|   | 
  • Sabahattin Sürmen

    Kayserispor Sabretti ve Kaybetmedi

    Çok iyi bir maç olacağını, iki genç teknik adamın taktik savaşı olacağını, zevkli bir maç seyredeceğimizi söylemiştik. 

    Nitekim de öyle oldu. 

    Ahmet Kutucu, Mame Thiam, Midsjö ve Saiz konusunda dikkat çekmiştik. Asistler ve goller onlardan geldi.

    Kayserispor’un yabana atılmayacak bir disipline sahip olduğunu Burak Yılmaz’la iyi bir yola girdiğini ve sonucun daha iyi olacağını söylemiştik.

    İlk yarıyı izleyenler bizim yorumlarımızın eksik olduğunu düşünmüş olabilir. 

    Kayserispor’a ‘Eyüp Sabrı’ tavsiye etmiştik. Nitekim sabreden, savaşan, maçın 90 dakika olduğunu unutmayan Kayserispor muhteşem bir geri dönüşle müthiş bir ikinci yarı çıkardı.

    İsabetli görüşlerimiz de gerçekliğini gösterdi.

    ***    

    Kayserispor ilk yarıda Sivasspor ve Konyaspor maçında izlediğimiz takıma hiç benzemiyordu. Topu bir türlü ayağında tutamadı. İstediği gibi organize olamadı. 

    Eyüpspor’un ilk dakikalarındaki baskısıyla şaşkına döndü. 

    Uzun zamandır beraber oynayan bir takım sanki sahada yoktu. Birbirlerini tanımıyormuş gibi hareket ediyordu.

    *** 

    Kayserispor bu maça ikinci Ali Çamlı dönemiyle birlikte başladı. Yönetim için artık söylenecek bir şey yok. İstifanın neyi değiştirdiğini, neyi değiştireceğini çok fazla konuşmanın artık gereği yok. 

    Yeni yönetime başarılar diliyor, Kayserispor’a ve Burak Yılmaz’a önündeki engellere takılmadan yoluna devam etmesini tavsiye ediyoruz.

    *** 

    Yetiştikleri çağlar, oynadıkları zamanlar,  yurtdışı ve dünya tecrübeleri, milli takım katkıları her şeyiyle neredeyse birebir aynı olan Burak Yılmaz ve Arda Turan. 

    Aynı bilgi birikimi, oynama isteği, pozitif futbol katkısı, oyun sistemleri ile birbirinin aynısı bir futbol anlayışının sahadaki işleyişini görmeyi bekliyorduk. 

    Beklediğimiz gibi de olduk. 

    Burak Yılmaz ve Arda Turan maçın yarılarını paylaştı. İlk yarı Arda Turan, ikinci yarı Burak Yılmaz.

    Goller bile eşit:2-2   

    İzleyiciler için ilginç bir karşılaşma oldu.

    *** 

    Kayserispor’un mutlaka puan alması hatta sezonun ilk galibiyetine ulaşması açısından; Eyüpspor’un ise iyi başladığı yarışı hiç olmasa bir puanla tamamlama hedefi açısından önemli bir karşılaşmaydı. Öyle de oldu.

    ***

    Kayserispor’da kadroda bir sürpriz söz konusu değildi ama Arda Turan 2 milyon Euro’nun üzerinde bonservisi olan çok sayıda oyuncusunu yedek kulübesinde yanında oturtmak zorunda kaldı.

    ***

    32°C yaz sıcağında bu maçı güneş altında 17.00’da oynatmak hem futbolculara hem de seyircilere yapılmış bir eziyetti. 32°C de yaz sıcağında mücadele vermek futbolcular için hayli zor oldu.

    *** 

    Galibiyeti olmayan Kayserispor’la mağlûbiyeti olmayan Eyüpspor’un dikkat çeken karşılaşmasıydı.

    Bana göre harika bir maçtı. İzleyenlerin de benimle aynı fikirde olduğunu sanıyorum.

    *** 

    İki teknik adamın İstiklal Marşı’nı birlikte okuması ve yan yana görüntü vermesi son derece sıcak ve samimi bir atmosfer oluşturdu.

    *** 

    Her iki takımın kalecisi Bilal Beyazıt ve Berke Özer Türk futbolunun geleceği için önemli yetenekler olarak dikkat çekti. İki genç file bekçisi bugün yaptıkları kurtarışlarla maçın sonucunu belirledi.

    *** 

    Hakem Ömer Tolga Güldibi’nin de sanki ilk maçıydı. Çok acemice yönetti. Bütün insiyatifini Eyüpspor tarafına kullandı. 

