|   | 
  • Sabahattin Sürmen

    Kayserispor BJK Maçını Nasıl Kazanır?

    En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Şu şartlarda Beşiktaş, Ajax gibi oynamakla yenilir,puan alınır.

    Beşiktaş, geçen sezon 102 puanla Şampiyon Galatasaray ve 99 puanlı Fenerbahçe’nin çok gerisinde ligi tamamlamasına rağmen önce Ziraat Türkiye Kupası’nı kazandı.

    Ziraat Türkiye Kupası ile yetinmeyip, sezonun başlamasından hemen önce Şampiyon Galatasaray’ı 4-0 yenerek Süper Kupa’nın da sahibi oldu.

    Kime niyet kime kısmet!

    Beşiktaş, Hollandalı Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst ile Süper Lige çok hızlı bir giriş yaptı. Geçen yıldan çok farklıBeşiktaş van Bronckhorst yönetimindeoynadığı bütün maçları kazandı.

    Taaaki kendi ülkesinde Avrupa Konfederasyon Kupası maçında Johan Cruyff Arena'da Ajax karşısında ağır bir yenilgi alana kadar.

    Hava değişikliği yaramadı.

    Buraya kadar olayı niye anlattım? Beşiktaş reklamı yapmak için değil tabii ki!

    Kayserispor, bir ilk yapıp Beşiktaş’ı nasıl yenebilir, nasıl puan alabilir?

    Bu sorulara cevap arıyoruz.cevap verebilmek için yaşanan son durumlar önemlidir.

    Daha doğru kararlar alabilmek için sıcak ve songelişmelerebakmak doğrudur. Tıpkı doktorların son tahlillere ve son radyolojik görüntülerebakarak karar vermesi gibi!

    Kayserispor ve Burak Yılmaz doğal olarak Beşiktaş maçını puan ya da puanlarla kapatmak için Ajax maçına daha çok odaklandı.

    Misafir Beşiktaş, Avrupa’nın ağır yenilgisi, moral bozukluğu, yorgunluğu, yine kaybeder miyim kaygısıyla geliyor Erciyes eteklerindeki Kayseri’ye!

    Burak Yılmaz, Beşiktaş’ı çok iyi tanıyan, içini dışını herşeyi ile bilen insanların başında geliyor. O, Beşiktaş’ın formasını hem giyen başarılı bir futbolcu hem de kısa süre olsa Beşiktaş’ın teknik sorumluluğunu yapmış ne yazık ki başarıyı yakalayamamış bir teknik adam.

    Beşiktaş, Burak Yılmaz’ın devrettiği Beşiktaş değil. Köprülerin altından çok sular aktı. Dönemindeki futbolcuların büyük çoğunluğu artık yok.

    Alex Oxlade-Chamberlain, Bakhtiyor Zaynutdinov, Joe Worrall, Rachid Ghezzal, Jackson Muleka, Valentin Rosier, Omar Colley, Aboubakar, Ante Rebic, Cenk Tosun, Javi Montero, Ajdin Hasic, Umut Meraş, Amir Hadziahmetovic gitti.

    Emirhan Topçu, Can Keleş, Ciro İmmobile, Felix Uduokhai, Rafa Silva, João Mario, Cher Ndour, Gabriel Paulista geldi.

    Yani Burak Yılmaz için Beşiktaşkonusunda her ayrıntıyı biliyor dememiz şu durumda mümkün değil. Böyle bir avantajı artık yok.Muhtemelen sahada tanıdık sadece Mert Günok, Gedson Fernandez, Semih Kılıçsoy ve Rashica ile karşılaşabilir.

    Eee, o zaman bu maçtan nasıl puan ya da puanlar alabilir?

    Ne demek istiyorum?

    Kayserispor, Ajax gibi oynayacak. Stadını Johan Cruyff Arena havasına sokacak. En azından rakibine öyle hissettirecek.

    Pekii futbolcular aynı değil, nasıl olacak?

    Onlar da kopya çekecek!

    Nasıl yani?

    Bayanlar ve baylar!

    Okul yıllarınızı hatırlayın! Hoca bu sınavda geçen yıl sorduğu soruların aynısını soracak.

    Johan Cruyff Arena’da perşembe günü Giovanni van Bronckhorst yan sınıfın sınavında da aynı soruları sordu.

    O zaman ne yapmak lazım?

