|   | 
  • İş dönüşünde uçakta geçirdiği beyin kanaması iş kazası sayıldı


    İş dönüşünde uçakta geçirdiği beyin kanaması iş kazası sayıldı

    Antalya'da 2008 yılında uçakla iş gezisinden döndüğü sırada beyin kanaması geçiren 48 yaşındaki Şener Kesen, 35 yaşındayken felç kaldı. Yıllarca tedavi gören Kesen, çevresindekilerin tavsiyelerinin ardından 2014 yılında dava açtı. 5 yıl süren dava sonucunda Yargıtay "İş kazasıdır" kararı vererek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) Şener Kesen'e 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar verdi. Kaza sonucunda tekerlekli sandalyeye hayatını sürdürmeye devam eden Kesen, yıllardır kendisine bakan eşi için "En büyük şansım o" dedi. Eşi Arzu Kesen ise "Basit bir beyin kanaması, iş kazası değildir deyip kafamızda kurgularsak hiçbir şeye varamıyoruz. Bizim durumumuz gibi şeyler yaşayan insanlara da örnek olsun tabii ki diyoruz" diye konuştu. Ailenin avukatı Ayşe Güney de işle bağlantılı tüm olayların Yargıtay'ca iş kazası olarak nitelendirildiğini vurguladı.


    YÜZDE 90 ORANINDA ENGELLİ KALDI

    Özel bir şirkette Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan Şener Kesen, çalıştığı iş yerinin Antalya'da düzenlediği seminerden 4 Mayıs 2008'de uçakla dönerken fenalaşarak beyin kanaması geçirdi. Kesen, 6 ayı Almanya'da olmak üzere yıllarca tedavi görmesine rağmen yüzde 90 oranında engelledi kaldı. 


    İŞ MAHKEMESİNE DAVA AÇTI

    Keser, derdini ifade edecek kadar konuşmaya başlayınca malulen emeklilik için SGK'ya başvurdu. SGK raporunda "Şener Kesen'in maruz kaldığı bu olayın sigortalıda var olduğu belirtilen tansiyondan mı, yoksa uçağın basıncından, yahut başka bir etkenden mi kaynaklandığı tespit edilememiş olduğundan iş kazası olarak değerlendirilemediği" ifadeleri kullanıldı. SGK'nın raporunda olay iş kazası olarak nitelendirilmediğinden Kesen, avukatı Ayşe Güney aracılığıyla maddi ve manevi zararların tazmini için 2014 yılında İş Mahkemesi'ne başvurdu. 


    BİLİRKİŞİ RAPORUNDA SİGARA VE ALKOL KULLANMIYOR DETAYI

    Yerel mahkemeye gelen bilirkişi raporunda, Şener Kesen'in sigara ve alkol kullanmadığı, kişinin geçirdiği hastalığıyla öncesinde bilinen bir risk faktörüyle illiyet bağı kurulmadığı kaydedildi. Raporda, olay tarihinde 35 yaşında olan Kesen'in işe girişten önce işverenlikçe alınmış bir sağlık raporunun olmadığı belirtildi. Ayrıca olayın pazar günü meydana geldiği, Şener Kesen'in daha önce haftalık izin kullandığına dair dosya içinde bir bilgi olmadığı vurgulandı. Bilirkişi raporuna göre davalı şirket yüzde 60 oranında kusurlu bulunurken, davacı Şener Kesen'in kusurunun bulunmadığı belirtildi. Raporda bünyesel faktörün yüzde 40 oranında etkili olduğu da ifade edildi.

    KARAR KESİNLEŞİNCE SGK 1 MİLYON LİRA ÖDEME YAPTI

    Yerel mahkeme 2017 yılında verdiği kararda, olayın iş kazası olarak kabulünün gerektiğine karar verdi. SGK, bu karar üzerine İstinaf Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi 2018 yılında verdiği kararda, yerel mahkemece yeterince inceleme ve araştırma yapıldığına kanaat getirip SGK'nın başvurusunu reddederek kararı onadı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi ise 2019 yılında İstinaf Mahkemesi'nin kararında bir isabetsizlik bulunmadığından davalı SGK avukatının temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Yargıtay, kararın usul ve kanuna uygun olduğunu değerlendirerek hükmü onadı. Kararın kesinleşmesinin ardından SGK, davacı Şener Kesen'e yaklaşık 1 milyon lira ödeme yaptı ve Kesen'i aylık 15 bin lira maaşa bağladı. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.