    Bunu zaten bu satırların yazarını okuyanlar daha önceden de biliyor. Ceza sahası içinde Claro’nun ve Middsjö’nün topu koluyla almasını görmezden geldi.

    Caner Erkin’in sürekli konuşması, itiraz etmesi, gerginlik oluşturmaya çalışması karşısında sürekli pasif kaldı. Sadece ‘sakin olabilir misin Caner Erkin Bey’ diye uyarılarda bulunabildi.

    Nedendir sonra maçın hakeminin kendisi olduğu hatırlayıp bir sarı kart lütfetti. Çünkü Caner Erkin’e Arda Turan bile tahammül edemedi ve oyundan almak zorunda kaldı.

    ***    

    Eyüpspor maça rüzgar gibi başladı. İlk dakikada Caner topu Emre Akbaba’ya aktardı. Emre’nin kafa vuruşu defansa çarparak dışarı gitti. 

    Eyüpspor ‘dakka bir gol bir’ hedefi ile süratli ve baskındı. 

    İkinci dakikada yine Emre Akbaba’nın vuruşunu Bilal Beyazıt ceza sahası dışına uzaklaştırdı. O topu kaleye gönderen Ahmet Kutucu‘nun vuruşunu yine Bilal Beyazıt kornere çeldi.

    İlk 5 dakika Kayserispor Eyüpspor sahasına geçemedi. Basketbolda tanımlanan zoom presi iyi uygulayan Eyüpspor ev sahibine nefes aldırmadı.

    İlk 10 dakikada bütün hava toplarını Mame Thiam aldı fakat Bilal gole izin vermedi. 

    Kayserispor, Eyüpspor kalesine ilk kez 16. dakikada geldi. 

    Genç Eray 3 Eyüpsporlu futbolcuyu tıpkı Arda Güler gibi vücut hareketiyle geçti. Orta sahaya kadar topu taşıdıktan sonra Aylton’u defans arkasına kaçırdı. Ceza yayı üzerinde vuruşunu genç Berke iyi yer tutarak tehlikeyi önledi.

    Kayserispor’un 19. dakikada kazandığı korner atışında Kartal’ın ortasını Berke uzaklaştırdı. Dönen topa Cardoso’nun kontrolsüz vuruşu neredeyse Eyüp Piyer Loti Tepesi’ne kadar gitti.

    Maça atak yağmurları ile başlayan Eyüpspor 22. dakikada golü eski Kayserispor’lu Mame Thiam ile buldu. 

    Ahmet Kutucu kornerden dönen topu Saiz’e aktardı. Saiz, Midsjo’yle verkaç yaptı. Son çizgiye kadar inen Saiz topu Bilal’in gerisine çıkardı. Thiam topu filelere gönderdi. Ama eski takımına karşı sevinmedi.0-1. 

    Hemen ardından yine Ahmet Kutucu soldan getirdiği topu Mame Thiam’a çıkardı. Vuruşunu Bilal Beyazıt’ ayaklarıyla önledi. 

    36. Dakikada Ahmet Kutucu akıl dolu bir pasla Saiz’ı kaçırdı. Saiz, Bilal’in altından topu filelere gönderdi. 0-2.

    Bütün bu gelişmeler Kayserispor’un şaşkınlığından kaynaklanıyordu.

    ***

    Burak Yılmaz, kötü gidişi daha fazla izlemedi. Çok cesaretli bir dokunuşla, iyi bir taktisyen olduğunu gösterdi. Daha 38. dakikada üç oyuncusunu birden değiştirdi.

    Ramazan ve sarı kartlı Aylton ile Mehdi’yi oyundan alarak Hasan Ali Kaldırım, Ali Karim’i ve Nazon’u oyuna sürdü.

    45. dakikada sağ tarafta Kayserispor defansının arkasında topla buluşan Ahmet Kutucu ceza yayı üzerinde sert vurdu, fakat fileleri bulamadı.

    İkinci Yarı Bütün Roller Yer Değiştirdi

    İkinci yarı çok zevkli ve mücadele dolu bir oyun izledik. 

    Mekanın sahibi Kayserispor geri döndü. 

    Kayserispor ikinci yarıya toparlanmış olarak başladı, daha hevesli ve daha istekliydi. Hiç 2 farkla geride bir takım gibi başlamadı. Sanki maça yeni başlıyormuş gibiydi.

     ***

    Eyüpspor ikinci yarıya da atakla başladı. 46. dakikada çok gerilerden Merih Kabasakal ceza yayı üzerinden sert şutu direğin üstünden az farkla üstünden auta gitti 

    Kayserispor’un geri dönüşü 49. dakikada Genç Eray’ın nefis pasıyla Cardoso’yu kaleci Berke ile karşı karşıya bırakmasıyla başladı. 