    Cevap çok basit: o sorulara iyi çalışmak, cevapları virgülüne kadar hatmetmek lazım!

    Siz de öyle yapmıyor muydunuz?  

    Yani!

    Bilal Beyazıt Pasveer tecrübesiyle oynayacak. Gökhan Sazdağı, Arif Kocaman, Carole, Jeanvier de defans kurgusunda Rensch, Sutalo, Baas, Hato Beşiktaş forvetini nasıl etkisiz hale getirdiyse o stratejiyle rakiplerini durduracak.

    Ciro İmmobile, Gedson Fernandez ve Rashica’yı saha da öyle kilitleyecek, adım atamayacak, kafa vuramayacak şekilde kapatacak.

    Mehdi Bourabia,Kartal Kayra Yılmaz, Cardoso ve Mane de Fitz-Jim, Taylor, Henderson, Traore nasıl oynadıysa,Beşiktaş orta sahasını nasıl hareket edemez, top tutamaz hale getirdiyse o şekilde basacak.

    Al Musrati, Gedson, João Mario, Cher Ndour ve özellikle de Rafa Silva, iş çıkışı tramvaya binmiş gibi sıkışık halde sağa sola dönememelidir.

    Nazon, Aylton Boa Morte ve Bahoken de Godts, Brobbey, Traore gibi top sürmeli,ceza sahası içinde ok gibi hareket etmelidir.

    Mert Günok Johan Cruyff Arena’daki gibi sayısız gol kurtarma fırsatı bulamamalıdır.

    Trabzonspor ve Eyüpspor maçlarını hatırdan çıkarmayacak, atamayana atıldığını unutmayacaklar!

    Burak Yılmaz, Perşembe akşamı Johan Cruyff Arena’da izlediği Giovanni van Bronckhorst yönetimindeki eski takımının eski tanıdık Francesco Farioli yönetimindeki Ajax karşısında neler yaptığını gördü.

    Ne oldu, Ne gördü?

    İlk yarıyı Ajax çok üstün oynadı. Beşiktaş'a orta saha da top göstermedi. Gedson, Al Musrati, Onana, Rashica, Rafa Silva top tutamadı.

    Kanatlardan uçuşa geçen Artur Masuaku ve Svenson değil uçmak ileri çıkamadı.Sadece rakiplerin peşinden koşabildi.

    Paulista, Uduokhai sadece Ajax forvetlerininataklarını ileri gelişigüzel uzaklaştırmaya çalıştı. O kadar…Traore, Godts, Brobbey ve Hendersen rüzgarından çok büyük sıkıntı yaşadı.

    Neyse ki bir tane yedik diye belki de sevindiler!

    Ama sadece 10 dakika sevinmekle kaldılar. Çünkü ikinci yarı bambaşka bir fırtınaya yakalandılar.

    Giovanni van Bronckhorst yanlış bir tercihle Ciro Immobile gibi bir dünya yıldızını, İtalya’nın gol kralını böyle bir maçta yedek kulübesinde oturttu.Yerine Şehzade Mustafa Hekimoğlu’na şans verdi. Adı üstünde sadece bir şans olarak kaldı.

    Oysaki Ajax, Immobile gibi bir yıldız için geride en az iki adamını çakılı bırakacaktı.

    Diyeceksiniz ki ikinci yarı niye öyle olmadı?

    Olmazdı, çünkü rakibi öyle bir fırtına haline geldi ki, Immobile kendine fırsat bile bulamadı.

    Zaten Süper Lig’de Fatih Karagümrük ve Corendon Alanyaspor’dan tanıdığımız Teknik Direktör Francesco Farioli, Immobile ve Onana için van Bronckhorst’a minnettar kaldı.

    Niye mi?

    Birini oynattığı diğerini de oynatmadığı için!

    Bunlar elbette Ajax ve Farioli güzellemesi ya da Beşiktaş ve van Bronckhorstyergisi değil. Burak Yılmaz’ın gördükleri!Başka neler gördü, oyunun içeriğindeki pozisyonlar nasıldı?

    Ben özetleyim:

    Beşiktaş kendi sahasından çıkarken rakibine kaptırdığı top sonrasında topu ağlarında gördü.

    Çıkamadı, topu ayağında tutamadı, ileriye aktaramadı. Forvetini besleyemedi. Çünkü4 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alan Ajax orta sahası ve forveti inanılmaz çalıştı.

