Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, kontakt lensin uygunsuz kullanımlarda göz alerjilerine veya enfeksiyona sebep olabildiğini belirterek, "Lensin kullanımı mutlaka bir göz doktorunun kontrolünde olmalı" dedi.
Erkılıç AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme sorunu olanların çoğu zaman gözlük kullandığını ama son zamanlarda özellikle gençler arasında kontakt lens kullanımının yaygınlaşmaya başladığını dile getirdi.
Kontakt lensin kornea üzerine uygulandığını anlatan Erkılıç, "Doğru kullanıldıklarında lensler yaşamı kolaylaştırıyor. Gözlük kullanmak istemeyenler için eğer sakıncası yoksa kontakt lens bir alternatif. Özellikle estetik açıdan insanlar renkli lensi tercih ediyorlar. Ancak her göze kontakt lensin uygun olmayacağı göz ardı edilmemeli. Lensin materyalinden, temizleme solüsyonundan ya da gözün kendi yapısından kaynaklanan nedenlerden dolayı lens kullanımı sırasında olumsuzluklarla karşılaşılabilir" diye konuştu.
Renkli lenslere genellikle 15 yaş üstü gençlerin rağbet gösterdiğini ifade eden Erkılıç, şöyle devam etti:
"İnsanların öncelikle kendi vücutlarına saygı duymaları gerekiyor. Eğer bu bilinçle hareket edilirse en önemli organlardan olan gözde de ihmalden kaynaklanan bir sorun yaşanmaz. Kontakt lens uygunsuz kullanımlarda göz alerjilerine veya enfeksiyona sebep olabiliyor. Lensin kullanımı mutlaka bir göz doktorunun kontrolünde olmalı. Doktorun 'lens kullanımına uygunsunuz' onayının ardından önerilen lens, kullanma talimatları dikkate alınarak kullanılmalı. Lensin yanlış kullanılmasının sebep olabileceği en büyük risk göz enfeksiyonu. Yanlış kullanımlar uzun vadede gözün yüzeyinde, geometrisinde istenmeyen değişikliklere neden olabiliyor. Yanlış kullanım hem korneanın epilatini hem de endotenini bozabilir, hatta korneanın yapısını değiştirebilir."
- İnternetten lens alımı hastalık riskini arttırıyor
Erkılıç, birkaç yıl önce kontakt lenslerle ilgili çıkan yönetmelik nedeniyle lenslerin temin edilmesinin kolaylaştığına dikkati çekti.
Lenslerin satışı ve kullanımının takip edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Erkılıç, şunları kaydetti:
"Lensler rahatlıkla optikçilerden, eczanelerden alınabiliyor. Özellikle internet üzerinden sipariş yaygınlaştı. Kontakt lensin kolaylıkla temin edilmesi ve kullanımının doktor kontrolünde olmaması beraberinde göz hastalıklarında artışa neden oluyor. Lens iltihaplarında, göz alerjisinde bir artış var. Ancak lens kullananlar bize iş işten geçtikten sonra geliyor. Göz çoktan enfeksiyon kapmış olabiliyor. Bazen ciddi astigmatı olan hastaların numaralı kontakt lens takmayıp renkli lens taktıklarına şahit oluyoruz. Halbuki astigmatlılar için numaralı renkli lens yok."
- Lens kullanımında dikkat edilecekler
Prof. Dr. Erkılıç, kontakt lenslerin önce eller yıkanarak, hiçbir yere dokunulmadan takılması gerektiğini belirtti.
Lenslerin makyaj yapmadan önce takılması gerektiğini ifade eden Erkılıç, "Makyaj temizleyiciler ya da diğer solüsyonlar lense temas ettiklerinde zarar verebilirler. Lens çıkarıldığında mutlaka solüsyonla parmaklar kullanılarak temizlenmeli. Lens tekrar kullanılana kadar solüsyonda en az 5 saat bekletilerek, dezenfekte edilmeli. Solüsyon kabı ikinci kez kullanılmamalı. Lens takılmadan önce yırtık ya da hasarlı mı diye kontrol edilmeli" şeklinde konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.