Mesela terapist danışanın anlattıklarından şüphelendiğini fark ederek danışana, anlattığı davranışların onun şüphelendiğini gösterdiğini söyleyebilir ve bu konudaki farkındalığını tartabilir. Bu bir yüzleştirmedir. Bununla beraber, danışanın kurtulmak istediği "kötü" bir şeyi terapiste atfetme sebebinin, danışanın kendi şüphesi ve korkusu olduğunu öne sürmek bir yorumlamadır.
Aktarımın yorumlanması da terapi sırasında kullanılan bir araçtır. Aktarım, danışanın görüşmede, kendisi için önemli kişilerle geçmişinde kurduğu çatışmalı ve sorun oluşturan ilişkileri, farkında olmadan, tekrar sahnelemesini yansıtan uygunsuz davranışların var olmasıdır. Aktarım tepkilerinin yorumlanması, danışanın burada-ve-şimdi karışıklık gelen sorunlarla orada-o zaman yaşadıkları arasındaki bağlantıyı kurma olanağı sağlar.
Terapi ve zaman
Yukarıda anlatılan yöntemler kullanılarak kişinin psikolojik belirtileri ortadan kaldırılır ve eğer kişi bu çalışmaya devam ederse kişisel gelişimi devam eder. Tüm bu süreç için acele etmemek gerekir. İyileşme zamana ve çalışmaya ihtiyaç duyar. Terapide hem danışan hem de terapist emek vermeden istenilen değişimi yakalayamaz. Bazen danışanlar veya terapistler aceleci davranırlar ve hızlı sonuç elde etmek isterler Zaman açısından beklentinin yüksek olması danışanlarda hayal kırıklığı yaşatır. Şunu unutmamak gerekir ki insandaki değişimler yavaş olur. Eğer kişi içindeki motivasyonu ve merakı canlı tutarsa psikoterapi çok zevkli ve kalıcı bir uğraş ve deneyim olacaktır.
Kayseri Anadolu Haber