    Cardoso’nun vuruşunu Berke çeldi. Hasan Ali önünde kalan topu filelere gönderdi. Fakat ofsayt bayrağı golün geçersiz olduğunu söylüyordu.

    Bu pozisyon Kayserispor’u geri dönebileceğine inandırdı. Buradan sonra ataklarını artırdı. 

    Topu daha çok ayağında tuttu. 500’e yakın pozitif pas yaparak yüzde 60 topa hakim oldu, gerçek kimliğine döndü. 

    Burak Yılmaz yine muazzam bir taktik dokunuşla Hasan Ali Kaldırım’ı sol kanata monte etti. Genç Eray’ın yerine genç Talha Sarıaslan’ı Nazon’un yanına oyunu aldı. 

    Genç teknik adam bu dokunuşlarıyla ‘Bu maç burada böyle bitmez’ ‘ben bitti demeden bitmez’ dedi.

    Ali Karimi takımı sağlı sollu iyi yönlendirdi. Cardoso’nun baskısı, Gökhan Sazdağı’nın sağ kanadı domine etmesi Eyüpspor’u şaşkına çevirdi. 

    Ne oluyordu bu Kayserispor’a?

    ***

    Hele çok güçlü forvet, çok etkili dediğimiz Nazon, Eyüpspor defansını bir boğa gibi sağa ve sola çekti, sürükledi. Arkadaşlarına boş alanlar oluşturdu.

    65. dakikada Kayserispor sağ taraftan Kartal Kayra’nın ortasında genç Talha Sarıaslan ceza sahasında iyi yükselerek kafayla topu Arif Kocaman’ın önüne indirdi. Arif Kocaman iyi bir vuruşla topu filelere göndererek takımını ateşledi: 1-2.

    Kayserispor gerçekten geri dönebilirdi! 

    Kayserispor bu hızını kesmeden, artırarak ataklarına devam etti. 

    69. dakikada Hasan Ali Kaldırım ceza sahası dışında Nazon’u iyi gördü. Nazon, kendisini kontrol etmeye çalışan 3 Eyüpspor’lu defans oyuncusunu geçerek ceza sahasına daldı. Sert vuruşla topu filelerle buluşturdu: 2-2.

    Milli arada takımında hattrick yaparak iki maçta 4 gol atan Nazon, Süper Lige de golle döndü. Bunun devam edeceğini düşünüyorum.

    ***

    2-2 sonrası Kayserispor Talha, Nazon ve Cordoso ile çok net pozisyonlar buldu. Fakat galibiyeti getirecek golü bir türlü bulamadı.

    Kayserispor ataklarında önce  Claro’nun sonrada 94. Dakikada Midsjö’nün koluyla ceza sahası içinde topu engellemesi bana göre dünyanın her yerinde penaltıdır. 

    Fakat hafta içinde de yazdığımız, uyardığımız gibi hakemler Kayserispor ve Burak Yılmaz için ters yönden rüzgar esmesini sağlayacaktır. Hakem de öyle yaptı.

    Hakem son saniyede Midsjö’nün koluyla oynadığı pozisyona bile penaltı çalma cesaretini gösteremedi VAR da her iki pozisyon için kolla oynamak için bir girişim yapmadı.

    Nasıl olsa başlarına bir iş gelmezdi!

    *** 

    Arda Turan, ilk yarıda Midjsjö, Saiz, Ahmet Kutucu ile istediği gibi oyunu yönlendirdi. 

    İstediği gibi giden oyunun ikinci yarısında Kayserispor’un geri dönüşüyle O da çok şaşırdı. 

    2 Farklı galibiyeti korumak, sonucun değişmesini önlemek istedi. Elindeki zengin ve alternatifli kadro ile taktik, çok kolay ve mantıklı dokunuşlar yaptı. 

    Fakat bu taktikleri Kayserispor ve Burak Yılmaz’ın deparını önlemeye yetmedi.

    ***

    Galibiyeti olmayan Kayserispor ve mağlubiyeti olmayan Eyüpspor bu sıfatlarını değiştirmedi.  

    90+4. dakikada Bruno Giovanni 'nin ceza sahası içinde sert vuruşunda top direkten dönünce bütün Kayserispor cephesi derin bir ‘oh’ çekti.

    ***

     

    İki dostun, iki arkadaşın takımlarının dişe diş, kora kor mücadelesi yine dostça ve kardeşçe bitti. Harika bir maç izlettirdikleri için Burak Yılmaz ve Kayserispor’una ve Arda Turan ve Eyüpspor’una teşekkür ediyoruz. 

    Kayserispor yine kazanamadı ama iyi yolda olduğunu herkese gösterdi. Sabretti ve kaybetmedi.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.