|   | 
  • Servis taşıma ücretlerine zam geldi


    Servis taşıma ücretlerine zam geldi

    Öğrenci taşımacılığında yüzde 13, işçi taşımacılığında ise yüzde 12 fiyat artırımına gidildiğini belirten Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Yavuz Ay, servis taşımacılığındaki sıkıntıların sona ermesi için Servis Hizmet Yönetmeliğinin bir an önce değişmesi gerektiğini söyledi. 

    “Fiyat artırımları giderlerin altında”

    Bu yılki fiyat artırımlarının, servis taşımacılığındaki yüzde 20’yi bulan giderlerin çok altında olduğunu dile getiren Başkan Yavuz Ay, “Öğrenci servislerinde 0-5 kilometre diye tabir edilen en yakın mesafe 150 TL, 5 ile 10 kilometre arası 160 TL, 20 kilometreye kadar olan mesafe de 170 TL olarak belirlendi. Personel araçlarımızda da yüzde 12 zam ile; 25 koltuğa kadar olan araçlarda 150 + KDV, 25 ile 35 arası 205, 35 ve üzerinde olan araçlarımızda da 225 TL olarak fiyat biçildi. Biz buna fiyat zammı değil, fiyat ayarlaması diyoruz. Çünkü geçtiğimiz yıl Ağustos ayından bu yıl Ağustos ayına kadarki giderlerimiz göz önünde bulundurduğumuzda, sadece akaryakıtı bile baz aldığımız zaman yüzde 20’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Diğer giderleri de dikkate aldığımızda yüzde 20’nin altında bir artışın aslında çok da yüksek olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

    “Yönetmelikten dolayı meslek yapılabilirlikten çıktı”

    Servis hizmeti verenler olarak Servis Hizmet Yönetmeliğinde kaynaklı sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Başkan Yavuz Ay, mevcut Yönetmeliğin korsan taşımacılığın ve buna bağlı olarak basına yansıyan sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti. “Servis Hizmet Yönetmeliği yamalı bohçaya döndü” diyen Başkan Yavuz Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bu Yönetmelikten dolayı mesleğimiz yapılabilirlikten çıkmış durumda. Personel araçlarında da, öğrenci servislerinde de fabrikaların bu işleri kendilerinin yapmaları esnafımızı ciddi derecede sıkıntıya sokmaktadır. Bu durum korsan taşımacılığın önünü açmakla beraber haksız rekabete neden olmaktadır. Bu işin içinde olmayan insanların bu işten kirli ellerini çekmesinden yanayız. Servisçilikle alakası olmayan insanların özel okullardan ihale alarak bu işi yapmalarını doğru bulmuyoruz. Oda Başkanlarının hepsi bu konuda şikayetçidir. Servis Hizmet Yönetmeliğinin değişmesi ile bu konunun da çözülebileceği kanaatindeyiz. Bu konu halledildiğinde korsan taşımacılığın da önüne geçilmiş olacaktır.”

    “Servis işletmeciliği bir meslektir, saygı duyulmalı”

    Servis işletmeciliğinin bir meslek olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yavuz Ay, “Evde çok iyi yemek yapan bir insan olabilirsiniz ama bu lokanta işletmeciliği yapacağınız anlamına gelmez. Servisçilik de ayrı bir meslektir. Bizim meslektaşlarımız her yıl bu işin yapılabilir olduğunu anlatabilmek adına resmi kurumlara, Ulaştırma Bakanlığına, Büyükşehir Belediyelerine, sayısız evrak teslim ediyor. O kadar evrağı teslim ediyor, GBT incelemelerinden geçiyor ve bu işin daha iyi yapılması için mücadele veriyorken hiçbir belge ve yetkiye dayanmadan fabrikalar ve özel okulların kendi araçları ile bu işi yapmaları doğru bir uygulama değildir” ifadelerini kullandı.



    Etiketler servis ücret artış

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.