Uzman Sosyal Pedagog-Psikolog Hanım Demirbaş, geçtiğimiz günlerde Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) sonuçlandığını belirterek, tercih yapacak adaylara ve ailelerine uyarılarda bulundu. Demirbaş, "Meslek seçimine çocuklar kendileri karar vermelidir" dedi.
Uzman Sosyal Pedagog-Psikolog Hanım Demirbaş, genç insanın hayatının en önemli kararı meslek seçimi olduğunu belirterek, "Önceden anne ve babalar çocukları için meslek örneklerdi. Örneğin erkek evladı baba mesleğinde çalışmaya başlar ya da anne ve bebe oryantasyon kriterlerini belirleyerek çocuğun geleceğini dikte eden bir çerçeve öngörülürdü. Artık çocuklar ne olmak istediklerini kendileri keşfediyor. Diğer taraftan iş dünyasındaki radikal değişmeler anne ve babaların önerileri için zaman zaman elverişli olmuyor. Burada çocuğun mesleğini sevip, sevmemesi önemlidir. İstemeye istemeye çalışacak ve mutsuz ve verimsiz emekli olacak. Bazı aileler çocuğun yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesi için pusuya yatar. Aileler bir şeyi unutur, o da çocukların kişiliğindeki yön zenginliği desteklenmek ister. Kendini bulmasına yardım etmek, yeteneklerini bulması için çocuk önerilere ihtiyaç duyar" ifadelerini kullandı.
"ÇOCUK, AİLE TARAFINDAN KABUL EDİLDİĞİNİ HİSSETMELİ"
Demirbaş ayrıca, "Hayal gücünün ve üretkenliğin gelişimi için çocuğa kendi içinde dönme imkanı sunulmalı. Onu motive eden aileye ihtiyacı vardır. Sürekli eleştirip söylenmek çocuğu cesaretsizlendirir. Pozitif bildirimler ise çocuğa güven verir. Çocuk, 'Ben kişiliğimle kabul ediliyorum, bir şeyler yapabilirim sonuca ulaşabilirim' diye düşünür. Böyle bir pozitif ve ruhsal temel çocuğun ileride mesleki hayat sürdürmesinin en önemli koşuludur. Meslek seçiminde hangi mesleğin gelecek vaat ettiğine dair erkenden bilgi edinmeli. Seçtiği mesleğe göre çocuk kendini geliştirmeli" açıklamalarında bulundu.
"MESLEKİ GELİŞİM İÇİN AİLELER ÇOCUKLARININ YETENEKLERİNİ BİLMELİ"
'Veliler öncelikle çocuklarının ilgi alanlarını, güçlü yönlerini, yeteneklerini bilmelidir' diyen Demirbaş, "Ergenlik döneminde çocuklar arzu ve isteklerini ailesine söylemezler. Burada ailenin görevi çocuğu ile iletişime geçmesi efektif, objektif ve nötr bir şekilde dinlemelidir. Aileler meslek seçiminde eleştirmek yerine motive etmelidir. Ayrıca sabırsızlıkla, ekstra baskı, kaygılarla çocukların zaten problemli durumlarının derecesini arttırmamalılar. Çocuğunuzun elinden meslek seçme hakkını almayınız. Çocuğunuzu istemediği bir mesleğe çaresizce teslim etmeyin. Çoğu insan istemediği bir işte çalıştığında kendileri dışında her şey olabilir" diye konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.