Türkiye'nin Rizeli Kadriye Teyzesi olarak anılan Katharine Branning, Kayseri'ye geldi. Amerikalı Branning, büyük bir Türkiye hayranı. 30 yıldır ilden ile seyahat ediyor Ünlü Yazar. Türkiye'nin her yerini geziyor ve gezdiği etkilendiği şehirleri ise bir kitapta topluyor. Sempatik tavırlarıyla halkın gönlünü kazanan Branning, Türk çayının tadına ve Türk halkının sevgisine hayran kalıyor. Kayseri'ye ise her fırsatta geliyor.
İslam sanatlarında cam eserler uzmanı bağımsız araştırmacı olarak, 1978 yılından beri mimari ve dekoratif sanatlar üzerine araştırmalarına devam eden Başarılı Yazar Branning, Fransız dilini ve kültürünü birleştirme adına gösterdiği gayretlerden ötürü Fransa başbakanı tarafından ulusal onur nişanıyla ödüllendiriliyor.
Türkiye Serüveninin Başlangıcı
Türkiye hayranı Yazar ve Tarihçi Katharine Branning, Kar360 Haber' e Türkiye ile tanışma hikayesini anlatıyor: " İslami sanatlar üzerine büyük bir ilgim vardı. Bir gün derste iken Profesör, bir tarihin fotoğrafını gösteriyor. Ben bilemedim ama çok merak ettim. Söylediği tarihi eser ise "Sivas'taki Gök Medrese"ydi. Dersten sonra hemen kütüphaneye gittim ve araştırmaya başladım. Meğer Sivas Türkiye'nin bir iliymiş. Gök denmesinin sebebi gökyüzünden geliyormuş. Medrese ise üniversiteymiş. Ben bunu öğrenince şok oldum. Çünkü o yıllarda üniversite yoktu. Avrupa'da hiçbir yerde üniversite mevcut değildi. İşte bunu öğrendiğim an Türkiye'ye gelmem gerektiğini düşündüm." Ünlü Yazar Branning, sonra da Türkiye'ye gidiyor ve ilk işi Sivas iline gitmek oluyor. Derken bütün şehirleri 30 yıl boyunca geziyor Tarih Uzmanı Branning.
?Çay Muhabbettir?
"Çay, muhabbettir, çay içinde sevgiyi barındırır, çay Türklerin en güzel sembolüdür." diyen Yazar Branning, Türk çayı sunumlarının olduğunu ve bunun yanında çaydan etkilendiği için dostu Muhsin İlyas Subaşı'nın da önerisi üzerine anılarını bir kitapta topladığını söylüyor, Katharrine Branning: " Amerikalılar kahve çok sever.
Türkiye'nin de çay aynı şey. Çay bir sembol. Sizin en güzel şeyiniz " bir bardak çay ver" sözü. Bir bardak çayı herkes seviyor. Renk güzel her zaman taze her zaman hazır zengin fakir herkes çay içer. Türk çayı hiçbir zaman yalnız içilmez. İllaki yanınızda biri olmalı. Eğer bir Türk sizinle arkadaş olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay. Türkler yalnız tek başına iş yapmazlar. Başkalarıyla birlikte olmayı severler. Çay sohbeti muhabbeti artırır.
Oynadığı çay reklamında bir Ramazan günü Türklerin sofrasına Tanrı misafiri olduğunu hatırlatan Yazar Branning, "Türkler çok sıcak insanlar. Çok misafirperverler, sevgi dolular ve çok güleryüzlüler. İlk teklif ise Rize Belediye başkanı tarafından oldu. Bende reklamda oynamayı kabul ettim. Daha sonra İstanbul'a bir geldim ki büyük bir sahne ile karşılaştım. Müslüm Baba ile oynayacağımı öğrendim. Bu beni öyle mutlu etti ki. Bana Kadriye diyorlar artık bu reklamda oynadıktan sonra." diyor ve ekliyor: " Bu reklam benim için çok önemli. Çay satılmak değil amaç barışı simgelemek. "
Selçuklu Tarihi Uzmanı Branning'in en büyük amacı ise bir gün iyi bir şekilde Türkçe konuşabilmek. Kadriye teyzenin on parmağında on marifet var. Bu yüzden ilerleyen zamanlar da Türkler'den bile güzel bir Türkçe konuşacaktır.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.