|   | 
  • MEMUR MAAŞLARINDA DEĞİŞİKLİK


    MEMUR MAAŞLARINDA DEĞİŞİKLİK
    Bugüne kadar her 6 ayda bir 6 aylık enflasyona göre enflasyon farkı alan memur, bundan böyle yıl sonlarında, 6 aylık değil yıllık enflasyonun yıllık kümülatif zammı aşması halinde fark alabilecek.

     Memur ve  memur emeklilerinin maaş ve  aylıklarına yapılan zamların enflasyon karşısında erimesini önlemek amacıyla yıllardır uygulanan enflasyon farkının  hesabında değişikliğe gidildi. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, hükümet ile  memur sendikaları arasında yapılan son toplu sözleşme  görüşmelerinde  karara bağlanan  hesap değişikliği, 14  Ağustos 2013  tarihli Resmi Gazete'de de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni  hesap yöntemine göre yılın ilk yarısında enflasyon farkının  hesabı eskisi gibi devam edecek.  İkinci yarıyılda ise enflasyon farkı hesaplanırken  hem enflasyon hem zamda 6  aylık değil,  yıllık veriler esas alınacak.

     

    12  aylık   değişim  önemli

    Buna göre yılın ilk yarısında, halen uygulandığı gibi ilk 6  ayda  
    gerçekleşen  TÜFE'nin, ilk 6  ay için verilen zam  oranını  aşması halinde,  ortaya çıkan  fark temmuz maaşlarına aynen yansıtılacak. İkinci 6  aylık   dönemdeki  enflasyon farkı ise TÜFE'nin aralık ayından aralık ayına 12 aylık   değişimi  ile  memura  hem ocak hem de temmuzda verilen zamların kümülatif toplamı karşılaştırılarak  hesaplanacak .

    İlk  uygulama  2015'te

    Enflasyondaki yeni  hesaplama  
    yöntemi ilk olarak 2015 yılından itibaren yüzde 3 artı 3'lük zamlarla birlikte yürürlüğe girecek. 2014 yılında enflasyon farkı uygulanmayacağı için  gelecek  yıl memur  herhangi bir enflasyon farkını zaten alamayacak.  Gelecek  yıl enflasyon farkı  ödemesine sonradan  karar  verilmesinin de teknik olarak mümkün olmadığı belirtiliyor.

    İlk 6  ayda   avantaj  olabilir


    Mevcut enflasyon farkı  hesaplama  
    yönteminde,  yıllık  zam enflasyonun üzerinde  gerçekleşse  de memura  ilave enflasyon farkı çıkabiliyor. Örneğin  memura  yüzde 3 artı 3  oranında  zam verildiği bir yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 2, ikinci 6 ayında ise yüzde 4  gerçekleştiğinde , ikinci 6 ayı için 1 puanlık enflasyon farkı çıkıyor. Buna karşılık  yeni sistemde  ise  ikinci yarıyıl  farkı hesaplanırken  yüzde 3'lük zamla yüzde 4'lük enflasyon değil; yüzde 6,08'lik  yıllık  enflasyonla yüzde 6,09'luk  yıllık  kümülatif zam karşılaştırılacak. Bu  karşılaştırmaya  göre de ortaya enflasyon farkı çıkmayacak.

    Enflasyon farkı  hesabının  değişmesi,  özellikle  yılın ilk 6 ayında enflasyonun  yüksek   oranlarda gerçekleşmesi   durumunda   memurun   avantajına  olacak.  İkinci yarıyılda  yükselen enflasyonlarda ise  avantaj  oluşmayacak.

     HABER 7



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.