"6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda" az tehlikeli işyerleri için yeni dönem başlıyor.
Uçarkuş İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 01.07.2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe girecek olan Az Tehlikeli Sınıfta yer alan tüm “Kamu ve Özel Sektördeki” işyerlerinde başlayacak olan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti (İ.S.G.) hususunda bilgilendirme yaptı.
Konuyla ilgili A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murad Çıklakıranardlı şu bilgileri verdi:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirlenmiş olan 3 tehlike sınıfından Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıflarda yer alan işyerlerinde 01.01.2013 tarihi itibarı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsama giren işyerleri İ.S.G. hizmetini;
a. Ortak Sağlık Güvenlik Biriminden hizmet alarak,
b. Bireysel olarak çalışan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personellerinden hizmet alarak,
c. Kendi bünyesinde oluşturacağı İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminde İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi veya Diğer Sağlık Personelleri kadrosunda bulundurmak suretiyle üç şekilde alabilmektedir.
Az Tehlikeli Sınıfta yer alan 'Kamu ve Özel Sektördeki' tüm işyerleri için 01.07.2016 tarihi bir milat olarak kabul edilmiş olup 'İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti' alma zorunluluğu başlayacaktır. Bu tarihe kadar Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde durumunda değişiklik yoksa sadece '6 yıl geçerli risk değerlendirmesi' yaptırması zorunluluğu vardı. 01.07.2016 tarihi itibarı ile 'İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Alma Zorunluluğu' getirilmiştir.
Az Tehlikeli Sınıfta yer alan aşağıda sayacağımız iş kollarındaki işyeri Sahiplerinin bir an evvel, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetini alarak ağır cezalarla karşılaşmamaları, kendi İşyerlerinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki kurallarının uygulanmasına geçerek; İş Kazalarını, İş Gücü/Maddi kayıpları, firmalarının prestij kaybını önleyecek, güvenli çalışma şartlarını sağlamaları ve iş yerlerinin kurumsallığına değer katmaları, menfaatlerine olacaktır.
Kanundaki bu düzenleme; Ülkemizdeki Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve tüm Mesleki Dernek Kuruluşları, Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar, Kooperatiflerin üye işyerleri ile herhangi dernek yada odaya üye olan/olmayan bağımsız bütün işyerlerini ve işverenleri ilgilendirmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen “İşyeri SGK sicil numarasındaki NACE Kodu” ile belirlenmiş olan “Az Tehlikeli Sınıfta faaliyet gösteren ve işyerinde 1 kişi çalışanı olan” tüm işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği hizmeti alma zorunluluğu 07.01.2016 tarihi itibarı ile başlayacaktır.
Bu tarihe kadar Az Tehlikeli Sınıfta faaliyet gösteren bakkal, manav, restoran, eczane, apartman, site, terzi, muhasebe büroları, proje büroları, turizm aracılık hizmeti işyerleri, eğitim kurumları, dershaneler, sendikalar, basın, medya,sürücü kursları, iş hanları, iş merkezleri, spor salonları, perakende satış yapan işyerleri, aracılık hizmetleri yapan işyerleri, ürün grubuna bakılmaksızın tüm mağazalar gibi daha bir çok sayamadığımız iş kollarında faaliyet gösteren “İşyerinde 1 kişi dahi çalışanı olan” tüm işyerlerinde “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Alma Zorunluluğu” başlayacaktır.
Buna göre; Az Tehlikeli Sınıfta faaliyet gösteren tüm işyerleri İ.S.G. hizmetini yukarda ki saydığımız üç şekle ilave olarak;
1- Bu işyerlerinde 10 kişiye kadar çalışanı olan işveren veya işveren vekilleri Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin açacağı eğitim programlarına katılıp başarılı olmaları durumunda sadece kendi işyerlerinde İş Güvenliği Hizmeti verebileceklerdir. Ancak Sağlık Muayenesi ve Periyodik Kontrolleri yine dışarıdan almak zorundadır.
2- Az Tehlikeli Sınıftaki zorunlu olduğu halde İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Hizmeti almayan işyerlerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlerde ağır para cezası, işi durdurma ve hatta işyerini kapatmaya kadar varan cezalar uygulanabilecektir. Para cezaları işyerinde çalışan sayısına göre değişmekte olup;
İş Güvenliği Uzmanlığı Hizmeti almayanlara 6.511 TL ile 9.766 TL aralığında ayrıca ilave olarak, İşyeri Hekimliği Hizmeti almayanlara da 6.511 TL ile 9.766 TL aralığında olmak üzere, toplamda 1 ayda 13.022 TL ile 19.532 TL arasında ağır para cezaları yazılabilecektir.
3- 20.06.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de 33 adet O.S.G.B.(Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) bulunmaktadır.
4- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun uygulamalarının artarak yaygınlaştırılması ile bu hizmeti verecek sertifikalı personel ihtiyacının artacağı bir gerçektir. 20.06.2016 tarihli Bakanlık verilerine göre Kayseri’de İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda sertifikalı İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve Diğer Sağlık Personellerinin sayıları aşağıda verilmiştir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 314 Adet
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 190 Adet
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı 1254 Adet
İşyeri Hekimi Sayısı 406 Adet
Diğer Sağlık Personeli Sayısı 2136 Adet"
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.