Malumunuz uzun bir tatil süresi geçirdik. Tam 10 gün. Bu arada Kurban Bayramınız kutlu olsun. Nice bayramlara sağlık ve sıhhatle ulaşınız.
Aslında çok zengin bir ülkeyiz. O kadar çok tatil yapıyoruzf ki. Ne zaman çalıştığımıza ne kadar çok ihracat yapabildiğimize şaşıyoruz.
Bir hesap yapalım. MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli bir seçim sürecinde 40 rakamına ulaşmak için bir hesap yapmıştı. Kağıt kalem elde.
Şimdi alın elinize kağıdı kalemi ; malum yılda 52 hafta var dolayısı ile 52 adet cumartesi ve Pazar, toplaym 104 gün ediyor. Yılbaşı 2 Gün, 23 Nisan (2 Gün), 19 Mayıs ( 2 gün), Şeker Bayramı (4 Gün), 30 Ağustos Zafer Bayramı ( 2 Gün),
Kurban Bayramı ( 5 gün) ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları ( 2 gün) toplaym 19 gün, ne yaptı 123 gün. Yıl 365 gün çıkardığınızda kalan rakam 242 gün. İşçi ve yeni memurların yıllık izin süreleri 10 ar
gün, kıdemli olanlarda 20 ve 30 gün olarak belirlenmekte. Öğretmenlerimiz alınmasınlar genelde onların kısmi yaz tatilleri 2 ay ile 3 ay arasında değişiyor. Tatil yapmıyorlar ama yinede kısmen istirahat ediyorlar.
Millet Meclisinde vekillerimiz 2 ay tatil yapmakta. Yeni Anayasanın gecikme nedeni belli. Uzun tatil süresi. Adli mercilerde ise adli tatil neredeyse 60 gün. Malum adaletli karar verebilmek için uzun soluklu tatiller gerekiyor. Tabi karar bekleyen dosya sayısının kabarık olmasında bu tatilin sorumluluğu yok. Çünkü vatandaş suça meyilli.
Yeni Anayasa Görüşmeleri ne zaman biter belli değil. İlk paket açıldı. İlkinden (W), (Q), (X) harflerine özgürlük çıktı. Demek ki bir bu harfleri yıllardır suç işleyerek kullanmışız. Bilgisayar klavyesiyle bir şeyler yazarken, yada (F), ( Q) klavye daktilolar kullanırken , fizik, kimya derslerinde "Bazı değerleri yazarken de yıllarca suç işlemişiz.
Vay be; bir düşünün, internette bir adresin başlangıcım yazarken (www) derken,
Microsoft Office Excel; sayfasmı kullanırken ne kadar suç işlemişiz. Hele , hele WC ye girerken bile suç işlemişiz de haberimiz yokmuş.
Ama bu harflere özgürlük demek, ülkemizde kullanılan bir çok lehçeye özgürlük demek değil her halde. Ama bunu dil uzmanları çok iyi açıklayabilirler. Hangi lehçelerde, hangi dillerde bu harfler var, zamanla öğreneceğiz.
Ama ne olursa olsun ne okullarda okuduğumuz andımızda, ne Atatürk'ün gençliğe hitabesinde, ne de " Ne Mutlu Türküm Diyene" veciz sözde; hani bir zamanlar söylemeye yazmaya korktuğumuz " W,Q,X" harfleri var. Ama şimdi alfabemiz artık 32 harf oldu.
Bu konuda gerekli açıklamaları yapanları kutluyoruz. Birkaç örnek de vermek lazım.
Wyşe topu tut,
Wyşe topu tut,
Qli uyu yat uyu, .
Xya koş topu tut.
Demedi demeyin.
Kayseri Maç Gazetesi
Kayseri Maç Gazetesi