Kayseri Özel Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, kış ayları ile birlikte artış gösteren gribal enfeksiyonun insanların yaşamını olumsuz etkilediğini açıkladı.
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, kış ayları ile birlikte artış gösteren gribal enfeksiyonun insanların yaşamını olumsuz etkilediğini açıkladı. Dr. Özkan, "Grip nasıl bir hastalıktır, hangi yollarla bulaşır şeklinde her zaman halkımız arayış içerisindedir. Grip, viral bir hastalıktır ve virüslerle bulaşır. En sık bulaşma yolu da tokalaşma, yakın konuşmalar, öpüşme gibi yakın temastır. İnsanlar öpüşmemeli tokalaşarak merhabalaşmalıdır." uyarısında bulundu.
Dr. Hacer Özkan, grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemi olarak ellerin sık sık yıkanmasının öne çıkan bir önlem olduğunu hatırlattı. Ayrıca grip olan insanların kalabalık ortamlarda bulunmalarının da diğer insanların enfeksiyon kapmalarına neden olduğuna dikkat çekti. "Öncelikle kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır" diyen Özkan, şu bilgileri verdi: "Özellikle yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, ileri yaştaki insanlar, kalp ve tansiyon hastaları gibi vücut direncinin düşük olduğu insanlar ile hastanelerde çalışan sağlık personeli, hem kalabalık ortamlarda bulunuyor olmaları hem de vücut dirençlerinin kolay düşmesi açısından risk altındadırlar. Grip, yaşlılarda ve kronik hastalık taşıyan bireylerde daha ağır seyreder ve ölümlere yol açabilir."
HER YIL AŞI OLAN GRİPTEN KORUNUR
Ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrıları ve kuru öksürük gribin en tipik bulguları olduğunu ifade eden Dr. Hacer Özkan, "Çocuklarda bu bulguların yanında seyrek de olsa karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de gözlenebilir. Fakat unutmamalı ki hastalığa yakalanan herkeste grip bulguları aynı şiddette seyretmeyebilir. Örneğin daha önce benzer bir influenza virüsü ile enfeksiyon geçirmiş ya da aşılanmış bir kişide bulguların ağır seyretme ihtimali düşüktür. Peki, gripten nasıl korunulur? Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl aşı olmaktır. Aşı ile bağışıklamanın yanı sıra bazı önlemler alınarak da gribin bulaşma riski azaltılabilir. Grip olmuş kişilerle yakın temas kurmaktan kaçının. Eğer siz hastaysanız sağlıklı kişilerden uzak durun." uyarılarında bulundu.
GRİP ETRAFA YAYILMAMASI LAZIM
Dr. Özkan, gribi sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyerek toplumda yayılmasını önlemek amacıyla mümkün ise işe, okula ve alışverişe gidilmemesini ve evde dinlenilmesinin yararlı olacağını aktardı. Öksürürken hapşırırken ağzı bir kağıt mendille kapatıp, mendili hemen çöpe atmak gribin etrafınızdaki sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyeceğini anlattı. Özkan, şu uyarılarda bulundu: "Özellikle toplu taşım araçlarında, kreş ve okullarda, bakımevlerinde uygulanması bulaşmayı önemli ölçüde engelleyecektir. Ağzımızı elimizle kapatırsak, virüs bulaşmış elimizi etraftaki eşyalara değdirdiğimizde virüsün etrafa saçılmasına ve diğer insanlara da bulaşmasına neden oluruz. Kağıt mendil yok ise dirseğimizin iç kısmiyle de ağzımızı kapatarak virüsün etrafa saçılmasını önleyebiliriz. El yıkama ile sadece gripten değil diğer bulaşıcı hastalılardan da büyük oranda korunabiliriz. Unutmayalım ki yeterince ve düzenli uyku, dengeli beslenme, yeterince sıvı tüketme, düzenli spor ve stresten uzak kalma bağışıklık sistemimizin de iyi çalışmasını ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmesini sağlar."dedi
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.