Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından aralarında Kayseri'nin de bulunduğu birçok kentte yaptırılan toplam 16 milyar lira yatırım bedelli 112 tesisin açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 12.12.2012 tarihinde Ankara-da yapıldığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından aralarında Kayseri'nin de bulunduğu birçok kentte yaptırılan toplam 16 milyar lira yatırım bedelli 112 tesisin açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 12.12.2012 tarihinde Ankara-da yapıldığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, açılışı yapılan 112 tesis arasında Kayseri'deki gölet ve sulama tesisleri ile Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi kapsamındaki çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonu yatırımları da bulunuyor.
Başbakan Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu eserlerin kazandırılmasında başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Hizmete açılan eserler hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bütün bu eserlerle beraber ülkemiz yeni bir dönemi yaşıyor. Ağaçlandırma projeleriyle yeni bir dönemi yaşıyor. Biz yeşili iddialı bir şekilde korumanın ötesine geçiyoruz. Derdimiz şu: Ülkemiz beton yığınlarına mahkum olmasın. Bir taraftan betonarme binalar yükselirken ne olursa olsun bir diğer taraftan da yeşili ülkemizde artıralım diyoruz. Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton yığınlarını değil, yeşili de görelim; o havayı teneffüs edelim."
112 tesisle 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Toprakların o çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz. Bu projelerle yılda yaklaşık 8,5 milyar kilowattsaat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye'ye kazandırıyoruz. İstanbul, Trabzon, Sinop, Karabük, Aydın, İskenderun ve Kars'ta 8 milyon nüfusa yılda toplam 614 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyunu bu tamamladığımız projelerle temin ediyoruz. Şanlıurfa ile 10 ilçe, 20 yerleşim birimi ve bin 540 dekar araziyi taşkınlardan koruyoruz" diye konuştu.
-"Tünelin Adı Gıcık-a çıkmıştı, biz bitirdik--
Kayseri'deki Zamantı Tüneli'nin yapımına 1992 yılında başlandığını ancak 2003 yılına kadar sadece yüzde 20'sinin tamamlandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Proje çok ağır ilerlediği için Kayserili kardeşlerim bu tünelin adını bile değiştirmişlerdi. Zamantı Tüneli'nin adını değiştirdiler 'gıcık tüneli' dediler. Biz göreve geldik, Kayserili kardeşlerimizi gıcık eden o Zamantı Tüneli'nin inşaatını 5 kat hızlandırdık ve 2010 yılında hizmete açtık. Türkiye'de rahat etti, Kayserili kardeşlerim de rahat etti. Şu anda Zamantı Tüneli ve Regülatörü ile Zamantı Irmağı'ndan yılda ortalama 102 milyon 830 bin metreküp su Develi Ovası'na aktarılıyor" ifadelerini kullandı.
112 tesis açılışı kapsamında hizmete sunulan, toplam maliyeti 38 milyon 178 bin 432 lira olan Kayseri Sarıoğlan Sulaması sayesinde 61 bin 230 dekarlık alanın sulanması sağlanacak.
Bununla birlikte 35 milyon 320 bin 195 liraya yapılan Pazarören Samağır Sulaması ise, yıllık 26 bin 700 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak.
Yine aynı gün açılan, 11 milyon 439 bin 684 lira maliyetli Pınarbaşı Karamanlı Göleti ve Sulaması ile de 6 bin 420 dekar toprak suya kavuşacak.
Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi kapsamında Kayseri ilinde rehabilitasyon çalışması yapılan alanlar da tamamlanarak Ankara-daki törenle hizmete sunuldu.
Ankara-da yapılan toplu açılışta Kayseri'deki 3 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu da hizmete alındı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.