeliklerinde anne adayları için en önemli tavsiye, gebelik öncesi genel sağlık kontrollerinden geçmeleridir. Genel sağlık durumlarında herhangi bir sorun yoksa bile böbrek fonksiyonları, tansiyon, şeker hastalığı açısından değerlendirilmelidir. Daha önce rahim ve yumurtalıklarla ilgili bir problem izlenmemişse, çok sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirler.
Gebelik öncesinde kullanılması önerilen folik asit ile birlikte yine gebelik süresince vitamin takviyeleri de önemlidir. Anne adayında özel bir durum söz konusu değilse yalnızca
kromozom anomali testleri ile gebelikte herhangi bir risk artışının olup olmadığı tespit edilebilir. Bunun için ek olarak bir takım girişimsel testler önerilebilir.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.