Yazılarımın birinde söz etmiştim KAYKİP'den (Kayseri Kardeşlik ve İyilik Platformu). Yeni bir birliktelik olan platform tanıtma/tanışma faaliyetlerini sürdürüyor. Basınla tanışma kahvaltısı çerçevesinde kamuoyu ile tanışma sürecine giren KAYKİP'in ilk etkinliği Kadir Has Kongre Merkezinde gerçekleştirdiği R4BİA Gecesi oldu. Açılış konuşmasını kendimin üstlendiği o gecede konuşmacı olarak yazar A. Dilipak, Bilir kardeşlerin Kur'an Ziyafeti ve Grup Gencin ezgileri kentimize unutulmaz anlar yaşattı.
Platform geçen hafta içerisinde de tanışma faaliyetlerini sürdürdü. İlk olarak Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Özhaseki ziyaret edildi. Ziyarette platformun üye temsilcileri tamamı yerlerini almışlardı. Daha sonra Kayseri Valisi Sayın Orhan Düzgün ziyaret edildi.
Halkın iradesinin temsil edildiği Yönetimlerde ve açık toplumlarda Sivil Toplum Örgütlerinin (STÖ) önemli bir yeri vardır. Bu anlamda Türkiye'nin normalleşme sürecine girmesi ve halkla devletin barışmasında iletişim kanalları olarak STÖ'ler önemli roller üstlenmişlerdir.
Aslında sivil inisiyatif veya sivil irade bizim medeniyetimizin görünür yüzlerinden biridir. İslam medeniyetinin diğer bir adı Vakıf medeniyeti dersek yanılmış olmayız. Selçuklu ve Osmanlı Devletinde Medreselerin, Tekkelerin, Zaviyelerin ve Vakıfların ülkenin dört bir yanında örgütlenmesi sivil inisiyatifin düşüncenin gücünü ve rolünü göstermektedir.
Aslında insan hak ve özgürlüklerini esas alan tüm yönetim biçimlerinde devleti yönetenler, merkezi veya yerel yöneticiler Sivil Toplum Örgütlerini dikkate almışlar, yönetim rolünü adeta beraber üstlenmişlerdir. Halka rağmen bir anlayış söz konusu olmamıştır. Bu anlayış o devletlerin tarih sahnesinde daha uzun kalmalarını sağlamıştır.
Sayın Özhaseki KAYKİP'i çok sıcak bir şekilde karşıladı. Ve Platform üyelerini dikkatlice dinledi. Kendi düşüncelerini bizimle paylaştı. Bir tanışma havasında geçse de yine de üyeler gelecekle ilgili düşüncelerini başkanla paylaştılar. Başkan'ın sözleri arasında ki
şu cümlelerin altı çizilmeye değerdi "Proje getirin değerlendirelim ve üzerinde beraber çalışalım." Bu çok güzel bir teklif; Kayseri'yi her noktada daha yaşanılabilir bir kent haline getirmek için birlikte gayret göstermek. Evet, mükemmelin üst sınırı yoktur.
Benimde bir sözüm vardı; "kentin yaşam standartlım üst noktaya taşımak için; Valilik, Belediyeler, Mili Eğitim Müdürlüğü, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü projeler üreterek katkıda bulunmak üzere Sivil Toplum Örgütlerine çağında bulunsunlar." Birlikte el ele ve daha iyiye...
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama "Yapıcı eleştiriler maliyeti olmayan danışmanlık hizmetleridir" cümlesini hiç unutmuyorum.