    Durmadan koştu, öyle bir baskı uyguladı ki bütün maçlarını kazanmış iki kupalı Beşiktaş’a top kaybetmekten başka alternatif bırakmadı.

    O zaman Kayserispor forveti ve orta sahasının ne yapacağı belli oldu!

    Devam edelim:

    Kale sahasında oluşan karambolde… 

    Karabol niye olur. Uyumsuzluk, panik ve baskıyı çözemediği için olur.

    Ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan Godts sert vurdu Mert Günok çıkardı.Yani Beşiktaş defansının sağ tarafı, Svenson bölümü trafiğe açık bir cadde idi. Al sana Cardoso, Mane için kopya veriyor.

    Beşiktaş savunması uzaklaştıramadı.

    Taylor, sol kanattan ceza sahasına topu Fitz-Jim’e indirdi.Kale önünde sert vurdu…İşte, Nazon, Aylton için kopya veriyor.

    Sağ kanattan Traore ceza sahasında çaprazda Godts’u topla buluşturdu.Arka direğe plase vuruş… Masuaku tarafı da o gece yeni bir cadde olarak kullanıldı. Aylton ve Gökhan Sazdağı için kopya veriyor, bas geç diyor.

    Ceza sahası içinde topla buluşan Traorevurdu, top direğe çarpıp geri döndü… Herkes için kopya!

    Ceza sahasına hakim değil!

    Böyle devam ediyor:

    Ceza sahasındaki BrobbeyTaylor’ı ceza yayında topla buluşturdu…

    Sağ kanattaki Rasmussen’in ortaladı, Mert Günok’unmüdahale ettiği top Godts’un önüne geldi…

    Orta saha ve forvet savunmaya destek veremiyor.

    Beşiktaş’ın çılgın golcüsüWout Weghorst şimdi Ajax futbolcusu, dünya kupalarında Hollanda’nın golcüsü, ama daha ortada yok. İhtiyaç da yok!

    Beşiktaş Süper Lig’de geçen yıldan çok farklı bir takım. Çok baskılı ve iyi oynuyor. Gol yollarında da etkili olduğu için sonuca gidiyor.

    Fakat Kayserispor maçına moralsiz, yorgun ve sıkıntılı bir tabloyla geliyor. Böyle güçlü bir rakibi bu durumda bulmak kolay olmaz.

    Bizim takımlarımız Avrupa’da oynadığı maçlar sonrasında hele ki sonuç da olumsuz olursa toparlanmada zorluk yaşıyor. Bu Beşiktaş için de geçerli olabilir.

    Şimdi diyeceksiniz ki futbolcuların hepsi yabancı ve üst kalitede, bu nasıl olacak?

    Size katılıyorum, ama onlar da insan, yorulur ve morali bozulur!

    Ben, Immobile olsam, samimi söylüyorum;19 yaşındaki bir delikanlının yedeğinde, kulübede başlamayı kolay atlatamam.

    Ne kadar profesyonel olsa da kafasının bir noktasında bu yara kalır. Hollanda’da bütün stadın kendisiyle alay ettiğini düşünür! İnsan yahu ve bir yıldız! Bir kral!

    Bunlar bir dünya yıldızı ama diyorsunuz?

    Tamam katılıyorum: Gedson Fernandez, Al Musrati, Rafa Silva, Gedson Fernandez, Immobile, João Mario, Gabriel Paulista dünya çapında yıldızlar.

    Fakat Ajax maçını Johan Cruyff Arena’da yaşadıkları bir trafik kazası gibi düşünün. Böyle ağır bir kazanın şokunu hemen atlatmak kolay değil. Toparlamak zaman alabilir.

    Evetttt, şimdi Kayserispor ve Burak Yılmaz için ortada soruları ve taze cevapları bilinen bir sınav var.

    Bu zor sınavda rakibinin zor durumunundan faydalanacak.Kendi puan hanesi için değerlendirmeye çalışacak.

    Tabii ki van Bronckhorst da Kayserispor’un Göztepe maçını, İzmir hezimetini izledi.

    Burak Yılmaz, Göztepe hezimetindeki Kayserispor’u düşünen Beşiktaş’a Trabzonspor ve Eyüpspor karşısındakinden daha üst bir oyun hazırlamalıdır.

    Hayatta zaten böyle değil mi ki?

    Bu şartlar altında puan

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.