|   | 
  • Kalp sağlığını korumak için neler yapmalıyız?


    Kalp sağlığını korumak için neler yapmalıyız?
    Dünyam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ertuğrul Emre Güntürk kalp sağlığını korumak için çok önemli bilgiler verdi.

     
    Dünyam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ertuğrul Emre Güntürk, "Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmekte, bu ölümlerin %80?i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Ülkemizde her 7 kişiden 1?i kalp krizi riskiyle karşı karşıya olup her yıl 170 bin kişi koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmekte, ölümlerin % 43?ü koroner kalp hastalığına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kalp hastalıkları yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit etmekte bugün dünyada yaklaşık 155 milyon çocuk obezite sorunu yaşamaktadır" dedi. 

    Peki Kalbimizi korumak için neler yapmalıyız?

    1. Hareket edelim
    Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

    · Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektirmez! Örneğin bahçeyle uğraşırken, yemek pişirirken ya da evi temizlerken çocuğunuzdan yardım etmesini isteyebilirsiniz!
    · Gerçekçi hedefler koyun. Aktivite düzeyini yavaş yavaş artırın, zorlamayın. ilk günden maraton koşmasını istemeyin.
    · Yakınınızdaki fiziksel aktivite olanaklarını araştırın. Kentinizde uygulamaya konmuş olması olası aktivite programları, yoğun iş temponuzda size yardımcı olabilir.

    2. Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketelim
    Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır! Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.

    3. Tütüne "hayır" diyelim
    Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

    4. Kan değerlerinizi öğrenelim, kilomuzu kontrol edelim
    Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.