Seksenler sözcüğünden kastımızın 80'li yıllar olduğunu anlamışınızdır.
TRT' nin son dönemlerde ilgiyle izlenen dizisinin sempatik oyuncularından ikisi geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi' nin davetlisi olarak Kayseri' ye geldiler.
Dizide mahallenin kasabı olarak izlediğimiz Faruk Sofuoğlu, yıllar öncesinden tanıdığım bir isimdi. Kendi ifadesiyle tiyatronun hemen hemen her yanından tutmuş bir isim olarak birlikte çalışma şansı buldum. Sonra da dizi oyuncusu olarak karşımıza çıktı. Berat Yenilmez de dizinin sevilen karakterlerinden birisi. Kendine has konuşması ve tavırları ile ilgi çekiyor.
Tiyatro sezonunun açılışı nedeniyle geldikleri Kayseri' de önce gençlerle tiyatro üzerine sohbet ettiler. Dizi ve Kayseri ile ilgili sorulara yanıt verdiler. Her şeye rağmen 80' li yıllara özlem duyduklarını ve insani ilişkilerin o dönemde çok daha sıcak ve dürüst olduğundan bahsettiler. Zaten sık sık bu soruları kendimize sorup, nostalji yapmıyor muyuz ? Ne oldu bizim toplumuza ? İnsanlar o kaos ortamında bile mutlu idiler. Oyuncularda bunu ifade ettiler zaten. Öte yandan Kayseri' de gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri ile ilgili övgü dolu sözler sarfettiler. Uluslararası bir tiyatro festivalinin 9. sunun yapılacak olmasının önemini vurguladılar. İlk defa bir kente gittiklerinde Kent Müzesi gezisi yaptıklarını ve bunun önemini vurguladılar.
Sanatçı; sadece işi için kente gelip giden, yemek yiyen ve lüks otellerde kalan insan değildir. Sanatçının topluma vereceği mesaj önemlidir ve dikkatle dinlenir. Kentinizi tanıtmanın en kısa ve kestirme yolu, kentinize gelen insanları değerlerinizle tanıştırmak, yemek ve konaklama dışında da ağırlama yollarım bulmaktır. Büyükşehir Belediyesi' nin kültür ve sanat kısırlığı çeken kentimize bu tür katkılar yapmasının ne
kadar önemli olduğunu hep vurgulamaya çalışıyoruz. Firmaların sponsorluğa sıcak bakmadığı, şehrin ileri gelen isimlerinin kültür-sanat faaliyetlerine katılmadığı, organizasyon firmalarının ve turne yapan sanatçıların zorlandığı kentin bu eksikliğini giderme noktasında keşke her kurum üstüne vazife alsa. Şimdilik Büyükşehir Belediyesi' ne ihale edilmiş görünen kültür sanat işlerinin diğer katılımcılarla daha da keyifli hale geleceği açıktır. Kayseri salon anlamında Türkiye' nin bir çok kentinden önde. Bu bile önemlidir. Halen düğün salonlarında veya kahvehanelerde tiyatro oynanmaya çalışılan yerler var ülkemizde.
Hiç kimse siyaseten bile olsa dudak bükmemeli yapılan işlere. " Yiğidi öldür, ama hakkım ver."
Zaman zaman bazı yerlerde usulen ve siyaseten yapılan konuşmalarda
Kayseri' deki eksiklikler sıralanırken ilk sayılanlardan birisi şehre tiyatro gelmediğinden, konser olmadığından hatta salon yetersizliğinden yakınmalar oluyor. Yetersiz bulunması talep anlamında ise evet. Bilgisizlikten ve ilgisizlikten ise hayır. İkincisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü bu tarz konuşma yapanların bir çoğunu faaliyetlerde göremiyoruz ne yazık ki.
Beleşe eleştiri yapmak kolay.
Bedel ödemek, vazife çıkarmak ve örnek olmak gerekiyor. Kayseri' nin sosyalliğini, eksiklerini her zaman her yerde tartışabiliriz. Ancak, özellikle kültür-sanat alanında yapılanları görmezden gelmek en hafifinden ayıp olur.
Seksenler Dizisi ilginizi çekmiyor olabilir. Ama şehirde olup bitenler, bu şehirde yaşayanlar olarak ilginizi çekmek zorundadır.
Emeği geçenlere her fırsatta bir teşekkürü bari çok görmeyin. Seyirci kalmayın, seyirci olun...
Kayseri Maç